Ususret LFF-u: Dokumentarni film “Više od meda” na Ljetnoj pozornici @ Opatija

Vise_od_meda_1

Ulaznica za projekcije je 25,00 kuna i kupuje se na blagajni Ljetnog kina. Film je na engleskom, švicarskom i njemačkom jeziku i ima hrvatske titlove.

Opatija – U suradnji s Restart Labelom i Ljetnom pozornicom Opatija, Liburnia Film Festival i ove godine nastavlja s prikazivanjem hit dokumentaraca na Ljetnoj, u programu “Ususret LFF-u”.

Projekcija filma ‘Više od meda’ zakazana je za utorak, 12. kolovoza s početkom u 21 sat, a cijena ulaznice iznosi 25 kuna.

Vise_od_meda_plakat

Već petnaest godina cijele pčelinje zajednice misteriozno nestaju. Ne samo u Americi gdje je desetkovana gotovo polovica košnica već i u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj. Uzrok katastrofi je nepoznat, pčelari ih ne pronalaze uginule na tlu niti znamo prirodnog neprijatelja. Apsis mellifera (pčela medarica) pojavila se na Zemlji prije 60 milijuna godina i neophodna je za ekonomiju i za opstanak čovječanstva. Pčele su oprašivači čak 80% biljnih vrsta i bez njih bi voće i povrće moglo nestati s lica zemlje. Trebamo li kriviti pesticide ili čak sredstva kojima se borimo protiv njih? Ili parazite poput varroe? Nove viruse? Stres dugog puta? Porast elektromagnetskih valova koji utječu na magnetske nano dijelove u pčelinjim abdomenima? Švicarski kandidat za Oscara, film “Više od meda” pokušava odgovoriti na neka od ovih pitanja u dosad najdetaljnijoj znanstvenoj, ali i vizualnoj analizi pčelinjih zajednica. Upotrebom mikro-kamera i dugotrajnog snimanja unutar košnica, približili smo se ponašanju pčela, više nego prostim okom pčelar može vidjeti. Dokumentarni hit koji je samo u Francuskoj pogledalo 130.000 gledatelja govori o pčelama, ali prije svega o nama samima, vraćajući se simbiotskoj Einsteinovoj poveznici: “Nestanu li pčele s planete, čovječanstvo će izumrijeti za 4 godine.”

Markus Imhoof (1941.) švicarski je filmski, kazališni i operni redatelj i scenarist. Od 1974. režira igrane filmove u dokumentarističkom maniru. Jedan od njegovih najistaknutijih naslova je “Das Boot ist voll” (1980.), koji istražuje središnju ulogu švicarskih antisemita u izgonu Židova koji su u toj zemlji zatražili azil bježeći od nacističke Njemačke. Film je dobio Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij i režiju na Berlinskom filmskom festivalu te je nominiran za Oscara. Imhoof je predavao na sveučilištima u Berlinu, Milanu i Zurichu, a uz filmove režirao je i brojne kazališne predstave i opere. “Više od meda” njegov je prvi dugometražni dokumentarac koji je do sad osvojio više od 20 nagrada, a bio je i službeni švicarski kandidat za Oscara.

Podsjetimo, posljednji film u programu ”Ususret LFF-u“ bit će prikazan hrvatski dokumentarni hit ”Gangster te voli“ redatelja Nebojše Slijepčevića (Hrvatska/Njemačka/Rumunjska, 80’, 2013.), i to u utorak 19. kolovoza u 21 sat, također na Ljetnoj pozornici Opatija.

I. Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!