Ususret Liburniconu: Steven Erikson – život i djelo

U seriji od nekoliko članaka koje ćemo objavljivati do kraja tjedna, pripremamo vas za još jedno izdanje opatijskog SF & Fantasy festivala Liburnicon, koje će se održati 17. i 18. kolvoza u osnovnoj školi ”Rikard Katalinić Jeretov”.

Opatija – Posljednjih tjedana u caffe baru Monokini jutra provodi neobičan gost – ako ne igra kakvu on-line igricu na svom laptopu, vjerojatno radi na drugoj knjizi svoje trilogije o Kharkanima, koja će većim dijelom nastati upravo u Opatiji.

Njegova prva knjiga iz ove serije upravo je izašla iz tiska i njene ulomke možete pronaći na njegovim službenim stranicama, a prvi će je puta osobno javnosti predstaviti na druženju u opatijskoj osnovnoj školi 18. kolovoza, koje će se održati u sklopu već kultnog SF & Fantasy festivala Liburnicon.

Steven Erikson

Vjerojatno već pogađate – radi se o Stevenu Eriksonu, pseudonimu pod kojim je kanadski pisac Steve Rune Lundin stekao svjetsku slavu i kultni status među poklonicima fantasy literature, ali i dobrano ”razdijelio” njihove redove. Za sve to zaslužna je serija o deset knjiga o carstvu Malazan, u kojem se fantastična tematika vrlo kreativno miješa s realističnim pristupom nasilju i tragičnim elementima. Kako sam kaže – ”Ne znam da li bih taj serijal nazvao uspješnim, jer je doista podijelio poklonike fantasy žanra, ali sasvim je sigurno da nitko na njega nije ostao ravnodušan – ljudi ga jednostavno vole ili mrze”. Bez obzira u njegove dvojbe, sasvim je sigurno da se ova serija može uvrstiti među najpoznatije i najuspješnije epske priče našega doba – samo do 2006. godine prodano je preko 250 tisuća primjeraka njegovog djela, a druga knjiga u tom serijalu, ”Deadhouse Gates” uvrštena je među deset najboljih fantasy djela 2000. godine.

Kao i njegov kolega i sunarodnjak, prošlogodišnji gost Liburnicona Guy Gavriel Kay, Erikson je u razgovoru vrlo pristupačan i opušten, a to će moći doživjeti i njegovi fanovi na ”sesiji” pitanja i odgovora koja će se održati u petak od 20.15 sati, za koje je pisac kazao da će ”potrajati dok god bude interesa fanova”.

Osim tijekom Liburnicona, pitanja možete postavljati i putem službenih stranica festivala, a najbolje pitanje koje će odabrati sam Erikson, osvojit će prvu knjigu iz serije ”Malazan Book of the Dead” – ”Gardens of Moon”. Osim što piše i čita fantasy literaturu, Erikson je i fan RPG i stolnih igara ove tematike, a upravo je svijet koji je izgradio u ovom serijalu nastao kao ”predložak” za igru koju je kreirao u suradnji s Ian Cameron Esslemontom.

U stvaranju svijeta sigurno mu je pomogla i formalna naobrazba koju je stekao – Erikson je obrazovani arheolog i antropolog, stoga će sudjelovati i u subotnjem programu Liburnicona, kada će održati predavanje pod nazivom ”Paleolithic Archeology”. Stoga dođite u opatijsku osnovnu školu 17. i 18. kolovoza i provjerite što vam je pripremio jedan od najoriginalnijih fantasy autora današnjice…

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!