Vatrogasci apeliraju: Ne palite korov, dugotrajna suša i vjetar tvore opasnu kombinaciju za širenje požara

Zbog zaštite ljudskog zdravlja, odnosno sigurnosti građana, kao i zaštite okoliša, Javna vatrogasna postrojba Opatija, kao i postrojbe diljem Hrvatske, zabranila je paljenje zelenog otpada u okućnicama i u „lehama“.

Požar na Obršu

Opatija – Dugotrajno sušno razdoblje i česti zapusi vjetra stvorili su „paklenu kombinaciju“ za požare. Pokazalo se to i proteklih dana kada se dogodio požar otvorenog tipa u Trebišću koji je uništio 4.500 kvadrata i u kojem je jedna osoba ozlijeđena, jedan manji požar u opatijskom zaleđu u kojem je izgorilo 1.000 kvadrata, ali i tragičan požar na Hreljinu u kojem je jedna osoba izgubila život.

Zbog zaštite ljudskog zdravlja, odnosno sigurnosti građana, kao i zaštite okoliša, Javna vatrogasna postrojba Opatija, kao i postrojbe diljem Hrvatske, zabranila je paljenje zelenog otpada u okućnicama i u „lehama“.

Arhiva: Požar iznad Vedeža

– Imamo doista povišene faktore opasnosti, praktički šest tjedana smo bili bez kiše, odnosno proljeće je izrazito sušno i toplo. S druge strane, prisutan je vjetar svakodnevno, a dovoljni su i umjereni, čak i lagani zapusi vjetra da brzo prošire požar izvan mogućnosti da ga ljudi sami stave pod kontrolu. Ovakve uvjete imali smo i 2012. godine koja nam je bila najteža godina u ovom stoljeću, objasnio je zapovjednik JVP Opatija Gordan Filinić razloge zbog kojih su vatrogasci zabranili paljenje korova.

– Ta 2012. je bila strašna godina, nismo htjeli da se ponovi i zato smo išli s preventivnim mjerama. Ta godina pokazala je što se dogodi kada paljenje izmakne kontroli. Te godine smo u veljači i ožujku imali gotovo po 70 intervencija mjesečno, više nego u ljetnim mjesecima. Ukupno je bilo 423 intervencije u odnosu na, primjerice, 351 intervenciju 2018. godine. Ali 2012. godine bilo je 172 intervencije na požarima otvorenog tipa, što je otprilike pet puta više nego lanjske godine. Pokazalo se da uz preventivu možemo spriječiti crne scenarije, a vjerujemo da i svim građanima stalo do njihovog kraja i da ne žele gledati požar u svojoj blizini, zato ih apeliramo da poštuju mjeru zabrane paljenja, kazao je Filinić.

Kriva

Dio građana oglušio se na ovu zabranu, što je i rezultiralo nizom požara u liburnijskom kraju, stoga su iz JVP Opatija uputili dodatni apel građanima da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, biljne ostatke saniraju na način da ne dovode u opasnost ljude i imovinu te u tom cilju izbjegavaju i onečišćenje zraka i okoliša.

– Dok se promijeni situacija, građani bi se trebali strpiti s paljenjem korova i zelenog otpada, pogotovo jer su u vrijeme pandemije koronavirusa i interventne službe morale prilagoditi novim uvjetima rada te nepotrebna intervencija može ugroziti normalno obavljanje našeg posla, objasnio je Filinić te kazao kako zabrana vrijedi za sve građane i kako će se javnost obavijestiti o prestanku zabrane kada se za to steknu uvjeti.

error: Content is protected !!