Važno prometno rješenje korak bliže realizaciji: Dogovoreno financiranje izvlaštenja zemljišta za čvor Trinajstići @ Matulji, Kastav

ARHIVA

Također, planirano je da se do kraja ove ili početkom sljedeće godine krene s realizacijom zadnje faze Istarskog ipsilona od Pazina do Tunela Učke vrijednosti oko 160 milijuna eura.

Matulji, Kastav – Čvor Trinajstići, prometno rješenje koje bi kvalitetnije trebalo povezati rubno matuljsko i kastavsko područje, planiran iznad Šmogora, korak je bliže realizaciji. U sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenik župana Petar Mamula, direktor Autoceste Rijeka Zagreb d.d. Josip Šala, gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac i načelnik Općine Matulji Mario Ćiković potpisali su Sporazum o financiranju postupka izvlaštenja čvora Trinajstići procijenjene vrijednosti oko osam milijuna kuna bez PDV-a. Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac pohvalio je ovoj projekt te istaknuo kako će Grad Kastav uvijek biti podrška cestovnom razvoju, jer je za građane promet jedna od najbitnijih stvari od koje kreće cijeli razvoj i dnevno funkcioniranje svakog građana.

Načelnik Općine Matulji istaknuo je zadovoljstvo današnjim potpisom Sporazuma istaknuvši kako se na prostoru općine Matulji planiraju tri radne zone koje su do sad polu popunjene jer nemaju pravog prilaza na autocestu, dok se realizacijom ovog projekta osigurava i razvoj radnih zona.

– Realizacijom ovog projekta uvelike ćemo krenuti k još jednom koraku razvoja našeg strateškog prioriteta a to je bolje iskorištenje geo prometnog položaja naše Županije. Zahvaljujem svim koji su sudjelovali u svim koracima potpisivanja sporazuma koji je potreban kako bi se krenulo u realizaciju, rekao je zamjenik Mamula.

Čvor Trinajstići planiran je na trasi autoceste A7 između čvorova Matulji i Jurdani, na području općine Matulji. Najveći značaj predmetnog čvora je kvalitetno povezivanje Matulja i okolice na Riječku obilaznicu, a samim time i na mrežu autocesta; spajanje radnih zona R1 i R2 na Riječku obilaznicu; rasterećenje postojeće cestovne mreže (državna cesta D8 i županijske ceste) i rasterećenje raskrižja u centru Matulja.

Državi tajnik za infrastrukturu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić rekao je kako se osim ovog projekta planira i realizacija D403 ceste koja je nastavak aktivnosti započetih na riječkoj zaobilaznici i realizacija D404 koja je riječku luku otvorila s druge strane. Također, planirano je da se do kraja ove ili početkom sljedeće godine krene s realizacijom zadnje faze Istarskog ipsilona od Pazina do Tunela Učke vrijednosti oko 160 milijuna eura. Istaknuo je kako će Ministarstvo sa svoje strane i dalje podržavati projekte u kojima se jedinice lokalne samouprave i Županija uključuju u projekte. Za kraj je dodao kako će sama realizacija ovog projekta biti oko 35 milijuna kuna a pretpostavka troškova izvlaštenja oko 8 milijuna kuna.

U financiranju otkupa zemljišta ARZ sudjeluje s 50 posto vrijednosti, odnosno 4 milijuna kuna, PGŽ će financirati 25 posto odnosno 2 milijuna kuna, Općina Matulji oko 17 posto (1,33 milijuna kuna), a Grad Kastav oko 8 posto (670 tisuća kuna).

Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. će kao investitor projektiranja čvora Trinajstići biti nositelj provedbe postupka izvlaštenja zemljišta.

– Cilj ovog projekta je kvalitetno povezivanje Matulja na riječku zaobilaznicu te rasterećenje postojeće mreže, prvenstveno mislim na Državnu cestu D8 i županijske ceste, kao i rasterećenje samog raskrižja u Matuljima. Nakon provedbe izvlaštenja očekuje se tijekom 2018.-2019. godine realizacija čvora i stoga zahvaljujem svim partnerima koji su od početka prepoznali značaj ovog projekta, rekao je direktor Autoceste Rijeka Zagreb d.d. Josip Šala.
Financiranje izgradnje čvora Trinajstići bit će riješeno posebnim sporazumom u kojem će se utvrditi sve bitne činjenice i obveze.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!