Važnost Učke u vodoopskrbi Liburnije!

kornjas_filtrator_croatodirus_bozicevici…vršni greben sjeverne Učke zanimljiva je i važna hidrogeološka cjelina koja je zbog svoje vapnenačke građe veliki kolektor podzemnih voda…
…do sada istražena dužina svih kanala i dvorana te kaverne iznosi 1490 m, što ju postavlja na 26. mjesto na popisu najdužih speleoloških objekata u Hrvatskoj…

Učka – 17. lipnja u svijetu se od 1994. godine obilježava kao Svjetski dan suzbijanja nestašice vode i suša, a sve s ciljem kako bi se javnost senzibilizirala za svjetski problem rastuće nestašice vode, odnosno na smanjenje količine pitke vode na svjetskoj razini.
hidroloika-karta-parka-prirode-uc2a6zka
Hrvatska se u tom pogledu ubraja u skupinu vodom relativno bogatih zemalja te je prema istraživanjima UNESCO-a iz 2003. godine Hrvatska po dostupnosti i bogatstvu vodenih izvora na vrlo visokom 5. mjestu u Europi, a na 42. u svijetu.
Vode na području Liburnije pripadaju primorsko-istarskom slivu gdje su zahvaljujući propusnom krškom terenu, podzemni tokovi voda značajniji od onih površinskih. Takvi podzemni tokovi prostrane su zone prikupljanja voda, gdje se akumulirane podzemne vode prelijevaju i izviru na dodiru vodopropusnog vapnenca i vodonepropusnog fliša. Na takav način nastala su 72 izvora zabilježena u podnožju grebena Učke. Naime, vršni greben sjeverne Učke zanimljiva je i važna hidrogeološka cjelina koja je zbog svoje vapnenačke građe veliki kolektor podzemnih voda.
Jedan od takvih kolektora podzemnih voda, a danas neupitno važan na vodoopskrbu Liburnije, je kaverna u tunelu Učka, slučajno otkrivena prilikom izbijanja tunelske cijevi u srpnju 1977. godine, 1600 m od kvarnerskog ulaza u tunel. Obzirom da kaverna kao speleološki objekt nema prirodnog ulaza, takve je objekte teško pronaći.
Tijekom višegodišnjeg istraživanja otkriveno je da kaverna ima složen sustav kanala i velikih dvorana s aktivnim i stalnim vodenim tokom, koji se procjeđuje u podzemlje s najviših dijelova Učke. Nakon što je napravljen vodozahvat pitke vode, stanovnicima liburnijskog kraja omogućeno je da piju upravo vodu s Učke, jednu od najkvalitetnijih voda u Hrvatskoj.
Do sada istražena dužina svih kanala i dvorana te kaverne iznosi 1490 m, što ju postavlja na 26. mjesto na popisu najdužih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Kavernu su ujedno posjetili i biospeleolozi, prilikom čega je otkriven podzemni kornjaš filtrator Croatodirus bozicevici koji predstavlja stenoendem, budući da je do sada pronađen jedino na Učki i nigdje drugdje na svijetu.
Sandra Vertel Palmić / Liburnija.net

error: Content is protected !!