Večeras otvorenje izložbe Ane Lesac @ Kastav


Cilj ove izložbe je ukazati i potaknuti uklanjanje ukorijenjenih predrasuda i osvijestiti ženu da se sama bori za realizaciju pisanih prava i da postane svjesna svoje snage, sposobnosti, svoje individualnosti i nadasve svojih mogućnosti.
Kastav – U povodu Dana žena Grad Kastav i Odbor za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Kastva organiziraju izložbu Ane Lesac, pod nazivom ‘Moderna žena – šuti i budi lijepa’. Svečano otvorenje izložbe biti će upriličeno danas, 8. ožujka, u 18 sati u galeriji crkvice sv. Trojice.
– U današnjem društvu na ženu se, iako dobro prikriveno zakonskim aktima, gleda kao na ”građanku drugog reda“. Svima je dobro poznata pjesma: “Pukni puško, rodilo se muško“. Taj stereotip prati ženu kroz cijeli život. Žene se često vrlo sofisticirano koriste kao seksualni objekti u reklamama, filmovima, medijima kako bi se povećala potrošnja, čitanost, gledanost… Najteže je to što je većina žena prihvatila stoljećima nametane predrasude i izgubila svoju osobnost. Žena se često svodi na Njegovu suprugu koja šuti i mora biti lijepa. Cilj ove izložbe je ukazati i potaknuti uklanjanje ukorijenjenih predrasuda i osvijestiti ženu da se sama bori za realizaciju pisanih prava i da postane svjesna svoje snage, sposobnosti, svoje individualnosti i nadasve svojih mogućnosti, stoji u pozivnici za izložbu.

Ana Lesac


Ana Lesac rođena je u Rijeci, živi u Kastvu. Zvanje doktora medicine stekla je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Od najranijeg djetinjstva svoje emocije kanalizirala je likovnim izričajem. Aktivni je promatrač društvenih i socijalnih zbivanja, vječno u želji da svojim sudjelovanjem pripomogne boljitku. U suštini senzibilna osoba, sklona idealima, emocionalne revolte snažno izražava u svojim slikama. Tako je i nastala izložba ”Moderna žena – šuti i budi lijepa“, kao glas protiv stereotipizacije žene, njene marginalizacije u društvenim zbivanjima i društva još uvijek snažno obojenog patrijarhalnim uvjerenjima. Autorica zahvaljuje Piji Cvijanović na velikoj pomoći oko realizacije izložbe radom na fotografskim materijalima. Izložba je završetak istoimenog projekta, koji je objedinio i žene i muškarce, uključenjem velikog broja mladih Kastavaca. Izložba je otvorena od 08. do 15. ožujka 2012. – svakog dana od 18.00 do 20.00 sati.
Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!