Večeras završava Liburnia Film Festival – Sinoć prikazano posljednjih šest natjecateljskih naslova @ Opatija

Foto Luigi Opatija, Liburnia Film Festival 2016, Otvorenje

Program i danas na Ljetnoj pozornici Opatija počinje u 20:30 sati, a prikazuju se filmovi van konkurencije – nastali u produkciji Restarta, suorganizatora LFF-a, nakon čega će festival zatvoriti svirka riječkog banda This Connection u Old school pubu.

Opatija – Danas ćemo saznati koji će filmovi, od 22 koliko ih se natječe za sedam festivalskih nagrada, biti proglašeni najboljima od strane žirija i publike na 14. Liburnia Film Festivalu, završava večeras u Opatiji. Sinoć je prikazano posljednjih šest filmova koji su emitirani u konkurenciji za nagrade, a večeras će na programu biti filmovi Restarta, nakon čega će festival zatvoriti svirka riječkog banda This Connection.

Sinoć je večer otvorila svjetska premijera filma ”Vijesti iza Laayouna” Đure Gavrana, starog gosta liburnijskog festivala čiji donosi priču o sahravskim izbjeglicama čije je glavno oružje glazba. Film ”Iza lica zrcala” prikazao je osobnu potragu redateljice, Katarine Zrinke Matijević, za unutarnjim mirom kroz slike prekrasnog ličkog krajolika.

U drugom bloku programa, prikazani su ”Irenino ogledalo” HRT-ovog redatelja i montažera Leona Rizmaula, ”Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile” najmlađih autora u ovogodišnjoj konkurenciji za nagrade, Marice Lalić i Ivana Lasića. Katarina Radetić stigla je na Liburniju s portretom pulskog ”one man banda” Cile, a natjecateljski program zatvorio je duhoviti ”Turizam!” Tonćija Gaćine.

Program i danas na Ljetnoj pozornici Opatija počinje u 20:30 sati, a prikazuju se filmovi van konkurencije – nastali u produkciji Restarta, suorganizatora LFF-a. Festivalsku premijeru će imati ”Ispred zastava” Sanje Bistričić i ”Samo tvrdo” Dražena Puklaveca, filmovi nastali u sklopu Restartove Škole dokumentarnog filma. Bit će zanimljivo prisjetiti se parlamentarnih izbora 2012. godine uz ”Neovisnu listu oportunista” Dejana Oblaka i Vedrana Senjanovića. Suživotom osam maloljetnih djevojaka bavio se Nebojša Slijepčević u nagrađivanom dokumentarcu ”Nešto o životu”, dok se Ivana Sansević posvetila trima djevojkama oboljelima od anoreksije i bulimije u ”Ženi zmaj”. Posebna poslastica za publiku bit će nagrađivani ”Kino otok” Ivana Ramljaka o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima.

Vrlo sličnom temom – proizvodnjom kulturnih događanja, manifestacija – bavi se serijal Kultura na radničkoj traci koji će najesen biti prikazan na HRT-u. Redateljica Tiha K- Gudac izabrala je LFF za pretpremijeru prve epizode serijala u kojem ćemo saznati kako se stvara kultura u najvećem dugootočkom naselju Sali.

O zgodama i nezgodama, pozitivnim i negativnim iskustvima, mogućnostima i izazovima organiziranja kulturno-umjetničkih događanja i programa u malim mjestima na liburnijskome području, uz moderiranje ”tate LFF-a” Igora Bajoka, razgovarat će Roberto Santoro (MUFić), Barbara Babačić (Op.Art, Mandrać) i Lada Sego (Air Art Festival, Eko Susak).

Organizatori su za kraj opatijskog dokumentarnog tjedna pripremili besplatni koncert riječkog banda This Connection u Old School Pubu. Kristijan Pejić, Edin Haliti, Zlatko Trošelj i Dalibor Peršić vraćaju se nakon dvogodišnje stanke s novim zvukom.

Ulaz na sva popratna događanja je slobodan, a na Ljetnu pozornicu se naplaćuje 15 kn.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!