Večerašnji gost IKB ča skalice je Zoran Todorović – Antitodor @ Kanal Ri

ikb_ca_skalica_2013

‘IKB Ča skalicu’ gledajte večeras, s početkom u 21 sat, u još jednom izdanju ovosezonske na Kanalu Ri.

Rijeka / Matulji – U večerašnjem izdanju “IKB Ča skalice”, Nikoli Peršiću u goste dolazi legendarni punk pjevač i stand up komičar Zoran Todorović-Antitodor. Ljubitelji lakših nota imali su priliku slušati Todora na MIK-u prije 5 godina, kada je nastupio u duetu s Ljunom, pritom izvevši pjesmu “Enzo Englez”. Što se tiče stand up-a već dugo i uspješno nastupa, a dobitnik je nagrade grada Pule za humanitaran rad.

Inače, grupa Antitodor je nastala 25. svibnja 1996. godine. Osnivači grupe su pjevač Zoran Todorović-Todor, bubnjar Aleksandar Bijažić i basist Kristian Bijažić-Picek. Iako je ovaj trojac u samom začetku namjeravao osnovati bend koji bi izvodio isključivo obrade punk pjesama, Todor je već na prvu probu donio neke svoje autorske pjesme (riječ je o “Anarhija u mome gradu” i “Gubitnik”), te je ovaj trojac g…rupu imenovao Antitodor i talenti. Kao glavni skladatelj i tekstopisac, Todor je nastavio sa stvaranjem repertoara Antitodora i talenata – uskoro su nastale pjesme “Dosada”, “Državna”, “Sado mazo”… i još niz drugih.

Izvor: Wikipedia / BlueRose1

Izvor: Wikipedia / BlueRose1

Godine 1996. grupa je snimila dva demo izdanja kod legendarnog Čotke u Štinjanu, a na tim izdanjima su se našle pjesme “Anarhija u mome gradu”, “Gubitnik”, “Više ne trebam te” i “Patike”. Uskoro grupa snima svoj album prvijenac “Gubitnik”, koji je objavljen 1999. godine za nezavisnu etiketu Monte Paradiso. Snimljen je kompletno u garaži, i prvenstveno je to trebala biti za “kućnu upotrebu” za članove benda, a Sale Veruda je na poziv članova Antitodora i talenata pomogao pri štimanju zvuka. Snimka je došla do članova Monte Paradisa koji su inzistirali da se to objavi kao album. Iako su članovi Antitodora smatrali da je ta snimka bila poprilično loša, uz ponešto uvjeravanja ekipe iz Monte Paradisa da se to neće primijetiti na kazeti, sklopljen je dogovor, i tako je 1999. godine objavljen debitantski album Antitodora “Gubitnik”. U međuvremenu je došlo promjene članova grupe, te je grupa ime promijenila u Antitodor. Tada su grupu činili pjevač Todor, gitaristi Vlado Mićanović i Saša Đuračić-Sale, basist Dražen Džaja-Džajo i bubnjar Mario «Čokanjac». Uslijedili su brojni koncerti, grupa je i dalje marljivo stvarala autorske skladbe, a te je 2004. godine u vlastitom izdanju grupa Antitodor objavila drugi album “Ne bojim se” s 11 pjesama – to su pjesme “Snovi”, “Ne kradi nas”, “Ona odlazi”, “Shizophrenia”, “Vjernik”, “Zombi”, “Ne bojim se”, “Autoriteti”, “Punk’s Not Dead”, “Ovo je kraj” i “Slobodan”. Album je sniman u studiju Ianmar u Puli, producent je bio Marijan Jelenić iz grupe Nola a snimatelj Branko Crnogorčić. Na ovom albumu su svirali i pjevali – pjevač Todor, bubnjar Andrija Tomić, basist Robert Matysiak-Robac, gitarist Helidon Grudić i gitarist Ivan Staver-Suhi. Grupa je i dalje intenzivno koncertirala, a od stotina koncerata diljem Hrvatske i Slovenije, svakako treba izdvojiti svirke kad su Antitodor nastupili kao predgrupa velikanima punka poput britanskih G.B.H., zatim grupi Aurora iz Mađarske, američkim legendama Misfits, američkim Battalion of Saints (grupa u kojoj je svirao gitarist grupe Discharge)… Također, grupa je svirala i na nizu festivala, od kojih izdvajamo Viva la Pola!, na kojem su Antitodor nastupili tri puta (2004., 2006. i 2008.) uz velikane poput Anti Nowhere League i Toy Dolls, zatim su tu gostovanja na pulskom festival Monte Paradiso (1996. i 1998.), zadarski festival Live and Loud (2001. i 2003.) i Ri Rock (2005.). Godine 2007. grupa uzima podužu kreativnu pauzu, uz povremeno koncertiranje te su često nastupali na brojnim humanitarnim koncertima, a niz humanitaraca su i sami organizirali. Krajem 2008. grupa ponovo kreće s intenzivnim radom u sljedećem sastavu: pjevač Todor, basist Robac, gitaristi Helidon i Banila te bubnjar Picek. U kolovozu 2009. godine iz grupe odlazi Picek, a na mjesto bubnjara vraća se Andrija Tomić. Grupa je snimila album “Punker” koji su objavili u vlastitoj nakladi 29. prosinca 2010.

I. Mellor / PodUčkun.net