Vedran Kružić i Sanda Grčević (Unija Kvarnera – Akcija mladih): ‘Obnova, uređenje i opremanje škola apsolutni je prioritet’

Istaknuli su kako će posebna sredstva namijeniti za uređenje zelenih površina diljem područja grada, za izgradnju parkova i dječjih igrališta te zelenog, ekološki edukativnog uređenja predškolskih i obrazovnih objekata pretvarajući ih u zelene vrtiće i zelene škole, u edukativne eko-labove u kojima sustavno odgajamo pametne i  odgovorne ljude adekvatnih kompetencija i vještina za poslove 21. stoljeća. Pokrenut ćemo i izgradnju potrebnog novog zatvorenog bazena na području Grada Opatije za sportsku i rekreativnu namjenu.

Opatija – Modernizirat ćemo i opremiti osnovne škole, urediti i ozeleniti njihov okoliš te uvesti inovativni lokalni model usavršavanja i cjeloživotnog učenja, najavili su Vedran Kružić i Sanda Grčević, kandidati Unije Kvarnera na zajedničkoj listi s Akcijom mladih na izborima za opatijsko Gradsko vijeće.

– Opatija treba promjene. Vrijeme je za značajne društvene promjene. Opatija treba novi model planiranja i upravljanja gradom i kvalitetnije društvene usluge. Sudjelovanjem Unije Kvarnera u budućoj vlasti nudimo nove projekte i programe i novu energiju  potrebnu za daljni razvoj grada, kazao je Kružić, koji je donedavno obnašao dužnost gradskog vijećnika.

Škole treba opremiti sukladno potrebama 21. stoljeća

Poručio je kako kvalitetno odrastanje kreće od kvalitete, dostupnosti i priuštivosti predškolskog odgoja i obrazovanja.

– Sva djeca trebaju biti upisana u vrtiće, sve škole trebaju raditi u jednoj smjeni, sva djeca trebaju imati osiguran topli obrok u školi te sve škole moraju moći koristiti sportske dvorane. Potrebno je vratiti kreativnost u obrazovanje te kroz posebne programe financiranja uvesti obavezno učenje najmanje jednog stranog jezika od predškolskog doba. Potrebno je osigurati značajnije ulaganje u obrazovanje, opremanje škola, u kvalitetu i organizaciju nastave, školskih programa i sadržaja. Organizacija rada predškolskih i obrazovnih ustanova mora se prilagoditi dinamici suvremenog života, obavezama roditelja i potrebama obitelji. Želimo omogućiti pravo na vrtić svoj djeci s područja Grada kao i djeci nezaposlenih roditelja, dodala je Grčević.

Istaknuli su kako će posebna sredstva namijeniti za uređenje zelenih površina diljem područja grada, za izgradnju parkova i dječjih igrališta te zelenog, ekološki edukativnog uređenja predškolskih i obrazovnih objekata pretvarajući ih u zelene vrtiće i zelene škole, u edukativne eko-labove u kojima sustavno odgajamo pametne i  odgovorne ljude adekvatnih kompetencija i vještina za poslove 21. stoljeća.

Opremanje škola apsolutni je prioritet – Osnovna škola Opatija

– Obnova, uređenje i opremanje objekata opatijske osnovne škole apsolutni je prioritet u budućim proračunskim razdobljima. Opremanje škola informatičkom i multimedijskom opremom, dodatni standard u opremanju kabineta, uređenje okoliša i sportskih igrališta, osigurava iznimne uvjete podizanja vještina i kompetencija opatijske djece te pomaže nastavnicima da kvalitetu nastave podignemo na višu razinu. Posebnim poticajnim mjerama želimo pratiti unaprjeđenje materijalnih uvjeta i statusa u društvu odgojnih i obrazovnih profesija. Želimo poboljšati selekciju, motivirati  najkvalitetnije u društvu da se odluče za karijeru u obrazovanju te se kontinuirano usavršavaju. Uvjetima obrazovanja želimo motivirati najkvalitetnije nastavnike za prelazak u naše škole. Škole i njezine sadržaje potrebno je otvoriti i staviti na korištenje djeci vikendima i praznicima, naglasili su Kružić i Grčević.

Dodali su da je posebno potrebno poticati STEAM (science-technology-engineering-art-mathematics) zanimanja, proširiti profil umjetničkih i glazbenih škola, nastaviti značajno ulagati u posebnu podršku djeci i mladima s poteškoćama u učenju.

– Želimo uvesti inovativni lokalni koncept asistenata u nastavi za darovite učenike kako bismo na vrijeme prepoznali talent i izvrsnost i prema njoj se odnosili s dužnom pažnjom. U srednjim školama potrebno je obogatiti predmetnu izbornost, značajnije ulagati u opremanje strukovnog obrazovanja, čvršće povezujući učenike s tvrtkama i mentorima  povećanjem udjela i kulture učenja na radnom mjestu. Podržati ćemo nova ulaganja srednjih škola na području Opatije. Poglavito Ugostiteljske škole Opatija  koja uz pomoć Županije kreće prema ambicioznom statusu Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu.  Najvrjedniji resurs svakog društva su ljudi. Posebnu pažnju pridavati ćemo poticanju i ulaganjima sudjelovanja u procesu cjeloživotnog učenja i usavršavanja svih stanovnika Opatije, objasnio je Kružić.

Bazen je jedna od opatijskih neispunjenih želja

U tandemu s kolegicom Grčević predstavio je i poseban instrument razvoja ljudskih resursa koji namjeravaju razvijati, nazvan „voucher vještina“.

– To je svojevrsni personalizirani financijski poticaj procesu cjeloživotnog učenja na opatijskom području. Voucher je namijenjen stanovnicima svih dobnih skupina. Predviđen je koncept u kojem bi zajedničkim financiranjem programa razvoja vještina, profesionalnih tečajeva, formalnog poslijediplomskog obrazovanja i sl., zajednički razvijali kompetencije svojih stanovnika, poticali otvaranje novih radnih mjesta, obrazovnih i strukovnih institucija i tvrtki u Opatiji, istaknuli su predstavinici Unije Kvarnera.

Uz školstvo, spomenuli su i sportsku infrastrukturu, najavivši kako će izgraditi sportsko-rekreativni bazen u Opatiji.

– Nastavit ćemo opravdana ulaganja u izgradnju i modernizaciju biciklističkih, rekreativnih i sportskih sadržaja. Poticati ćemo zajednička održiva ulaganja u kvalitetne sportsko-rekreativne objekte komplementarnim  planiranjem, suradnjom i zajedničkim ulaganjem više susjednih lokalnih samouprava  sa ciljem izgradnje  komplementarne sportsko-rekreativne infrastrukture na 10 klometara udaljenosti. Pokrenuti ćemo izgradnju potrebnog novog zatvorenog bazena na području Grada Opatije za sportsku i rekreativnu namjenu korištenjem modela javno-privatnog partnerstva, zaključili su Grčević i Kružić.