Veleposlanica NR Kine u Opatiji, najavljena proslava Kineske Nove godine

Proslava Kineske Nove godine – 9. siječnja 2020. u Gervaisu

Opatija – Gradonačelnik Ivo Dujmić primio je jučer u prvi službeni posjet novu veleposlanicu Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Xu Erwen.

Veleposlanica Xu Erwen je istaknula kako je Opatija učinila jako mnogo na promociji hrvatsko-kineskog prijateljstva i suradnje te da je Hrvatska postala jedna od najpopularnijih europskih destinacija za kineske goste koji, zahvaljujući rastu životnog standarda, sve češće odlaze na turistička putovanja, osobito izvan glavne ljetne sezone.

Tome svjedoči i velik porast broja kineskih turista u Opatiji posljednjih godina pa je tako tijekom 2019. zabilježen 100 postotni porast broja dolazaka.

– Suradnju smo započeli pred deset godina, prepoznavši važnost vaše zemlje koja se ubrzano razvija na međunarodnom tržištu. Naša je suradnja urodila konkretnim rezultatima: učenjem kineskoga jezika na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, uz izvornu govornicu, što je za polaznike besplatno, a sredstva je osigurao Grad Opatija, kao i dovođenjem kineskih liječnika u opatijsku Thalassotherapiju, naglasio je gradonačelnik Dujmić.

Isto tako, Kinu su predstavnici Grada posjetili nekoliko puta te je potpisano nekoliko sporazuma o suradnji s velikim kineskim gradovima: Pekingom, Šangajem, Shenzhenom, Cangzhouom, pokrajinama Yanbian i Jilin.

Na prijemu je najavljeno kako će 9. siječnja 2020. u Centru Gervais biti organizirana svečana proslava Kineske Nove godine. Tako će Opatija biti prvi hrvatski grad u kojem će započeti slavlje Kineske Nove godine, važnog kineskog nacionalnog praznika koji se slavi 24. siječnja. U Opatiji će nastupiti 32 kineska umjetnika, uz nazočnost velikog broja uglednih gostiju i članova diplomatskog zbora u RH. Svečanost će biti otvorena za javnost, a proslavu će pratiti televizijska ekipa iz Kine, što će ujedno biti još jedna prilika za promociju Opatije na dalekoistočnom tržištu. Na prijemu je sudjelovala i počasna građanka Grada Opatije Liu Pilato Liying- Lily.

error: Content is protected !!