Velika gužva na 11. Vikend festivalu istarskog tartufa @ Buzet

11_vikend_istarskog_tartufa_buzet_2013 (2)

Pored domaćih, autohtonih proizvoda od meda, pršuta, sira, voćnih sokova pa do lavande, ovogodišnja novina je eko kutak. Za naj-tartuf proglašen je 478 grama težak primjerak afrodizijačke gljive firme koji je izložila firma Natura tartufi, vrijedan oko 2.000 eura.

Buzet – Od 2. do 3. studenog u Buzet se održavao 11. Vikend festival istarskog tartufa u prostranom šatoru površine 800 kvadratnih metara, smještenom na Mašimovoj škuji.

11_vikend_istarskog_tartufa_buzet_2013 (4)

Na Festivalu se predstavio rekordan broj izlagača, njih 60 te još pet tvrtki koje se bave otkupom i preradom tartufa. Pored domaćih, autohtonih proizvoda od meda, pršuta, sira, voćnih sokova pa do lavande, ovogodišnja novina je eko kutak. Izlagači dolaze iz više zemalja, a sve zahvaljujući projektu GROW EU koji za cilj ima razmijeniti znanje zemalja partnera: zbratimljene općine Kopar i Quattro Castella, a predstavljaju se i gradovi Novi Bečej, Knjaževci i Sarajevo. Sajam je započeo s mini pustolovnom utrkom “Lov na tartufe”, a svi natjecatelji su trebali imati i tartufarsku opremu i psa, najčešće je to bio plišani ili gumeni pas. Cilj je bio pronaći sakriveni simbolički tartuf. Nakon 5 sati i 13 minuta prvi je na cilj stigao hrvatsko-slovenski dvojac Goran Modrušan i Klemen Udovič, drugi hrvatski dvojac Senad Hodžić i Mauricio Križmanić, a treći Igor Buić i Igor Prenz. U konkurenciji mješovitih timova prvo mjesto zauzeli su Slovenci Robert Pobežin i Meta Dagarin, drugo hrvatski tim Igor Dorotić i Mateja Blažević, a treće Marija Kalčić i Elvis Kalčić.

Na Smotri i reviji pasa u poretku lovnih pasmina pasa – ptičara prvo mjesto je osvojio engleski seter Mistero di Labinci vlasnika Predraga Demirovića iz Fažane, drugo epanjel bretonu Fosco Fulvia Titonela iz Savudrije.

11_vikend_istarskog_tartufa_buzet_2013 (1)

Kod goniča prvo mjesto pripalo je posavskom goniču Ceca vlasnika Pina Gregorovića iz Buzeta, drugo istarskom goniču kratke dlake Darku Davora Jurade iz Buzeta čiji je alpski brak jazavčar Bambo osvojio treće mjesto. Na reviji pasa ocjenjivani su i psi bez rodovnice, a tu je prvo mjesto zauzeo shiba inu Kira vlasnice Grazielle Ranalli iz Padove, drugo hrvatski ovčar Cigo Fulvia Titonela, a treće američki stafordski terijer Coco King Nikoline Šumberac iz Labina. Za naj-tartuf proglašen je 478 grama težak primjerak afrodizijačke gljive firme koji je izložila firma Natura tartufi, vrijedan oko 2.000 eura.

Predstavnik tvrtke koja se bavi otkupom i preradom tartufa Marko Puh je napomenuo kako je ovogodišnji sajam jako dobro posjećen te istaknuo:

– Ovogodišnja sezona je na razini 2010. s time da je cijena znatno niža, gotovo prepolovljena. Kilogram prve klase sada stoji oko tisuću i sto eura. Ipak, nadamo se boljoj sezoni jer se vremenski uvjeti mijenjaju

Općina Koper prezentirala je svoju kulturnu, sportsku i gastronomsku ponudu: biciklističke staze, vina, maslinova ulja, ali i tartufe iz koparskog zaleđa dok su se partneri iz Italije predstavili rakijom od magarećeg mlijeka, parmigianom reggianom i mortadelom od magarca.

11_vikend_istarskog_tartufa_buzet_2013 (5)

– Predstavljamo pet vrsta štrudli: mak, orasi, jabuka, višnje i rogač. Prvi put smo u Buzetu i jako nam je lijepo. Ovo je odličan projekt. Štrudle su ragrabljene što znači da ima prostora za suradnju i otvaranje novog tržišta, kazao je Duško Pajić iz Novog Bečeja.

Vilma Jeletić brojnim je posjetiteljima pokazala kako se mijese fuži, njoki i lazanje dok je Srđana Jevtić iz Masterchefa u Maloj školi kuhanja podučavala kako pripremiti omlet s tartufima.

Ovogodišnji festival privukao je rekordan broj posjetitelja, naročito stranaca što posebno veseli, istakla je direktorica Turističke zajednice Grada Buzeta, Nada Prodan Mraković, jer su pojačanim marketinškim aktivnostima prodrli i do gostiju na obali. U oba dana održavanja sajma u vremenu od 11 do 19 sati traje izložba, degustacija i prodaja tartufa te tipičnih istarskih proizvoda. U subotu se od podne na dalje u kongresnoj dvorani Hotela Fontana održala edukativna radionica i predavanja na temu tartufa, a po prvi puta se održao i “Ples tartufara”.

– Iako je sajam već nekoliko godina međunarodnog karaktera, pokušali smo ga dodatno internacionalizirati i to preko projekta GROW EU. Osim primjera dobre prakse, u znanstveno-edukativnom djelu imat ćemo priliku upoznati prednosti koje nosi Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, naučiti o uzgoju tartufa kao jednom vidu perspektive u Buzetu te o zaštiti samog staništa tartufa, kazao je buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.

11_vikend_istarskog_tartufa_buzet_2013 (3)

Serena Calderara / Poduckun.net
Foto: Buzet.hr

error: Content is protected !!