Velike građevinske investicije u lovranskom naselju Rezine posvađale mještane @ Lovran

ulica_rezine_lovran

U konačnici, to su sve izazovi za općinsku administraciju kojima će se morati baviti prije početka izgradnje prometnice koja će Rezine – ionako investitorima prilično privlačno odredište – postati još zanimljivije za nove investicije.

Lovran – Naselje Rezine u Lovranu, smješteno iznad plaže Peharovo, posljednjih je mjeseci postalo poprište pravog ”booma” građevinskih radova – kako onih javnih, tako i onih privatnih. Glavna investicija jesu iskopi za kanalizaciju čiji je investitor tvrtka Komunalac, koja bi trebala kuće smještene praktički iznad same morske obale povezati s glavnim sustavom sanitarne odvodnje.

izgradnja_kanalizacije_lovran_2014

– Kanalizacija se radi jer je bilo nelogično da kuće smještene na svega pedesetak metara od mora imaju vlastite septičke jame, zato smo odlučili napraviti priključni vod kako bismo spojili mještane na tom području, objasnio je načelnik Alan Sanković na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća na kojemu su upravo Rezine bile jedna od točaka rasprave, inicirane vijećničkim pitanjem SDP-ovca Božidara Spasojevića.

Doduše, Spasojevićevo pitanje bilo je manje usmjereno na javne građevinske aktivnosti, a više na privatne pothvate mještana i vlasnika zemljišta na području Rezina, među kojima je jedan svojim postupcima izazvao ogorčenje ostalog stanovništva.

– Imam pismo mještana koji su zabrinuti zbog radova koje izvodi jedan privatni investitor na terenu u suvlasništvu Općine. Sagradio je tri kuće kojima je prešao granice svojih parcela, a izgradio je i zidove uz ceste, preblizu prometnicama lokalnog značaja, kazao je Spasojević.

U svome odgovoru, načelnik Sanković kazao je kako se radi o višegodišnjem problemu, ali kako se barata pogrešnim informacijama.

– Teren nije u suvlasništvu Općine, iako je ostao upisan u katastru, a taj investitor ima dozvole za sve građevinske zahvate. Međutim, ovdje postoji jedan veći problem. Zanimalo me zašto cesta u planu prelazi preko nekih drugih privatnih parcela, pa sam potražio ugovore iz 2000. godine kojima Općina prodaje teren privatnim osobama, uz obavezu da dio terena prodaju natrag u slučaju da se bude gradila cesta. Ali, trasa ceste definirana je UPU-om koji nisam ja donosio, nego oni koji su ovdje ranije sjedili, kazao je Sanković.

gradiliste_lovran_2014_priv

Pojednostavljeno, izgradnja lokalne prometnice u Rezinama predstavljat će problem u jednom ”uskom grlu” u kojemu je upravo prozvani investitor izgradio zid. S druge strane predviđene trase nalazi se zemljište koje je nekad bilo u vlasništvu Općine, nakon čega je prodano mještaninu Rezina uz obavezu da ga Općini ponovo prepusti u slučaju gradnje ceste. Stoga je prometnica planirana upravo tim zemljištem koje je u potpunosti izgrađeno i ograđeno, iako je njena ”logičnija” ruta nešto drugačija. U konačnici, to su sve izazovi za općinsku administraciju kojima će se morati baviti prije početka izgradnje prometnice koja će Rezine – ionako investitorima prilično privlačno odredište – postati još zanimljivije za nove investicije.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!