Vera Aničić o Robertu Kureliću: Vrijeme je da se ostavi poltikanstva i počne raditi posao za koji je plaćen @ Opatija

Dosad se dva puta kandidirao za mjesto gradonačelnika te jedanput za zamjenika gradonačelnika. Sva tri puta je izgubio od našeg Ive Dujmića. Koliko puta treba izgubiti izbore da shvati poruku građana – kazala je zamjenica gradonačelnika o predsjedniku Vijeća.

Opatija – Predstavnici Nezavisne liste Ive Dujmića – zamjenica gradonačelnika Vera Aničić te vijećnice Andreja Rudančić i Zorica Sergo – na današnjoj su tiskovnoj konferenciji kritizirali nedavni medijski istup predsjednika Gradskog vijeća Roberta Kurelića.

– Robert Kurelić svojim političkim istupima u svojstvu predsjednika Gradskog vijeća prevršio je svaku mjeru dobrog ukusa. Opatija postaje talac političkih ambicija jednog čovjeka koji ne preže ni pred čim da bi ostvario ono što želi, mjesto gradonačelnika Opatije. Dosad se dva puta kandidirao za mjesto gradonačelnika te jedanput za zamjenika gradonačelnika. Sva tri puta je izgubio od našeg Ive Dujmića. Koliko puta treba izgubiti izbore da shvati poruku građana?! Taj čovjek neprekidno iskrivljava istinu, stvara potpunu negativnu klimu na opatijskoj političkoj i medijskoj sceni, predlaže megalomanske projekte koji nisu predviđeni proračunom ili strategijom razvoja Opatije. Sve to možda i ne bi bilo toliki problem da to čini u svojstvu predstavnika svoje stranke, ali on cijelo vrijeme istupa kao predsjednik Gradskog vijeća što je nedopustivo. Predsjednik Gradskog vijeća mora predstavljati kolektivno tijelo, odnosno sve političke snage zastupljene u vijeću i ne smije se baviti dnevnom politikom izvan vijeća. Barem načelna politička neutralnost je nešto što se od čovjeka na takvom mjestu očekuje, kazala je Aničić.

Istaknula je kako nisu točni Kurelićevi navodi da se vrši sve veći pritisak na Gradsko vijeće kako bi se prodala imovina jer je proračun u problemima.

– Niti je proračun u problemima, niti se vrši pritisak na njega ili bilo kojeg drugog vijećnika. Podsjećamo Kurelića da su proračunom Grada Opatije za 2018. godinu, za koji je i sam glasao, predviđeni prihodi od prodaje imovine u iznosu od 28 milijuna kuna, dok je do sada, a već smo na pola godine, prodano „samo“ 19 posto odnosno 5,4 milijuna Kuna. To je novac koji se može trošiti strogo namjenski. Novac od prodaje opet se ulaže u gradsku imovinu čime se povećava njezina vrijednost. Iako bi to trebao znati, predsjednik vijeća ne razumije kako se novac od prodaje imovine koristi ili pak namjerno obmanjuje javnost. Odlukom o tome da se ne realizira prodaja imovine koja je previđena proračunom, dolazi se do toga da će Grad morati zaustaviti najavljene investicije, a to nećemo dopustiti, rekla je Aničić.

Na komentar da je i gradonačelnik Ivo Dujmić na Vijeću kazao da je zabrinut za punjenje proračuna, kazala je kako zasad nema nikakvih problema, osim što se pokušava postići dogovor s predstavnicima Talijanske unije koji su sufinancijeri izgradnje novog dječjeg vrtića, a koji dosad nisu ispunili svoj dio financijskih obaveza.

– Jedna od tema prošloga tjedna bilo je i preseljenje Policijske postaje Opatija. U kratko vrijeme Ministarstvo unutarnjih poslova mora pronaći novu lokaciju jer je zakup koji sada plaćaju previsok. Zajedno smo obišli smo sve potencijalne lokacije te je jedina lokacija koja zadovoljava uvijete za novu Policijsku postaju gradsko zemljište na Tošini koje je u prostornom planu i namijenjeno za društvene djelatnosti. Policija time dobiva novu zgradu koja neće narušiti vizuru grada, moderne prostore sa pripadajućim parkingom, a stanovnici Tošine prijeko potrebna nova parkirna mjesta i uređeno susjedstvo bez zadiranja u okolne zelene površine. Koalicija stranaka u Vijeću predlaže da se policija privremeno preseli u uskoro bivšu zgradu vrtića u Opatiji, ali to je prostor koji MUP-u ne odgovara jer ne zadovoljava njihove standarde. Mi ne želimo privremena rješenja nego želimo da se pronađe trajno rješenje za Policijsku postaju te da ona ostane u Opatiji, a ne da preseli u neku općina na Liburniji. Nova cesta je najbolje rješenje i iz razloga što će se Dom zdravlja, Hitna pomoć i Vatrogasci preseliti na novu lokaciju iznad Doma umirovljenika u Voloskom, kazala je Aničić, dodavši da je MUP osigurao sredstva za investiciju te da je sada red na opatijskom Vijeću da definira lokaciju za gradnju nove postaje.

Osvrnula se i na čekanje kod izgradnje novog Doma zdravlja.

– Nadamo se da će se napokon izglasati odluka o gradnji Doma zdravlja koja je od strane gradonačelnika još prije tri mjeseca poslana na Gradsko vijeće, a sve prema zahtjevu župana Zlatka Komadine. Iako je to posao Kurelića kao predsjednika Gradskog vijeća, odluka još niti stavljena na dnevni red. A zamislite, prošlo je tri mjeseca. Opatija nema vremena za čekanje dok se Kurelić bavi politikanstvom, umjesto da počne raditi svoj posao za koji je i plaćen, rekla je Aničić.

Dodala je kako su rezultati izvršne vlasti Grada Opatije na čelu sa gradonačelnikom Dujmićem u proteklih godinu dana su itekako vidljivi, „što je više nego prepoznato među našim građanima“.
– Opatija je prava pozitivna priča u Hrvatskoj. O Opatiji se govori kao o dobrom primjeru svim ostalim gradovima i općinama. Grad smo sa najboljim socijalnim mjerama, pronatalitetnom politikom i mjerama za razvoj poduzetništva, zaključila je Aničić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!