Vi ste moje veliko srce – izložba o osamdeset godina operete u Hrvatskom muzeju turizma @ Opatija

Arhiva

Arhiva

Naime, 1935. godine, nastao je festival bez presedana koji je tijekom četiri godine dovodio na obale Kvarnera najveće zvijezde operete kao što su Lehar, Kalman, Abrahám, Benatzk i Mascagni.

Tauber, Lehar, Menotti i novinar u Parku Angiolina 1935.

Tauber, Lehar, Menotti i novinar u Parku Angiolina 1935.

Opatija – Hrvatski muzej turizma obilježit će slavnu godinu iz kulturne opatijske povijesti – godinu kad je prvi put održan Festival operete na Ljetnoj pozornici u Opatiji izložbom ”Vi ste moje veliko srce” posvećenu osamdeset godina operete u Opatiji, čije će se otvorenje održati sutra, u subotu, 11. srpnja u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer”, s početkom u 20.30 sati.

Naime, 1935. godine, nastao je festival bez presedana koji je tijekom četiri godine dovodio na obale Kvarnera najveće zvijezde operete kao što su Lehar, Kalman, Abrahám, Benatzk i Mascagni.

– Velika nam je čast što ćemo osamdeseti rođendan operete u Opatiji obilježiti kvalitetnom izložbom koja je doputovala iz Italije, ali i za ovu prigodu nadopunjena cijelim segmentom koji govori o značaju operete u Opatiji za cijelu povijest operete u Europi – izjavila je Katarina Mažuran Jurešić, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma koji će izložbu realizirati u suradnji s Međunarodnom operetnom udrugom iz Trsta, Zajednicom Talijana Opatije, Državnim arhivom u Rijeci i Gradskim kazališnim muzejom Carlo Schmidl Općine Trst, te uz podršku Regije Friuli Venezia Giulia.

Kalman i supruga s djecom u Opatiji

Kalman i supruga s djecom u Opatiji

Kako su istaknuli iz HMT-a, izložba o povijesti operete ”Vi ste moje veliko srce” rezultat je dugog i strastvenog rada Međunarodne operetne udruge – Friuli Venezia Giulia koja je aktivna već skoro dvadeset godina, a nastala je u suradnji s Gradskim kazališnim muzejom ”C. Schmidl” iz Trsta. Na izložbi će biti predstavljeno mnoštvo katalogiziranih izložaka: stare fotografije umjetnika i scenografije, plakati i programi, ilustrirane naslovnice libreta i partitura, dokumenti i autogrami, stare razglednice, skice scenografije i kostima, medalje – sve kopije originala koji se čuvaju u Gradskom kazališnom muzeju C. Schimidl, uz dodatak materijala koji su prikupili privatni kolekcionari te izložaka koje je za ovu izložbu posudio Teatro Lirico ”G. Verdi”.

Jedan je prostor prigodno posvećen Opatijskom festivalu čiji počeci sežu u daleku 1935. godinu, a koji je trajao do početka Drugog svjetskog rata. Tršćanski festival 1950. godine bio je nadahnut upravo sjećanjem na izuzetan uspjeh koji je u tom kratkom vremenskom razdoblju postigao festival u biseru Jadrana – Opatiji.

Ova izložba predstavlja kronološki i vizualni pregled povijesti operete, a moći će se razgledati do kraja srpnja. Kustosica izložbe i kataloga je Rossana Poletti, a stručni savjetnik je Danilo Soli, koji se zajedno s Andreom Binetti pobrinuo za glazbu i video. Autori tekstova za katalog koji je dostupan i na engleskom jeziku su: Adriano Dugulin, Bogomila Kravos, Marina Petronio, Rossana Poletti i Danilo Soli.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!