[VIDEO] ADRIATIC EXPO PRELUK – Adriano Požarić predstavio prijedlog idejnog rješenja koncertno sajamsko kongresnog centra

Sve detalje vezane uz prijedlog idejnog rješenja provjerite u nastavku teksta te u priloženom video isječku…

Rijeka – Preluk je kao pozicija ostao nedosanjan san mnogim vizionarima i onima koji se tako osjećaju. Vezan uz more, na glavnoj prometnici između Rijeke i Opatije, s pogledom na Kvarner. Skriven od bure i juga, ali na svakodnevnoj noćnoj i ranojutarnjoj vjetrometini tramontane, poručio je Adriano Požarić, član nezavisne liste Ive Rinčić za županijsku skupštinu u čijem će cilju biti inicijativa za izgradnju koncertno, sajamsko, kongresnog centra objedinjenog u projekt ADRIATIC EXPO PRELUK.

Preluk je još uvijek pozicija koja čeka pravu ideju. Vjerujem da su godine pred nama vrijeme u kojem će se strasti smiriti, ideje uskladiti i izgraditi ono nešto vrijedno budućnosti Rijeke, Opatije, cijele županije, i u konačnici Hrvatske i Europe. Opatija se kao kongresno turistička destinacija definitivno nametnula, no nikada nije postala neprikosnovena radi nedostataka velike koncertno-kongresno-sajamske dvorane s pripadajućom infrastrukturom (dodatni prostori, parking, prometna povezanost). Za one koji sumnjaju u ovo, sjetimo se opatijskih festivala i sajmova: Dore, Porina, Kvarner Expo, Charter Expo. Sve se to održavalo u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner (800 m2), a kasnije u Sportskoj dvorani u Opatiji (1.750 m2) koja je daleko od adekvatno koncertno-kongresno-sajamskog prostora. Posljednjih nekoliko godina tu je i Rijeka, koja se zahvaljujući obnovljenim hotelima i novom Hilton Costabella Resortu probija na karti turizma, poslovnog i kongresnog. Vratimo se još malo u prošlost i sjetimo se Dvorane mladosti s kraja 80-ih godina i riječkog jesenskog i proljetnog sajma. Rijeka je oduvijek bila, a može biti još i više, znanstveni i visokotehnološki centar regije i Europe. Upravo je jedan sajamsko-kongresni centar neophodan za daljnje, brže korake, istaknuo je Adriano Požarić, autor idejnog rješenja.

Preluk ima svoje osobitosti, a prometna povezanost, lokacija, povijest koja je u zadnje vrijeme više punila novinske stupce i prijave, nego nacrte i proračune.

– Vjerujemo da se ovaj prostor konačno može zaokružiti, oblikovati, izgraditi i naposljetku staviti u funkciju. Za neke nove Porine, Dore, Dane hrvatskog turizma, sve do sajmova kojima svaki grad, svaka regija, pa i cijela država žele pokazati što znaju i mogu. Velika sajamsko koncertna dvorana s kongresnim kapacitetom za Kvarner, Hrvatsku ali i cijelu Alpe Adria regiju prilika je za novi val poslovnog i event turizma. Za novih 20 i više godina u kojima Adriatic Expo Preluk, Rijeka, Opatija i cijeli Kvarner mogu postati vodeća destinacija na karti turističke Europe. Ovakav objekt postavio bi potpuno nove ciljeve i pozitivnu energiju za čitavu županiju. Od razvoja aerodroma (za sajamski i kongresni turizam aerodrom je jedan od najvažniji infrastrukturnih sadržaja), smještaja i novih hotela na cijelom Kvarneru. Ova dvorana nije više samo stvar deset hotela u Opatiji i pet u Rijeci, jer su iskustva postavila da je standard popunjavanja smještaja i korištenja drugih turističkih resursa u kongresnom, event i sajamskom turizmu osiguran kroz tri prstena dosega – unutar 20, 40 i 60 minuta – dakle sve do Crikvenice, Novog Vinodolskog i cijelog Krka. Ovakva dvorana (centar) prilika je za cjelogodišnji turizam. Onaj o kojem su pisali svi novinari i turistički stručnjaci, i o kojem su sanjale generacije političara. Jedina prava podloga je upravo infrastruktura koja nam treba i koju moramo izgraditi svi zajedno: od političara, turističkih djelatnika, sve do velikih i malih poduzetnika i znanstvene zajednice, dodao je Požarić. .

Adriatic Expo Preluk idejni je projekt zamišljen kao spoj većeg sajamskog i koncertnog dijela i dodatne konferencijske dvorane, sa svim pripadajućim sadržajima.

– Osim dvorana o kojima se više detalja nalazi u nastavku, u centru će biti osigurani sadržaji bez kojih danas više nije moguće organizirati velike događaje: registracijski/ulazni dio, više ugostiteljskih objekata (PopUp), više tehničkih ulaza, nosiva krovna konstrukcija, garderoba, spremišta za opremu, uredi i manje dvorane za kratkoročni najam za organizatore evenata, veliki parking s odvojenim segmentima i posebnim pristupom za tehničko osoblje, organizatore, izlagače, sudionike i posjetitelje, teretni lift, modularna instalacija i još puno toga o čemu običan posjetitelj ne razmišlja, ali je svakom organizatoru ključno da odabere upravo ovaj centar za jedan od sljedećih evenata, rezimirao je Požarić.

ADRIATIC EXPO PRELUK

Ukupna tlocrtna površina 7.500 m2
125 m x 60 m x 24 m

Dvorana Kvarner (velika) – 4.800 m2
80 x 60 metara, visine od 15 do 21 m
Lučna nosiva krovna konstrukcija
Kapacitet:
– Koncertni/kongresni – sjedeći raspored / teatar style – 5.700 mjesta
– Banketni – sjedeći za okruglim stolovima 8/10/12 – 4.300 mjesta
– Sajamski – sa štandovima površine 10 m2 – do 350 štandova

Dvorana Rijeka (mala) – 1.500 m2
60 x 25 metara, visine 7 m
Mogućnost podjele pokretnim zidovima na 3 dvorane (700 + 500 + 300 m2)
Kapacitet:
– Koncertni/kongresni – sjedeći raspored / teatar style – 1.800 mjesta
– Kongresni – učionica sa stolovima – 1.100 mjesta
– Banketni – sjedeći za okruglim stolovima 8/10/12 – 1.350 mjesta
– Sajamski – sa štandovima površine 10 m2 – do 120 štandova

Ulazni hol – 1.800 m2
45 x 20 m x 2 kata, visine 7 + 5 m
– Registracijski dio, ulazni i povezni koridori
– Ugostiteljski objekti (4 PopUp objekta x 90 m2) + sjedeći dio (450+ sjedećih mjesta)
– Uredski prostori za najam organizatoru manifestacije (3 x 20 m2, 3 x 50 m2, 2 x 120 m2)
– Backstage, svlačionice, uredi dvorane, garderoba (kat -1)

Pretprostor / trg – 3.500 m2
– 3 x PopUp ugostiteljski objekti sa sklopivim tendama
– StandUp otvoreni teatar 100+ mjesta
– Zona prihvata za autobuse, shuttle, VIP

____

Investicija

Sajamsko kongresni objekti srednje jednostavnog tipa kao što je predviđen Adriatic Expo Preluk, u posljednjih nekoliko godina dostižu prosječnu cijenu izgradnje do 900 Eura/m2 što iznosi ukupno 7 milijuna Eura. Uz navedenu investiciju, u sam objekt treba nadodati investiciju infrastrukture (prilazne ceste, parking i zelene površine – cca 100 Eura/m2) što bi na ukupnih 40.000 m2 površine zahvata iznosilo dodatnih 4 milijuna Eura. Cijeli objekt koncipiran je modularno, tako da se za upotrebu mogu angažirati (grijati/hladiti) samo oni dijelovi objekta koji su u upotrebi, te tako brinuti o uštedi energenata.

Održavanje i prodaja

Nakon izgradnje objektom treba upravljati tim koji se sastoji od:
– Komercijala, uprava i administracija (3-5 osoba)
– Tehničko osoblje i održavanje (7-10 osoba)
– Tehničko osiguranje i nadzor (3-5 osoba)
Ostale usluge odrađuju se putem agencija, a svi ugostiteljski objekti idu u najam (stalni ili povremeni).
Prodaja, najam centra za evente odrađuje se putem internog odjela prodaje, kao i u suradnji s kongresnim uredom (TZ Rijeka, TZ Opatija, TZ Kvarnera i HTZ-a).

Gospodarski utjecaj

Adriatic Expo Preluk ima potencijal da tijekom godine realizira 35+ događaja uz popunjenost dvorane 65% (računa se i vrijeme za pripremu događaja, sam događaj te raspremanje i čišćenje dvorane): od manjih jednodnevnih ili dvodnevnih kongresa i edukacija, srednje velikih sajmova koji traju od 3 do 7 dana, sajmova i prezentacija do 10+ dana, festivala i koncerata.
Imajući u vidu kapacitet dvorane, tržišta i obim zadataka za realizaciju, možemo zaključiti da će ovaj centar generirati više od 120 radnih mjesta direktno izvođačima (montaža opreme, štandova, ugostiteljski dio, zaštitari, čišćenje). Uz navedeni gospodarski utjecaj, treba uračunati i sekundarne usluge prijevoza, shuttle servisa, smještaja koji generira dodatnih 60% radnih mjesta (70 radnih mjesta), kao i agencijski angažman studenata i pomoćnog osoblja za evente (registracija, garderoba, asistencija) kojih je po eventu potrebno od 50 do 300.