[VIDEO] Akcija mladih: Funkcionalno povezivanje gradova i općina donosi uštede bitne građanima

Članovi Akcije mladih, kandidati za izvršnu vlast u Kastvu, Viškovu i Klani na konferenciji za medije govorili su o tome zašto i kako povezati navedene jedinice lokalne samouprave. Njihove izjave pogledajte u videu.

Viškovo – Članovi Akcije mladih, kandidati za izvršnu vlast u Gradu Kastvu – Davor Jurčić, Općini Klana – Igor Iskra i Općini Viškovo – Bojan Kurelić predstavili su danas zajedničku točku programa za ove tri jedinice lokalne samouprave, a to je funkcionalno povezivanje općina i gradova.

Bojan Kurelić, kandidat za načelnika u Općini Viškovo istaknuo je kako su Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske prije ovih lokalnih izbora izmijenili Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o lokalnim izborima u sklopu svoje tzv. reforme lokalne i regionalne samouprave.

– Umjesto pravih rješenja dobili smo kozmetičke zahvate u obliku ukidanja par zamjenika načelnika i nešto vijećnika te smanjenje naknada za vijećnike po županijama, gradovima i općinama. Što će se time krucijalno promijeniti u funkcioniranju lokalne i regionalne samouprave. Apsolutno ništa, poručio je Kurelić.

– Kad već Vlada i Sabor nisu spremni na stvarnu reformu lokalne i područne samouprave, tu priču moramo pokrenuti mi na lokalnoj razini, upravo iz naših županija, gradova i općina. Kao vijećnici u gradskim, općinskim i županijskim skupštinama jasno smo uvidjeli koji je najbolji, najlakši i najfunkcionalniji put prema reformi rada naših gradova i općina. To je funkcionalno povezivanje naših gradova i općina, dodaje Kurelić.

– Što funkcionalno povezivanje uopće predstavlja? Predstavlja objedinjavanje i ujedinjavanje svih funkcija u radu jedne lokalne samouprave s gradovima i općinama koje je okružuju kojim se postižu uštede u lokalnim proračunima. Uštede kojima se onda mogu realizirati drugi za građane bitni projekti. U proračunima naših gradova i općina ostat će više sredstava za gradnju javnih sadržaja, uređenje komunalne i javne infrastrukture, gradnju vrtića, dječjih i sportskih igrališta, sadržaja za mlade, zaključuje Kurelić.

Davor Jurčić, kandidat za gradonačelnika Grada Kastva objasnio je što funkcionalno povezivanje konkretno predstavlja u praksi.

– U praksi kada pričamo kao kandidati za izvršne funkcije u Kastvu, Klani i Viškovo to bi značilo: osnivanje zajedničkog komunalnog društva, osnivanje zajedničke turističke zajednice, razvoj zajedničkih komunalnih i javnih projekata poput groblja, staračkog doma, sortirnice i kompostane, razvoj zajedničkog modela vertikalnog i horizontalnog javnog prijevoza, zajedničko planiranje i razvoj zdravstvene zaštite, objedinjavanje javne nabave, pojašnjava Jurčić.

– Kao prvi korak u tom funkcionalnom povezivanju jedinica lokalne samouprave vidimo osnivanje zajedničkog komunalnog društva Općine Klana i Viškovo te grada Kastva. Svi smo svjesni komunalnih problema u našem mjestu, kao što smo svjesni trenutačno najvećeg problema, a to je sustav gospodarenje otpadom i problematika rada Centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Eko plus koji upravlja Marišćinom i Čistoća koja realno upravlja sustavom gospodarenja otpadom ne samo da ne upravljaju tim sustavom, nego svojim neradom ugrožavaju zdravlje naših sugrađana kako ono psihičko zbog najvećih računa za odvoz smeća u državi tako i ono fizičko kroz zagađeni zrak, tlo i vodu, govori Jurčić.

– Ako želimo problem Marišćine i gospodarenja otpadom riješiti, moramo sami preuzeti odgovornost za upravljanje sustavom gospodarenja otpadom, osnovati zajedničko komunalno društvo koje će onda biti u mogućnosti upravljati ne samo sustavom gospodarenja otpada na području 3 jedinici lokalne samouprave, nego i upravljati ostalom komunalnom problematikom našeg kraja poput održavanja zelenih i javnih površina, zaključio je Jurčić.

Igor Iskra, nositelj liste Akcije mladih u općini Klana, kao vrlo bitne segmente funkcionalnog povezivanja istaknuo je osnivanje zajedničke turističke zajednice te razvoj modela vertikalnog i horizontalnog javnog prijevoza.

– Kao sljedeći korak vidimo i osnivanje zajedničke turističke zajednice kojom bi mogli na puno kvalitetniji način brendirati zajedničku povijesnu i kulturnu baštinu. Brendirati ovo područje kao jedno zajedničko geografsko i povijesno područje kroz jednu modernu turističku zajednicu koja mora proći kroz proces digitalizacije i prilagodbe suvremenom načinu brendiranja kraja i komunikacije s gostima, istaknuo je Iskra.

– Kao bitan segment povezivanja vidimo i razvoj vertikalnog javnog prijevoza kojim bi iz sustava javnog prijevoza 19. stoljeća ušli u 21. stoljeće. Umjesto da moramo javnim prijevozom putovati prvo u grad Rijeku da bi došli u neku od naših susjednih općina, omogućili bi našim sugrađanima direktne linije od Klane, preko Viškova, Kastva, Matulja do Opatije i Lovrana, te prema Jelenju, Čavlima i Bakru. Na ovaj način osim što bi rasteretili pritisak na javni prijevoz prema Rijeci funkcionalno bi povezali sve općine i gradove koji nas okružuju, rekao je Iskra.

– Osim turističke zajednice i javnog prijevoza postoji još niz segmenata funkcionalnog povezivanja koje bi dovelo do ušteda u našim lokalnim proračunima, a sigurno jedan od najbitnijih bio bi objedinjavanje javne nabave. Tako se mogu smanjiti troškovi te postići bolji uvjeti na tržištu. Ostvarivanjem ušteda u procesu javne nabave otvara se prostor za ulaganje više sredstava javne potrebe naših sugrađana, zaključio je Iskra.

Sva trojica istaknuli su da nakon svih ovih iznesenih činjenica zaključak može biti samo jedan – funkcionalno povezivanje gradova i općina je nužnost, provedivo je odmah i donosi konkretne uštede lokalnim proračunima i razvoj projekata bitnih svim građanima.

Više pogledajte u videu:

error: Content is protected !!