VIDEO: Bačvarski zanat @ Kastav

bacvarKastav – Liburnija.net magazin ekskluzivno vam donosi drugi u seriji video zapisa iz dokumentarno-turističkog filma ”Gore, va Kastve”. U ovom video isječku koji smo pripremili za vas možete pogledati priču o Kastavskom bačvaru. Koji je proces izrade bačve i kako izrada izgleda pogledajte u video isječku.
Značaj obrtništva u našem kraju potvrđuje činjenica da je samo dvije godine nakon što je u Zagrebu otvorena prva obrtnička škola na hrvatskim prostorima, 1885. godine otvorena ”Delavska škola” u Kastvu. Da bi se tradicija sačuvala i otrgnula od zaborava prošlosti, udruga Kastafsko kulturno leto vodi projekt obnove i revitalizacije starih zanata, koji su u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća bili zaštitni znak Kastva.
U Kastvu već šest godina djeluje ”Bačvarska zbirka”, ”Kotlarska zbirka” otvorena je u travnju 2007. godine, ”Kovačka zbirka” (nalazi se u privatnom vlasništvu Ranka Rubeše), dok je ”Pekarska zbirka” u fazi adaptacije i uređenja. Posjetom navedenih zbirki posjetiteljima je omogućen autentičan doživljaj utemeljen na kulturnom identitetu.
Na istu temu snimljen je dokumentarno-turistički film pod nazivom ”Gore, va Kastve”, čiji isječak upravo gledate.
Liburnija.net TV – Bačvarski zanat @ Kastav

Prva priča o starim zanatima (Kovačka zbirka) u Kastvu objavljena je na ovom linku.
Nikola Cvjetović