VIDEO Bogat glazbeni program, vino i domaća hrana obilježit će Antonju na Zvonećoj

Točno u 19,30 u antonjski rog će zapuhati predstavnici svih grupa zvončara Općine Matulji i karnevalskih skupina ove najpusne općine. U 20 sati u školi će se otvoriti izložba o zvonejskoj zvončarskoj tradiciji, a nakon nje nastavlja se zabava u šatoru uz grupe Primorski fantje i Pusnu Lunu. Kako smo se zabavili lani provjerite u priloženim video prilozima…

Zvoneća – Antonja na Zvonećoj zasigurno je korijen svih maškaranih događaja na Liburniji, a i šire. S generacije na generaciju prenosi se tradicija obilaska ovog prekrasnog mjesta u matuljskom zaleđu 17. siječnja, a uz zvuk antonjskega roga počinje Pust, mnogima najdraži dio godine. Tako će biti i ove godine, a bogat program Antonje u rukama je Udruge Domaća užanca koja okuplja mlade ljude, zaljubljenike u Pust i u svoj kraj. Tu je i Udruga Jarbola koja će i ovom prigodom predstaviti vina zvonejskih vinara, Zvonejski zvončari i cijelo selo čiji stanovnici žive za dan kada je Zvoneća centar svijeta.

– Program tradicionalno započinje u 17 sati pjevanom misom u crkvi Sv. Antuna, sagrađenoj polovicom 19. stoljeća. Program se nastavlja podizanjem pusta u centru mjesta čemu će prethoditi mimohod selom uz zvuke harmonikaša polaznike škole Nike Polesa. Kada u 18,30 objese „krivca“ za sve, Zvonećani i njihovi gosti zabavu nastavljaju u grijanom šatoru na igralištu kraj škole gdje će se izmjenjivati orkestar harmonikaša i Muška klapa Kastav. Točno u 19,30 u antonjski rog će zapuhat predstavnici svih grupa zvončara Općine Matulji i karnevalskih skupina ove najpusne općine. U 20 sati u školi će se otvoriti izložba o zvonejskoj zvončarskoj tradiciji, a nakon nje nastavlja se zabava u šatoru uz grupe Primorski fantje i Pusnu Lunu. Zanimljivo je istaknuti da gosti iz Slovenije, Primorski fantje odnosno Bogdan Gerk, Niko Poles, Manuel Bubola, Maksim Vergan i Ivica Vergan, sviraju u sastavu čija tradicija seže u 1974. godinu. Osvojili su brojne nagrade, a ponosni su ambasadori grada Izole. Tradicija obahajanja vinskih podruma ove će godine dobiti i jednu novinu, a to je prezentacija vina u samom šatoru s naglaskom na zvonejske vinare i njihove obitelji koje cijele godine žive „va ružah“, najavio je Dalibor Babić, predsjednik Udruge Domaća užanca, koji ujedno poziva sve pusne ljude na Zvoneću gdje neće nedostajati dobre zabave uz glazbu, vino i domaću hranu uz onu staru: Pridite da se užanca ne zatare! Pokrovitelj Antonje na Zvonećoj je Općina Matulji.

error: Content is protected !!