VIDEO: Bogat program karnevalskih događanja ispunit će idućih osam tjedana @ Lovran

medunarodna_maskarana_povorka_lovran_2013 (95)

U nedjelju, 23. veljače, održat će se centralno lovransko pusno događanje, Međunarodna karnevalska povorka u organizaciji dvije lovranske maškarane skupine, koja će svojom tradicionalnom rutom od hotela Excelsior do mula krenuti u 14 sati.

Lovran – Bogat program za sezonu pusta pripremili su u Lovranu, a njegova konačna verzija definirana je na nedavnoj sjednici Odbora za turizam i manifestacije Općine Lovran. Karnevalska događanja započet će u petak, 17. siječnja dizanjem pusta i karnevalske zastave na Trgu slobode, a početak programa koji organiziraju pusna društva ”Toronjera” i ”In Bambo Veritas” planiran je za 17 sati.

tz_lov_kol

Nakon otvorenja, slijedi stanka od mjesec dana koju pusni judi mogu iskoristiti za neformalna druženja, da bi se službeni program nastavio u subotu, 15. veljače sa čak tri događanja – 13. Zubijadom koja će na lovranskom mulu započeti u 11 sati u organizaciji ŠRD Zubatac, Dječjom redutom u restoranu Kvarner u 16 sati koju u suradnji s vlasnicima restorana organizira ”Toronjera”, te pusnim tancima na istome mjestu i u istoj organizaciji, čiji je početak najavljen za 20 sati.

Do kraja veljače ostaju još tri dana ispunjena pusnim obavezama – u četvrtak 20. veljače u 18 sati održat će se sastanak maškaranih grupa kako bi ih se upoznalo s programom Lovranske povorke, u subotu 22. veljače nastavljaju se pusni tanci u Kvarneru, kao i dječja reduta koja se ovom prilikom seli u Društveni dom Liganj, gdje počinje u 16 sati.

Dan kasnije, u nedjelju, 23. veljače, održat će se centralno lovransko pusno događanje, Međunarodna karnevalska povorka u organizaciji dvije lovranske maškarane skupine, koja će svojom tradicionalnom rutom od hotela Excelsior do mula krenuti u 14 sati.

povorka_lovran_otka

Pusni tanci nastavit će se i u ožujku, i to već prvoga dana trećega mjeseca – u subotu, 1. ožujka od 20 sati, posljednja polka ovogodišnjeg karnevala plesat će se u hotelu Kvarner, nakon čega će do Pepelnice ostati vremena tek da se poberu jaja i osudi onoga tko je kriv za sve loše što se događalo prošle godine.

Tradicionalni Jajarski dan pada u nedjelju, 2. ožujka, kada će karnevalske grupe Lovrana i Lovranšćine od 10 sati u naseljima Školarovo i Oprič provesti ”pobiranje jaj z armonikun po stareh užanceh”, a pridružit će im se zasigurno i poneki samostalni entuzijast u potrazi za dobrom zabavom i željom za poštivanjem starih običaja.

Posljednjega dana karnevala, u srijedu 5. ožujka, na mulu je od 18.30 sati predviđeno paljenje Pusta i zatvaranje maškaranih događanja za 2014. godinu.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!