VIDEO: Burna rasprava o ravnatelju Festivala – Dešković odbio dati životopis, vijećnici tražili njegovo razrješenje @ Opatija

gradsko vijece rasprava ernie gigante deskovic 2017 (2)

Ima li Ernie Gigante Dešković, nezavisni gradski vijećnik i novi ravnatelj Festivala Opatija, pet godina radnog iskustva na poslovima vezanim uz djelatnosti ove gradske institucije bilo je glavno pitanje jučerašnje sjednice Gradskog vijeća. Nakon dvosatne rasprave, odgovor nije stigao, pa su vijećnici od gradonačelnika zatražili da Deškovića razriješi s te funkcije. U nastavku donosimo iscrpni i detaljni izvještaj s rasprave, te video prilog svađe predsjednika Gradskog vijeća Viktora Peršića i gradonačelnika Opatije Ive Dujmića.

Opatija – Gradsko vijeće osuđuje političku trgovinu kod imenovanja ravnatelja Festivala Opatija, traži od gradonačelnika Ive Dujmića da pokrene postupak razrješenja Ernie Gigante Deškovića s te funkcije, te zahtijeva da Upravno vijeće pokrne postupak izmjene statuta vezano uz uvjete izbora ravnatelja ove institucije. Zaključak je to jučerašnje sjednice Gradskog vijeća kod točke oko natječaja za imenovanje ravnatelja Festivala Opatija, koji je podržala većina vijećnika – niti jedan vijećnik nije se kod glasovanja usprotivio ovakvoj izjavi, a suzdržani su bili vijećnici HDZ-a Marko Ćorić i Goran Crnković, IDS-ov O’Brien Sclaunich i HSU-ov Lucijan Kos, dok je Dešković, koji je i sam vijećnik, prije glasovanja napustio sjednicu čija je bio glavna tema.

Takav zaključak bio je tek kulminacija dvosatne rasprave, koja je bila izrazito negativna za Deškovića, koji nije želio dati izravan odgovor na pitanje kakve kompetencije ima za vođenje ustanove kao što je Festival Opatija. Prema statutu, kandidat za ravnatelja mora imati pet godina radnog iskustva na poslovima vezanim uz djelatnosti ustanove, te reference koji ukazuju na potrebna znanja da se upravlja tako kompleksnim sustavom. Vijećnicima je sporno bilo upravo radno iskustvo, a nakon što su od predsjednice Upravnog vijeća Festivala Lorene Bašan dobili objašnjenje da im ne može dati traženu dokumentaciju iz natječaja, odnosno životopis kandidata, odgovor su potražili od Deškovića.

– Ja sam gradski vijećnik, ne nalazim se na suđenju. Vjerujem da je sve bilo načinjeno sukladno zakonu, a za sve koji sumnjaju u to postoji pravni lijek, odgovorio je Dešković.

Isti odgovor ponovio je nekoliko puta tijekom duge rasprave, u kojoj su protiv njega ”igrali” ne samo protivnici u Vijeću, već i same njegove izjave o tome kakav bi kandidat za funkciju na koju je izabran trebao biti – prije svega, iskusan i politički neovisan, te potvrđen od eminentnih stručnjaka. Do kraja rasprave nije se uspjelo doznati koje od tih kvaliteta ispunjava sam Dešković.

Točka je na Vijeće uvrštena na traženje grupe vijećnika, čiju je osnovnu misao u uvodnoj riječi prenio Robert Kurelić iz Akcije mladih.

– Petnaest godina se raspravlja o Festivalu Opatija, i uvijek se sve svodi na isti zaključak: da nam je potreben Festival Opatija koji će dovesti ljude u grad, koji će stvoriti dodatnu vrijednost u Opatiji. Tražili smo osobu koja to može napraviti, koja ima iskustva u organizaciji velikih događaja, koja može stvoriti tu dodanu vrijednost, i mislim da to nismo dobili. Kao vijećnici nismo dobili obrazloženje zašto je odabran Ernie Gigante Dešković, nismo dobili njegov životopis niti plan rada, nismo dobili nikakvu informaciju koja bi nas uvjerlila u sposobnost izabranog kandidata. Siguran sam da će gradonačelnik dati neko formalnopravno obrazloženje izbora, ali izgleda da se sve svodi na to da se onaj tko je u ”milosti” gradonačelnika može proglasiti osobom kvalificiranom za vođenje ustanove za koju smo rekli da je od strateške važnosti za grad, kazao je Kurelić.
Istaknuo je i kako smatra da se ovom odlukom gradonačelnik Dujmić doveo u sukob interesa, budući da može uvjetovati političku podršku Deškovićeve nezavisne liste u zamjenu za radno mjesto ravnatelja Festivala Opatija.

– Ovim insinuacijama uveli ste sumnju u jedan transparentan natječaj. Javile su se četiri osobe, od toga je jedna odustala kada je krenula diskusija po medijima. Zašto se nije javilo više ljudi, gdje su bili ti veliki stručnjaci? Povjerenstvo je provjerilo zadovoljavaju li kandidati formalno-pravne uvjete, i tek nakon toga gradonačelnik je saznao da postoje tri kandidata. Nakon toga s Upravnim vijećem odradili smo razgovore s kandidatima, i zaključili da od ta tri kandidata Ernie Gigante Dešković na temelju svoje prezentacije zaslužuje dobiti naše povjerenje da vodi Festival Opatija, kazao je Dujmić. Dodao je kako je ”zakonska procedura ispoštovana, nema niti jedne greške”.

Na Dujmićeve riječi reagirao je njegov zamjenik i protukandidat na izborima Fernando Kirigin, nazvavši njegovo izlaganje ”demagogijom”.

gradsko vijece rasprava ernie gigante deskovic 2017 (3)

– Gospodin Dešković bio je na funkciji koju ja obnašam sada, a u javnosti je gradonačelnik Dujmić vrlo kritički govorio o njegovu radu: da je neodgovoran, da ne dolazi na posao, spominjalo se i točenje nafte u privatni auto sa službenom karticom. To su bili javni istupi, možete misliti što je govorio u internom krugu. S druge strane, četiri godine Dešković granatira Dujmića i napada kulturnu politiku ovog grada. A kulminacija je što je Kulturno-turistički centar, trenutačno najveću gradsku investiciju, nazvao propalim i nepotrebnim projektom. Pitam se, da se radi o vlasniku neke tvrtke, bi li osobu koja je njegovu tvrtku nazvala besperspektivnom i osuđenom na propast imenovao glavnim menadžerom. Ako budem u prilici, dat ću apsolutnu podršku gospodinu Deškoviću u radu na mjestu ravnatelja Festivala Opatija, samo neka pokaže kompetencije, i kaže što je radio u vremenu prije i nakon što je bio zamjenik gradonačelnika. Neka pokaže životopis, poručio je Kirigin, na što mu je Dujmić odgovorio da je ”procedura poštovana, i nemate što vi čitati njegov životopis”.

Lorena Bašan pojasnila je da zbog toga što teče rok u kojem kandidati koji nisu izabrani mogu zatražiti pravni lijek i podići tužbu, ne može dati više informacija o natječaju u javnost kako ne bi utjecala na prava kandidata i potencijalne sudske postupke. Međutim, Danko Žitinić, vijećnik SDP-a, kazao je kako je dobio informaciju da je Deškoviću u uvjet od pet godina radnog iskustva vezanog uz djelatnosti Festivala priznato vrijeme od tri godine i deset mjeseci na funkciji zamjenika gradonačelnika, te dopis predsjednika Hrvatskog književnog društva Rijeka Valerija Orlića u kojem se navodi da je Dešković obnašao izvršne dužnosti u toj udruzi. Bašan je kazala kako je to izvadak iz zapisnika iz natječajne dokumentacije, koji ona nije nikome predala, te kako vijećnik Žitinić ne bi smio biti u njegovu posjedu.

– Nisam znao da je to iz natječajne dokumentacije, nema žiga, nego sam samo dobio ovaj list o Deškoviću. Ali, ako je ovakva praksa, čini se da nakon četiri godine u vijećničkoj komisiji za prostorno planiranje imam reference da se javim na neki budući arhitektonski natječaj. A netko tko je bio u udruzi kardiologa, može dobiti priliku da izvodi operacije, kazao je Žitinić.

Bašan je naglasila kako se radno iskustvo ne dokazuje samo radnom knjižicom, nego i drugim argumentima, a vijećnik Akcije mladih Igor Puž kazao je da je smiješno ako se to smatra dovoljnim iskustvom za ravnateljsko mjesto.

– Želimo dobiti odgovor o kompetencijama gospodina Deškovića. Pa nije tajna da je četiri godine bio zamjenik gradonačelnika, u Opatiji ionako svi znamo sve o svima, a nema Dešković sedamdeset godina da bi imao rupu od pet godina vođenja neke institucije za koju mi ne znamo. Vrlo je jednostavno, i ova rasprava ne bi trajala dva sata, samo da smo dobili odgovor na pitanje o njegovim kompetencijama, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Viktor Peršić.
Kurelić je pozvao Deškovića da sam odgovori na pitanja o svom radnom iskustvu, kada zakonski to nije dozvoljeno predsjednici Upravnog vijeća, a tom su se pozivu pridružili i vijećnici HDZ-a Ćorić i Crnković.

– Smatram i vjerujem da zadovoljavam uvjete. Smatram se kompetentnim, dajte mi malo vremena i vidjet ćete rezultate, kazao je Dešković.

Vijećnici su ga podsjetili da je u medijima samo mjesec dana prije nego što je otvoren natječaj za ranvatelja Festivala Opatija, kazao da bi novog voditelja Kulturno-turističkog centra trebala izabrati stručna komisija, temeljem međunarodnog natječaja, da on mora biti nezavisna osoba izvan politike te s iskustvom u vođenju takvih objekata.

– Točno je da sam to izjavio, i stojim iza toga. Ne želim se spuštati na razinu diskusije o ocjenjivanju kompetencija jer ovo nije mjesto za to. Moje novinske izjave nisu bile dio natječaja, a u cijeloj ovoj priči nije bilo politike, kazao je Dešković, da bi mu Žitinić odgovorio da je itekako bilo politike, jer je jedina referenca koju ima politička – mjesto zamjenika gradonačelnika.

Vijećnik IDS-a Roberto Žigulić upitao je Lorenu Bašan je li ona bila upoznata s tim izjavama i je li na razgovoru Dešković govorio o tome, na što je dobio odgovor kako su svi kandidati dobili ista pitanja te kako Upravno vijeće nije bilo upoznato s navedenim izjavama.

– Molim Vas da kažete koju ste to veliku instituciju vodili, i kakvo međunarodno iskustvo imate. Ako ste to tražili od kandidata za natječaj, a sami ste se javili na natječaj, onda ste valjda i sami ispunjavali te uvjete koje ste pred kandidate postavili, poručio je Deškoviću Peršić, nakon čega je ušao i u raspravu s gradonačelnikom Dujmićem koju donosimo u video-prilogu.

Dvosatna rasprava bila je uistinu ”vatreno krštenje” za novog ravnatelja Festivala Opatija, a sada treba pričekati odgovor gradonačelnika Dujmića na zahtjev Vijeća o razrješenju tek postavljenog Deškovića.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!