VIDEO: Dox Oscar @ Ljetna – dijelimo karte

the_cove_smOpatija – Dobre vijesti za ljubitelje dokumentarnog filma – očekuju nas dva bisera ovjenčana najprestižnijim filmskim nagradama na svijetu.
Na maloj sceni opatijske Ljetne pozornice 19. i 20 kolovoza ove godine prikazat će se filmovi ”Čovjek na žici” (Man on Wire), Jamesa Marsha, nagrađen Oscarom za najbolji dokumentarni film 2009. godine, i ”Zaljev” (The Cove), Louiea Psihoyosa, nagrađen Oscarom za najbolji dokumentarni film ove godine. Čitav program zamišljen je kao najava nadolazećeg Liburnia film festivala.
Projekcije započinju u 21 sat, a cijena ulaznice je 20 kuna. No, ako želite vidjeti najbolje dokumentarce u posljednje dvije godine, ali ne želite to platiti niti kune, Liburnija.net ima rješenje za vas. Dijelimo dva paketa po dvije ulaznice za svaku večer, a sve što vi trebate napraviti jest poslati nam e-mail sa svojim imenom i prezimenom.
U nastavku saznajte nešto više o filmovima:
Čovjek na žici, r. James Marsh, UK/SAD, 2008., 90′
Kako snimiti dinamičan dokumentarac o događaju starom više od trideset godina? Redatelj James Marsh za sobom ima upravo takve bizarne poduhvate, kao što je cjelovečernji film o ishrani Elvisa Presleya, pa mu nije bilo nimalo teško povezati intervjue, arhivske materijale i dramske rekonstrukcije, u film koji se prati poput najnapetijeg trilera.
O čemu se radi? O ‘umjetničkom zločinu stoljeća’. Stariji će se možda sjetiti da je 7. Kolovoza 1974. godine između tornjeva-blizanaca Svjetskog trgovačkog centra izvjesni Philippe Petit razapeo žicu i na njoj balansirao i plesao punih sat vremena, sve dok nije uhićen… U dokumentarcu kojeg su na Sundanceu nagradili i publika i žiri, ikonoklast koji je nadživio ikonu, nakon 34 godine objašnjava kako mu je to uopće pošlo za rukom.
Man On Wire – trailer

Zaljev, r. Louie Psihoyos, SAD, 91′
Svi koji vjeruju da dokumentarni filmovi mogu ispraviti nepravdu moraju pogledati ovaj “eko-triler”. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, Richard O’Barry, vodeći svjetski dreser delfina, radio je na popularnom filmu Fliperu. Kada mu je jedan od delfina uginuo na rukama, shvatio je da je dio njegove karijere posvećen dresuri bio greška i da životinje imaju pravo na slobodu kao i ljudi. Odlučio je da neće odustati dok i posljednjeg delfina ne vrati u prirodno stanište.
Film Zaljev, u režiji vrhunskog podvodnog fotografa Louiea Psihoyosa, predstavlja nevjerojatnu priču o tome kako se Psihoyos, O’Barry i odabrana ekipa aktivista, filmskih stvaraoca i ronioca zaputila u misiju da prodru u skriveni zaljev u Japanu i saznaju istinu o mračnoj i smrtonosnoj tajni. Misterije koje otkrivaju predstavljaju samo vrh ledenog brijega.
THE COVE – Trailer

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!