VIDEO: Dr. sc. Davor Pavuna poseban gost Liburnicona!

davor_pavuna…većini je poznat kao član tima za energetiku američkog predsjednika Baracka Obame…
Opatija – Ovogodišnji ”Liburnicon” održat će se 20. i 21. kolovoza u prostoru opatijske osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov”, a svi posjetitelji mogu očekivati dobru zabavu, radionice, igraone, originalne liburnikonovske igre te predavanja na kojima će sudjelovati brojni domaći i strani znanstvenici uz vođenje Krešimira Miška.
A upravo najzvučnije ime koje će biti poseban gost na ovogodišnjem Liburniconu je Davor Pavuna.
– Vrijeme je da vam kažemo dugo skrivanu tajnu ovogodišnjeg Liburnicona. Počasni gost jubilarnog 5. Festivala znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon je jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika svih vremena – dr.sc. Davor Pavuna, ponosno nam je kazao Tomislav Lesinger iz udruge Kulturni front.
Davor Pavuna će se pridružiti u subotu, 21. kolovoza u 20.30 sati, u talk-showu “Znanost za budućnost”, popularnom dvojcu “Na rubu znanosti”, voditelju Krešimiru Mišaku te dr.sc. Ivanu Šimatoviću, u raspravi na temu Energetska budućnost civilizacije!
Većini poznat kao član tima za energetiku američkog predsjednika Baracka Obame, zaista je teško nabrojiti sve najbitnije biografske reference. Rođen u Koprivnici, osnovnu školu završio je u Osijeku, a maturirao je u V. gimnaziji u Zagrebu 1970. godine. Diplomirao je eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1977. godine. Postao je doktor znanosti u Cambridgeu 1982. godine iz područja fizike kondenzirane materije. U francuskom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS) u Grenobleu boravio je tri godine. Jedno vrijeme istraživao je u Australiji i SAD-u. Od 1986. godine radi u Lausanneu u Švicarskoj kao sveučilišni profesor fizike, kemije kondenzirane materije te mikro i opto elektronike, dodao je Lesinger.
Autor je preko 150 znanstvenih radova i udžbenika, nazivaju ga “pionirom zelene energetike”, savjetnik je ministarstava u Americi i Kini, te savjetnik brojnih korporacija u Irskoj, Njemačkoj, Francuskoj, J. Koreji, Engleskoj, Hrvatskoj, predaje kao gostući profesor u Francuskoj, Španjolskoj, Indiji i Australiji, njegova su dostignuća u samom svjetskom vrhu, nositelj je brojnih priznanja u Francuskoj i Engleskoj. Predsjednik je svjetskog kongresa o nano-inženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u. Jedan je od pokretača Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika održanoga u Vukovaru 2005. g. U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, dobio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu, 2006. g. američki ministar energetike Steven Chu imenovao ga je recenzentom projekta iz područja energetike.
Govori pet jezika. U slobodno vrijeme svira u jazz sastavu 4e Etage.
Trailer – LIBURNICON 2010.

Liburnicon_2010 from Igyp on Vimeo.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Vezane vijesti:
VIDEO: Predstavljen trailer za Liburnicon
Tjedni retrovizor
VIDEO: Veprinac poprište borbe dobra i zla
(G)LO (K/B)ALNO – Liburnicon
Natječaj za najbolju SF&Fantasy sliku
VIDEO: Sve o Barufama

error: Content is protected !!