[VIDEO] Eni Šebalj: Kvaliteta življenja i održivi razvoj u fokusu su našeg programa ‘Zeleni Matulji’

— Ima nas svih dobnih skupina, ali ne postoji osjećaj razlike u godinama jer radimo s istim žarom srcem i energijom. Tako ćemo i dalje nastaviti raditi za Općinu Matulji.Zalagat ću se da se što prije pokrene Dnevni boravak, ali i počne s izgradnjom Doma penzionera, istaknuo je Berislav Kozulić.

Jurdani – Programski pravac ‘Zeleni Matulji’ nezavisne kandidatkinje za načelnicu Eni Šebalj i članova njezine liste bili su u fokusu jučerašnje tiskovne konferencije održane na ulazu u rekreacijski put u Jurdanima.

– Općina Matulji ima ogroman šumski potencijal koji se proteže od granice sa Slovenijom i spušta skoro do mora malo iznad Preluka. U tu veliku zelenu oazu smjestila su se naša 23 naselja i upravo tu kvalitetu življenja taj veliki zeleni potencijal moramo čuvati i iskoristiti što kvalitetnije. I zato je jedna od točaka našeg programa- Zeleni Matulji Općina koja će voditi računa o održivom razvoju kako bi resurse koje smo naslijedili od predaka ostavili što kvalitetnije budućim generacijama, Općina koja će voditi računa o ekologiji , o zdravom okolišu i zdravlju ljudi. Zato mi je cilj prikupljanje krupnog i građevinskog otpada organizirati na bolji jednostavniji i jeftiniji način, s posebnim akcentom na što brže definiranje prostora građevinskog deponija kroz prostorni plan Miklavije kako bi naš zeleni okoliš ostao čisti. Posebno ću se zalagati za širenje pliske i kanalizacijske mreže. Za što brže spajanje postojeće plinske mreže dužine 25 kilometara na plinsku mrežu koja dolazi iz smjera Kastva. Postavljanjem tih posljednjih kilometar plinske instalacije od strane Energa Matulji, Mihotići i Rukavac će dobiti plin. Cilj našeg programa je proširenje postojeće kanalizacijske mreže u Matuljima, Mihotićima i Rukavcu, ali i širenje nove kanalizacijske mreže kroz Liburnijsku aglomeraciju na područje Bregi te prema gornjem području Općine tj.Jušići,Jurdani,Mučići do doma Permani. I dosad sam bila dio tima koji se zalagao i gurao zamjenu postojeće rasvjete LED tehnologijom, a cilj mi je ovu zamjenu izvršiti do kraja godine kroz što će se postići ušteda veća od 60% a upravo kroz uštedu financirat će se i sada daleko niža cijena potrošnje energije, ali i zamjena javne rasvjete. Već sutra je prilika za boravak u prirodi na dan 1. maja kada nam je tradicija popeti se na Orjak, prošetati kroz Lužinu, zaputiti se do Lisine. Zato sretan 1. maj svima, Provedite ga u prirodi sa svojom obiteljima i najdražima u ovom moru zelenila kojeg moramo osvijestiti kao veliko bogatstvo i privilegiju, poručila je Eni Šebalj, nezavisna kandidatkinja za načelnicu.

– U programu ZelENIh Matulja moramo spomenuti Lisinu. Lisina je mitsko izletište svih stanovnika Općine Matulji. Starije vraća u mladost, srednju generaciju u djetinjstvo. 2000-te godine zaštićenim krajolikom Lisine napravljena je planinarska obilaznica Lisinski put, koju su 2018-te godine članovi PD Lisina Matulji temeljito obnovili uz financijsku pomoć Općine Matulji postavljanjem 46 stupova i 122 nova putokaza. Ja sam iznimno ponosna na činjenicu da je u ideji i realizaciji Lisinskog puta sudjelovao moj tata, Klaudio Jelenić, koji je, uz sve što on jest, bio prvi predsjednik Općinskog vijeća Općine Matulji. Robert Koprivnjak i ja članovi smo Nezavisne liste, ujedno i članovi PD Lisina Matulji koja više od 30 godina odgaja generacije planinara – čuvara prirode. Zato ćemo se kroz program naše nezavisne liste Eni Šebalj zalagati za revitalizaciju tog područja i to kroz nekoliko ciljeva našeg programa: napraviti poučnu stazu koja bi bila pogodna za obitelji s djecom ; napraviti poligon za vježbanje orijentacije u prirodi koji bi služio za obuku planinara i mladih; urediti mjesto za piknik i roštiljanje pod nadzorom ; ponuditi adrenalinske sadržaje onima s većom željom za uzbuđenjima kroz Adrenalinski park te urediti zdravstvene šetnice s nizom organiziranih zdravstvenih programa kao što je nordijsko hodanje, joga i mindfulness radionice na otvorenom. ZelENI Matulji su zdrava Općina Matulji… jer sve ove aktivnosti popularizirat će boravak u prirodi i doprinijeti razvoju zdravih navika. Zdravlje u Eninom programu zauzima značajno mjesto. Bilo je to tako i svih ovih 12 godina koje su iza nas, bit će tako i dalje, u skladu s oduvijek poznatom izrekom „U zdravom tijelu zdrav duh!“ Danas znamo da postoji i obrnuta veza, da osjećaji i način kako mislimo i postupamo utječe, pozitivno ili negativno na tjelesno zdravlje, pa ćemo u svom programu uz tjelesno, njegovati i mentalno kroz psihološko savjetovalište, psihoterapijsku i rehabilitacijsku podršku djeci, meditaciju, predavanja i razne radionice mentalnog wellbeeinga, dodala je Jelenić Herega dok se Arsen Sušanj osvrnuo na promjene životnih navika uzrokovane pandemijom.

– Zatečeni epidemijom koja je postala dio naše svakodnevice, sve više smo počeli izlaziti u prirodu i upoznavati njezine ljepote. Tako teretane i ostale sportske objekte zamjenjujemo otvorenim vježbalištima. Naš cilj je na području cijele općine markirati pješačke i biciklističke staze. Paralelno radovima na terenu, razvijat ćemo digitalizaciju samih staza koja bi omogućavala njihov vrlo brz i jednostavan pregled na mobilnim uređajima. Aplikacija bi sadržavala informacije o početnim i završnim točkama staza, dužini te težini, zahtjevnosti rute. Naša općina nalazi se na krškom kraju, tako da bi u aplikaciji bile uključene informacije o jamama i špiljama,neke kulturne i povijesne činjenice specifične za svako mjesto. To je još jedan od načina kako bi ujedinili „gornji “ i “dolnji “ dio naše općine u jednu sportsko-rekreativnu cjelinu koji bi bio namijenjen za ljude svih životnih dobi, dodao je Sušanj.

– Kao predstavnik penzionera, ali i osoba koja vodi sportsku udrugu- konopaše te UHVDR Matulji koja također ima niz sportskih aktivnosti moram istaknuti da bavljenje sportom, boravak u prirodi pomlađuje ljude, čini ih zdravima i pokretnima, a time i utječe na kvalitetu života. Uređenje šetnica, posebno zdravstvenih šetnica pomoći će penzionerima da se druže na otvorenom i vježbaju i ostanu aktivni i mladi što duže. Nezavisna lista Eni Šebalj, lista provjerenih ljudi je lista onih koji su i do sada kvalitetno surađivali na brojnim projektima. Ima nas svih dobnih skupina, ali ne postoji osjećaj razlike u godinama jer radimo s istim žarom srcem i energijom. Tako ćemo i dalje nastaviti raditi za Općinu Matulji.Zalagat ću se da se što prije pokrene Dnevni boravak, ali i počne s izgradnjom Doma penzionera, istaknuo je Berislav Kozulić.

error: Content is protected !!