[VIDEO] Eni Šebalj: ”Zaposleni Matulji“ temelj su mog gospodarskog programa

[VIDEO] Eni Šebalj: ”Zaposleni Matulji“ temelj su mog gospodarskog programa

Dalibor Buretić, Eni Šebalj i Marin Šepić

– Cilj mi je uvesti i nekoliko novih mjera za otvaranje Općine prema gospodarstvenicima i to kroz sufinanciranje od minimalno 10.000 kn za pripremu projektne dokumentacije za povlačenje sredstava EU fondova ovisno o veličini projekata, kao i sufinanciranjem 24.000 kn kroz 12 mjeseci svima onima koji kreću u prvo samozapošljavanje odnosno otvaranje privatnog obrta ili firmi kako bi im se olakšalo pokretanje poslovanja po unaprijed definiranim kriterijima, poručila je Šebalj.

Matulji – Eni Šebalj, nezavisna kandidatkinja za načelnicu općine Matulji zajedno sa kolegama s liste održala je tiskovnu konferenciju u Radno zoni II u kojoj je predstavila dio gospodarskog programa.

– Općina Matulji izuzetno je veliko područje od 176 km2, teritorijalno gotovo četiri puta veće od grada Rijeke. Izuzetno dobro pozicionirana, na sjecištu važnih prometnih pravaca. Upravo taj prostor jedan je od najvećih kapitala Općine Matulji i preduvjet za razvoj i širenje gospodarstva. Drugo veliko bogatstvo Općine Matulji radišni su ljudi koji godinama ulažu u vlastite tvrtke, obrte po čijem smo broju na samom vrhu među Općinama u RH. Tu je i veliki broj mladih stipendista, naših učenika i studenata koji su prepoznati na raznim područjima. U svom dosadašnjem radu nastojala sam podignuti društveni standard građana Općine Matulji, a cilj mi je taj kontinuitet nastaviti još brže i to kroz snažnije poticaje gospodarstvu i zapošljavanju i iskorištenje ljudskih i prostornih resursa. Gospodarstvo je temelj razvoja društvenog standarda,ono je to koje puni proračun iz kojeg se financira i program obrazovanja, socijale, zdravstva i svih ostalih područja. Ono stvara nova radna mjesta, a upravo su „Zaposleni Matulji“ temelj moga programa. Općina zaposlenih građana s visokim standardom u koju će se doseljavati, a ne iz nje odlaziti. I zato je kada govorimo o gospodarstvu jedan od prvih ciljeva mog programa je razvoj radnih zona, posebno Miklavije koja je sada konačno u cijelosti vlasništvo Općine Matulji i čija veličina premašuje 1,5 milijuna četvornih metara. Do sada je poravnato oko 40.000 četvornih metara i moj je cilj upravo tih prvih 40 tisuća otvoriti prema poduzetnicima i kako bi po što povoljnijim cijenama kupili ili pak uzeli u koncesiju zemljište te sagradili prve hale i otvorili nova radna mjesta. Posebni poticaj u vidu dodatno 20% niže cijene terena bit će usmjeren upravo onima sa sjedištem na području Općine kao poticaj gospodarstvu. Za Miklaviju je zainteresirana i Lučka uprava (Zagrebačka obala) što otvara nove mogućnosti zapošljavanja,a i ministar mora, prometa i veza obećao je potporu države u realizaciji prometne infrastrukture Zone. Drugi cilj mog programa je svim gospodarstvenicima koji grade hale, za plaćanje komunalnog doprinosa uvesti poček od dvije godine, s najdužim rokom otplate pet godina kao bi ih se oslobodilo davanja do pokretanja samog poslovanja u objektima. Također, cilj mi je uvesti i nekoliko novih mjera za otvaranje Općine prema gospodarstvenicima i to kroz sufinanciranje od minimalno 10.000 kn za pripremu projektne dokumentacije za povlačenje sredstava EU fondova ovisno o veličini projekata, kao i sufinanciranjem 24.000 kn kroz 12 mjeseci svima onima koji kreću u prvo samozapošljavanje odnosno otvaranje privatnog obrta ili firmi kako bi im se olakšalo pokretanje poslovanja po unaprijed definiranim kriterijima.

Podršku Šebalj dali su i članovi nezavisne liste, ali prvenstveno dugogodišnji gospodarstvenici Marin Šepić i Dalibor Buretić.

– Općina Matulji ima oko 940 gospodarstvenika. Dobra komunikacija i povezivanje svih onih sličnih djelatnosti ili pak djelatnosti koje se podupiru daje mogućnost za još brži razvoj kako tvrtki tako i područja u cjelini. Zato nam je cilj osigurati stručni tim koji će povezivati gospodarstvenike na zajedničkim interesima i pomagati u pripremi projekata. Svima nama koji gradimo poslovne objekte izuzetno je važna potpora Općine kako u smislu prometne infrastrukture tako i u što kvalitetnijem prostornom planiraju koje prati potrebe gospodarstvenika,ali i građana odvajajući stambeno turističke zone od onih poslovnih. Stvaranje digitalne mape radnih zona i terena u vlasništvu Općine koji su namijenjeni koncesiji ili prodaji sa svim podacima važnim gospodarstvenicima koji traže nove lokacije cilj je našeg programa, poručio je Šepić dok je Buretić kao jedan od ciljeva nezavisne liste istaknuo je pokretanje novih manifestacija za promociju autohtonih proizvoda i obrtničkih projekata.

– Općina Matulji ima niz autohtonih proizvoda kao i obrtničkih projekata i upravo njihovo brendiranje naš je cilj kako bi bili što prepoznatljiviji na tržištu te kako bi na područje Općine privukli posjetitelje koji danas sve više žele doživljajni turizam. Osim toga cilj nam je osigurati što bolju promidžbu svim iznajmljivačima kao i ugostiteljima jer upravo kvalitetna promidžba pridonijet će vidljivosti Općine. Cilj nam je također pokretanje start-up inkubatora kako bi se mladima pomoglo da njihove ideje i projekti zažive, rezimirao je Buretić.

error: Content is protected !!