ERSTE AD

Fernando Kirigin – Lijeva koalicija ima rješenje za problem parkiranja u Opatiji

neven varljen fernando kirigin i bruno starčić

Osim vraćanja 24-satne zdravstvene skrbi 365 dana u godini u sklopu projekta “Opatija koja brine” Varljen je najavio i sufinanciranje javnog prijevoza za umirovljenike, osiguravanje stanovanja u zajednici uz podršku za osobe s posebnim potrebama te zapošljavanje nezaposlenih osoba kroz brigu o starijim i nemoćnim osobama u sklopu projekta “pomoć u kući”.

fernando kirigin

Opatija – “Opatija više nema vremena za čekanje, zato ćemo s projektima krenuti odmah nakon izbora. Najveći opatijski problem je parkiranje i plan nam je da po isteku sadašnje koncesije privatnom koncesionaru o parkiralištima brigu vodi gradska tvrtka,” najavio je kandidat lijeve koalicije SDP-HNS-IDS-HSU-PGS-NS-reformisti-HSS za gradonačelnika Opatije i prvi na listi za Gradsko vijeće, Zajedno za bolju Opatiju, Fernando Kirigin, na konferenciji za novinare na kojoj su uz njega bili i kandidat IDS-a na listi Neven Varljen te kandidat HNS-a Bruno Starčić.

– Već od 1. srpnja stanovnici Opatije više neće plaćati parkiranje ispred svojih domova, povećat ćemo iznos za besplatno parkiranje umirovljenika za 50% (sa 100 na 150 kn), a naši sugrađani zaposleni u Opatiji povlašteno će, za 150 kn mjesečno, tijekom cijele godine parkirati i na parkiralištu Gorovo, a ne samo na Punta Kolovi i u Voloskom, najavio je Kirigin prve poteze lijeve koalicije.

Također, lijeva koalicija najavljuje da će od 1. kolovoza svi Opatijci imati mogućnost jednom godišnje stornirati dnevnu parkirnu kartu. Od 1. studenog ove godine krenut će se i s umanjenom cijenom sata parkiranja u najvećoj, prvoj, parkirnoj zoni tijekom zimskog razdoblja s 5 na 3 kune, smanjit će se cijena prva dva sata parkiranja u nultoj zoni, uvest će se besplatno parkiranje vikendom tijekom zimskih mjeseci, a tijekom Adventa u Opatiji, od 10. prosinca do 10. siječnja, parkiranje će u svim zonama za sve stanovnike i opatijske goste biti besplatno!

neven varljen

Kirigin je najavio je i vraćanje gradskog kružnog city busa od 1. siječnja 2018. godine koji bi u punoj funkciji bio od 1. travnja iduće godine, za kada je najavljeno otvaranje novog dječjeg vrtića na Punta Kolovi.

City busom ćemo bolje spojiti sva opatijska naselja, ali i omogućiti prijevoz do novog vrtića te do Doma zdravlja, kada on bude preseljen na novu lokaciju na Novoj cesti. Cijena će biti minimalna, kako bismo motivirali građane na korištenje city busa i utjecali na smanjenje prometnih gužvi, zaključio je Fernando Kirigin predstavljanje projekta lijeve koalicije – “Opatija uređenog prometa”. Istaknuo je kako je sa svojim timom napravio projekciju troškova i kako su svi navedeni projekti provedivi u skladu s najavljenim terminima.

Neven Varljen najavio je od 1. siječnja 2018. godine vraćanje 24-satne zdravstvene skrbi 365 dana u godini, kao oblik pomoći za sve zdravstvene probleme koji nisu životno ugrožavajući, jer takve zbrinjava Hitna pomoć.

neven varljen

– Kada je Opatija imala takvu uslugu, godišnje se obavljalo 10.000 usluga, od čega je 3.000 pacijenata upućeno na daljnju specijalističku obradu. To govori o važnosti trijaže, ali i o tome da je čak 7.000 građana riješilo svoje probleme u samom gradu, naglasio je Varljen. U sklopu projekta “Opatija koja brine” Varljen je najavio i sufinanciranje javnog prijevoza za umirovljenike, osiguravanje stanovanja u zajednici uz podršku za osobe s posebnim potrebama te zapošljavanje nezaposlenih osoba kroz brigu o starijim i nemoćnim osobama u sklopu projekta “pomoć u kući”.

Bruno Starčić istaknuo je da su prostorno planiranje i komunalni sustav jedan od važnijih segmenata funkcioniranja grada.

– Opatija je već sada jedan od uređenijih gradova, no ono što bismo željeli i što ćemo napraviti jest da još više uključimo građane u predlaganje i odlučivanje o smjernicama za izmjenu planske dokumentacije. U početnoj fazi, nakon što građani daju svoje primjedbe, želimo organizirati javne rasprave po mjesnim odborima u smislu izrade prijedloga za izmjenu plana. Tako ćemo već pri početku planiranja izmjena biti u dogovoru s građanima u kom obimu i na koji će se način ići u izmjenu plana. Intenzivnije će se uključiti i predstavnici mjesnih odbora, kako bismo što jasnije znali što građanima odgovara, a što ne. Mislimo da ćemo tako poboljšati pristup građanima toj tematici i zadovoljiti njihove zahtjeve, zaključio je Bruno Starčić.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!