VIDEO: Feštom zaključen peti dan FEN-a @ Opatija

fen_5_dan_2013 (1)

FEN završava večeras, izvedbom predstave ”Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta” Teatra Rugantino u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer” u 18 sati.

Opatija – Velikom zabavom i druženjem kazalištaraca na Ljetnoj pozornici zaključen je jučerašnji, peti i pretposljednji dan Festivala nezavisnih kazališta. Član Lutkarskog studija ”Kvak” Amir Sinanović točno u ponoć dočekao jerođendan, što je proslavio uz tortu i nadahnute izvedbe domaćih i stranih glazbenih klasika na improviziranom karaoke-nastupu. Za DJ-pultom bio je Dražen Turina Šajeta, a na plesnom su se podiju ”razbacali” Rajna Miloš, Marko Torjanac i niz drugih poznatih kazališnih lica. Na zabavi je bila i Ecija Ojdanić, netom ”izišla” iz uloge Ksenije Radajeve, poznatije pod nazivom Bobočka koji nosi i čitava predstava kazališta Moruzgva odigrana u večernjim satima u ispunjenom UP ”Juraj Šporer”.

fen_5_dan_2013 (5)

Bobočka je seksi. Bobočka je izgubljena negdje između zgužvanih plahti stunden-hotela, satenskih posteljina raskošnih stanova s glavnih ulica te isprljanih stolnjaka kostanjevačke krčme. Bobočka je žena čvrstih načela koja ne zna što želi, i koja kao mantru ponavlja da bi trebalo ”živjeti slobodno, kao što žive majmuni u tropskim šumama”. Bobočka je jedan od najkompleksnijih likova Miroslava Krleže, a ”oživljena” je zahvaljujući predstavi zagrebačkog kazališta Moruzgva – ”Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza” koja je sinoć rasprodala UP ”Juraj Šporer”. Ecija Ojdanić ušla je ”pod kožu” Krležinoj anti-heroini, po potrebi razgolivši njene strahove, nadanja i kaotične snove, a po potrebi ih zaogrnuvši flekavim bademantilom ili skupom bundom…

Među glumcima našao se jučer ujutro i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, kojeg su – za njega neočekivano – u svoju završnu predstavu uključili polaznici glumačke radionice Petre Radin i Leona Lučeva. Samo četiri dana petnaestak opatijskih osnovnoškolki (dječaka nije bilo ni blizu) radilo je s dvoje članova kazališta Tvornica lutaka na radionici ”Opatijski izbor” iz koje se ”rodila” predstava ”Kad bi svi” koju su – premijerno i ekskluzivno – predstavile u UP ”Juraj Šporer” pred svojim učiteljima, kolegama, roditeljima i prijateljima. Na samom početku radionice, Martina Kos i Natali Bošnjak priznale suda ”ne znaju o čemu se radi na ovoj radionici”, te da samo žele izbjeći školu. Nakon četiri dana napornog rada koji je potrajao i više od punog ”radnog vremena”, iskustvo je ipak bilo pozitivno.

fen_5_dan_2013 (3)

– Jako mi je drago da sam išla, ne samo zato da izbjegnem školu. Bilo je odlično iskustvo, lijepo smo se zabavljali i odlično radili. Bilo je to emotivnih par dana, plakali smo i smijali se, što se vidi i u predstavi, kazala je Natali Bošnjak nakon ”premijere”. A predstava doista jest emotivna, jer progovara o tome kako bi ”klinci” mijenjali svijet. Djevojke su otvoreno, iskreno i bez prenemaganja progovorile o samoći, ljubavi, politici, zdravoj hrani, modi… Njihovu je poruku pročitao iznenađeni gradonačelnik Ivo Dujmić kojeg su ”izvukle” iz publike.

– Kad bi svi – to je naslov ove naše male predstave, a posvećena je onima koje je dotakla nepravda. Kad bi svi imali dovoljno svega i ne bi ratovali. Kad bi svi počeli brinuti o okolišu i životinjama. Kad bi shvatili da šume, naša pluća malo po malo nestaju. Kad bi nestalo nasilja u obitelji. Kad bi slušali jedni druge i smijali se bez prestanka… Mogli bismo otvoriti oči, stoji u dirljivom zaključku predstave.

fen_5_dan_2013 (2)

Osim radionicom, Kazalište Tvornica lutaka na ovogodišnjem je FEN-u predstavljeno u liku i djelu Petre Radin koja je predstavom ”Čarobni osmijeh” jučer ujutro oživjela UP Juraj Šporer. ”Hoćemo li odmah prijeći na stvar”? Pitala je Petra na početku druženja i dobila brz, jasan i glasan odgovor: ”Daaaaaa”! Puknuta čarapa na lijevoj nozi, na koju je Petra ukazala na samom početku, nije joj smetala da sama samcata među svim tim svojim lutkama i sitnom scenografijom na malom stolu odigra veličanstvenu predstavu! U tome su joj pomogli raspoloženi klinci svojim idejama o tome kako se naučiti smijati. Zadak je bio namaknuti osmijeh na lice dječaka Mrguda. I uspješno je izvršen! Dječak Mrgud smijati se naučio uz pomoć dobrih ljudi. Kumice na tržnici, smetlari, ulični prodavači, svirači i mađioničari darujući ljubav i osmijehe promijenili su i dječaka Mrguda. On je kroz slučajno dobiveni dar doživio preobražaj sebe i svoga grada. Predstava ”Čarobni osmijeh” kroz interaktivnu komunikaciju s djecom u publici otvara vrata kazališta i publiku uvlači u priču. Bila je to priča o ljubavi i osmijehu koji svi kriju u sebi i koji samo čekaju da ih probudimo.

Dan su ljepšim učinili i – klaunovi. Predstava ”Slavuj” Triko Cirkus Teatra iz Zagreba na neobičan, duhovito – klaunovski način s publikom na maloj sceni Ljetne pozornice je podijelila osjećaje ljubomore, ljubavi, nade, nježnosti, topline… Pomiješani osjećaji zagrljeni glazbom glazbenika koji dijele scenu s glumcima donijeli su čvrstu, ali vrlo emotivnu priču. Publika je uživala!

FEN završava večeras, izvedbom predstave ”Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta” Teatra Rugantino u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer” u 18 sati.

fen_5_dan_2013 (4)

Ivan Mellor / Liburnija.net
Foto: A. Saška Mutić / FEN

error: Content is protected !!