VIDEO: Film čija je glavna tema vrhunski gitarist Paco de Lucia ispunio Ljetnu pozornicu @ SPFF

solo_positivo-paco_de_lucia (2)

Prije flamenca na velikoj Ljetnoj pozornici, gledatelji su mogli uživati u kratkom hrvatskom filmu 2cellos, snimljenom uoči njihovog nastupa u pulskoj Areni. Film potpisuju Smerdel i Čolaković.

Opatija – Dokumentarac ”Paco de Lucia: A Journey” redatelja Francisca Shanceza Varele film je koji je definitivno privukao najveću pozornost petog, pretposljednjeg dana 6. Solo Positivo Film Festivalai popunio gledalište na velikoj Ljetnoj pozornici. Riječ je o kronici karijere briljantnog andaluzijskog gitarista koji je iznenada preminuo u veljači prošle godine u svojoj 66. godini. Osvojio je svijet pomičući granice tradicionalnoga flamenca i ostavio neizbrisiv trag na svjetskoj glazbenoj sceni, a film prikazuje njegov život od trenutka kada je kao dječak prvi put uzeo gitaru u ruke i omogućuje publici da de Luciu upozna kroz niz intervjua koje je dao od 2010. do 2014. godine, stare fotografije, ulične i arhivske snimke…

Prije flamenca na velikoj Ljetnoj pozornici, gledatelji su mogli uživati u kratkom hrvatskom filmu 2cellos, snimljenom uoči njihovog nastupa u pulskoj Areni. Film potpisuju Smerdel i Čolaković.

solo_positivo-paco_de_lucia (1)

Kratki hrvatski glazbeni dokumentarac prikazan je i u kinu Royal. Riječ je o premijeri filma redateljice Sandre Polić Živković Rock filharmonija koji govori o riječkom koncertu iz 2013. godine koji su riječki rockeri održali zajedno s filharmonijom te se tako približili svjetskim tredovima približavanja rock i klasične glazbe. Na istom tom platnu, publika je vidjela i film Austin to Boston, Amerikanca Marcusa Haneya.

U kinu Šporer prikazan je kratki srpski film izvan konkurencije The Rubber Soul Project o bendu koji je snimio pravi beatlesovski album samo na osnovi naziva pjesama. Kao uvertira filmu poslužio je podnevni nastup vođe sastava Rastka Ćirića u sklopu glazbenog dijela Festivala, na maloj Ljetnoj pozornici.

– Budući da je prošlo točno 50 godina od objavljivanja istoimenog albuma The Beatlesa i da je objavljena kolekcija koja sadrži oba naša albuma, film, priču Gorana Skrobonje i knjigu o projektu, smatrali smo da je zgodno ponovno prikazati ovaj film na ovakvom jednom festivalu, kazao je Ćirić koji je redovni profesor na fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu na kojem predaje predmet Ilustracija i animacija, a glazba mu je zapravo – hobi. No, tim je hobijem danas zabavio i oduševio podnevnu publiku na maloj Ljetnoj pozornici koja je imala priliku uživo čuti ”nove” pjesme Beatlesa. Bila je to odlična uvertira filmskom dijelu programa.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=-9pL_VLKrDI&feature=youtu.be

U Šporeru je prikazan i film Nuno, kao dio programa zemlje partera BiH. Film redatelja Nedžada Begodića priča je o jednom gradu i nekim prošlim vremenimja ispričana kroz crtice iz života Ismeta Arnautalića, člana jednog od najvećih bendova bivše države, Indexa.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!