VIDEO: Film o tragičnoj sudbini pjevačke dive Amy Winehouse rasprodao gledalište male Ljetne @ SPFF

solo_positivo_drugi_dan_opatija_2015 (2)

Danas, u ponedjeljak, 3. kolovoza, u 21.15 sati na Ljetnoj pozornici prikazat će se film ”Orkestar” redatelja Pjera Žalice o karijeri jedne od najpoznatijih grupa BiH i čitavog prostora bivše Jugoslavije, čije su pjesme obilježile mnoge srednjoškolske dane – Plavog orkestra. Upravo će taj bend nakon završetka projekcije, oko 23 sata, održati veliki koncert na Ljetnoj i podsjetiti na svoje nezaboravne hitove.

Opatija – Drugog dana opatijskog festivala glazbenih dokumentaraca Solo Positivo Film Festival tražila se karta više za film Amy redatelja Asifa Kapadije. Štoviše, kako su izračunali organizatori, 300 ljudi ostalo je bez karte jer se zbog određenih tehničkih zahtjeva film nije mogao prikazati na velikoj nego na maloj sceni Ljetne pozornice.

solo_positivo_drugi_dan_opatija_2015 (1)

Bila je riječ o premijeri tog dirljivog i živopisnog filma u ovom dijelu Europe. U njemu smo vidjeli do sada nepoznate arhivske snimke i pjesme, te dobili poseban pogled na svijet u kojem danas živimo. Amy Winehouse, talent koji se rađa jednom u generaciji bila je autentična jazz umjetnica koja je u glazbu unijela srce i dušu, izražavajući osobne borbe i bol svojim intimnim tekstovima. Cijelih 128 minuta publika je odgledala u dahu i nagradila velikim pljeskom.

Publika je ispunila i Kino Royal u kojem se se mogla pogledati večeras čak dva odlična filma, nizozemski Le Weekend Alexandera koninga i Orion: The Man Who Would Be King, britanske redateljice Jeanie Finlay, koji govori o čovjeku koji je pristao biti oruđe Sun Recorda u zarađivanju na mitu o Elvisu Presleyu.

– Suprug i ja skupljamo vintage stvari i na jednom sam sajmu na koji smo otišli pronašla tu zanimljivu ploču koja je na naslovnici imala čovjeka s maskom. Kupila sam je i kada sam čula kako taj čovjek pjeva, zainteresiralo me tko se to krije iza maske, izjavila je autorica Finlay. U Galeriji Šporer (ovom prilikom preimenovanoj u Kino Šporer) prikazan je kratki Makin Mirrors, Jamesa Bryansa i Wallyja De Backera, te dugometražni Izgubljeno dugme Tonkovića, Vukadina i Bubala.

O svojemu radu, filmovima, izazovima redateljskoga posla, dodjeli Oscara posjetiteljima Solo Positivo Film Festivala na predavanju iz serije Masterclass govorio redatelj je Malcolm Clarke čijim je filmom ”Lady in No6” sinoć otvoren festival.

Danas, u ponedjeljak, 3. kolovoza, u 21.15 sati na Ljetnoj pozornici prikazat će se film ”Orkestar” redatelja Pjera Žalice o karijeri jedne od najpoznatijih grupa BiH i čitavog prostora bivše Jugoslavije, čije su pjesme obilježile mnoge srednjoškolske dane – Plavog orkestra. Upravo će taj bend nakon završetka projekcije, oko 23 sata, održati veliki koncert na Ljetnoj i podsjetiti na svoje nezaboravne hitove. Nešto ranije filmovi ”Artists for Strings” i ”Midsummer Night’s Tango” bit će prikazani od 21.15 sati na pozornici Cinema Royal, a ”Ja i moj punk” od 19 sati na pozornici Cinema Šporer.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: Marin Ćuk Vurnek

error: Content is protected !!