VIDEO: Film o umjetniku Mirku Zrinšćaku bit će prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu

mirko_zrinscak_venezia

Radi se o filmu koji je ”dvostruko liburnijski” – tematizira ”lik i djelo” Mirka Zrinšćaka, umjetnika koji živi na Učki i posvećen je izradi jedinstvenih drvenih skulptura, a uz Mirelu Hunček realizirao ga je Igor Paulić, nagrađivani matuljski autor dokumentarnih filmova i snimatelj na Kanalu RI.

Venecija – Mostra, 72. Venecijanski filmski festival prikazat će i radove hrvatskih autora – u okviru popratnog programa danas će se održati prikazivanje najboljih dokumentarnih filmskih ostvarenja, produciranih u okviru europskog projekta ArTVision, čiji je partner i Primorsko-goranska županija.

mirko_zrinscak_venezia_1

Od hrvatskih predstavnika bit će prikazani film ”Delta – An Affluence of Art”, redatelja i scenarista Marina Lukanovića, koji će se boriti za nagradu u kategoriji kratkog dokumentarnog filma te film ”Mirko Zrinšćak”, u produkciji Kanala RI, koji će biti prikazan u kategoriji portreta umjetnika. Radi se o filmu koji je ”dvostruko liburnijski” – tematizira ”lik i djelo” Mirka Zrinšćaka, umjetnika koji živi na Učki i posvećen je izradi jedinstvenih drvenih skulptura, a uz Mirelu Hunček realizirao ga je Igor Paulić, nagrađivani matuljski autor dokumentarnih filmova i snimatelj na Kanalu RI. Kratki film možete pogledati u nastavku…

– Na produkciji kratkih filmova na projektu Artvision radio sam s kolegicom Mirelom Hunček, kao suautor, ali i kao snimatelj i montažer. Drago mi je da su se u mojoj tv-kući odlučili dati mi mogućnost da se okušam na ovakvom jednom projektu, dobiti potpuno povjerenje i slobodu u kreiranju ovakvih filmskih formata za mene je neprocjenjivo iskustvo. U godinu dana napravili smo 42 kratka filma,a jedan od tih filmova biti će prikazan i u popratnom programu Venecijanskog filmskog festivala. Sama pomisao da će film, na kojem sam radio, biti prikazan na takvom festivalu za mene je veliko priznanje i motivacija za daljni rad, kazao je Paulić.

U filmu ”Delta – An Affluence of Art”, koji je nastao u produkciji ”Filmaktiva”, riječ je o grupi međunarodno priznatih riječkih umjetnika okupljenih u kolektiv Delta 5, koji dijele radni prostor u zgradi Ivex u samom centru Rijeke. Film se bavi pitanjima o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevnice dijeljenja prostora s kolegama, kontaktu s publikom i neizvjesnom budućnosti zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze budući da je cijeli taj prostor urbanistički predodređen za novi gradski centar. Pored redatelja i scenarista Marina Lukanovića, na filmu su radili Marta Batinić (montažerka), Kristijan Vučković (snimatelj), Ana Jurčić (snimateljica tona), Josip Maršić (skladatelj), Zoran Medved (dizajner zvuka) te Igor Crnković (postprodukcija slike).

Žiri za izbog najboljeg filmskog ostvarenja čine renomirani talijanski stručnjaci Maria Giuseppina Troccoli (Uprava za film Ministarstva kulture), Fabio Sargentini (kustos), Giuseppe Ghigi (filmski kritičar), Roberto Pisoni (direktor televizije Sky Arte) i Antonello Tolve (kustos i povjesničar umjetnosti).

mirko_zrinscak_venezia_3

U projektu “ArTVision” okupljeno je pet partnera iz Italije (regije Puglia i Veneto), Albanije, Crne Gore i Hrvatske, s ciljem unapređenje promocije suvremene umjetnosti zemalja članica i poboljšanje njihove suradnje, kao i umrežavanje umjetnika i kulturnih aktera kroz zajedničke produkcije, izložbe, radionice, predavanja i druge aktivnosti. Tijekom projekta, koji traje od svibnja 2012. godine do kraja rujna ove godine, proizvedeno je ukupno 140 audiovizualnih djela. Kanal RI proizveo je 32, dok su profesionalni mladi filmaši iz svake od zemalja partnera izradili po 3 dokumentarna filma o suvremenoj umjetnosti. Uz Lukanovićev film, Primorsko-goranska županija producirala je i filmove ”Opčinjen prostorom” autora Bernardina Modrića (film o umjetniku Siniši Majkusu) te ”Bešumna kretanja Helene Klakočar” autora Srđana Segarića (film o umjetnici Heleni Klakoč).

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!