VIDEO, FOTO: Brgujci i Zvonećani zvonili ‘po stareh puteh’ @ Matulji

Liburnija.net: Zvonejski zvončari

Nakon kišne subote, koja je odgodila pohod Frlanskih zvončara, u nedjelju je svanuo lijep i sunčan dan – u Opatiji je on iskorišten za održavanje 30. jubilarne Balinjerade i lovranske povorke, a ”gornji kraji” drže se svoje tradicije uz zvončarske ophode Brgujskih i Zvonejskih zvončara. Fotogalerije s tradicionalnih ophoda i video isječak snimljen spreda ‘Stare pošte’ možete pogledati u nastavku teksta.

Matulji – Nedjelju nakon što su se do Zvoneće ”prošetali” Rukavački zvončari, posjet su ove nedjelje uzvratili Zvonejski zvončari koji su odradili svoj tradicionalni pohod na Rukavac.

Liburnija.net: Brgujski zvončari

Loše vrijeme prvog pusnog vikenda, kojeg obično ”obahajaju” Rukavčani, pomaknulo je za tjedan dana njihov polazak, a jednako tako i polazak Zvonejskih zvončara koji tako nisu imali priliku ”ukrstiti” puteve u Biškupima sa zvončarima Vlahovog Brega koji su prošlog tjedna ”osvojili” Korensko.

Međutim, tradiciju zvonjenja ”po stareh puteh” Zvonećani, koji kao i Rukavčani ne dolaze na Zvončarsku smotru ove subote, ”podijelili” su sa Brgujskim zvončarima koji su, praćeni maškarama, napravili ”Naš krug”, odnosno obišli sela oko Velog Brguda.

Ta ruta tradicionalno u jutarnjim satima kreće iz Velog Brguda u Zaluke, Brešca, Mučiće, Permane, Ružiće, Mali Brgud i konačno, u večernjim se satima zvončari vraćaju kući.

Brgujci tradicionalno objeduju u restoranu Stara Pošta, a tamo se događa i specifični dio njihovog ophoda – preskakanje škalina pred ulazom u restoran. Kako je sve to izgledalo ”na terenu”, provjerite u velikoj foto-galeriji te video isječku (snimljenom na Staroj pošti) koji smo za vas pripremili.

Zvonejski zvončari
[nggallery id=606]

Brgujski zvončari
[nggallery id=607]

Brgujski zvončari 2013.

Kompletna pusna galerija iz liburnijskog kraja može se vidjeti na ovom linku

Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi
Video: Zoran Ventin / Art-film

error: Content is protected !!