VIDEO, FOTO: Druženje bez formalnosti – Održana tradicionalna Zvončarska prova pul Princip @ Matulji

Pusni četrtak pul Princip tradicija je koja postoji već više od dvadeset godina, a u sklopu koje se na neformalnom druženju okupljaju zvončari neovisno o tome kojoj grupi pripadaju i zajedno zvone po selima tog dijela Matulja. Dojmove sa Zvončarske prove pul Princip pogledajte u video prilogu u nastavku teksta te u velikoj fotogaleriji na ovom linku, koju ćemo uskoro proširiti.

Principi – Zvončari su spremni za izazove koje im nosi prestojeći vikend i preostalih nekoliko dana do Pepelnice i završetka Pusta – neformalna zvončarska prova okupila je brojne pusne jude i sve one ki nose zvonci, članove različitih zvončarskih grupa.

Naime, Pusni četrtak pul Princip tradicija je koja postoji već više od dvadeset godina, a u sklopu koje se na neformalnom druženju okupljaju zvončari neovisno o tome kojoj grupi pripadaju i zajedno zvone po selima tog dijela Matulja.

Uobičajeno, najveći broj sudionika stiže iz redova Mučićevih zvončari i Zvončarske skupine Vlahov Breg – Korensko, ali sudjelovanje je otvoreno za svih, pa čak i one koji dosad zvona nisu nosili. Nakon okupljanja, radi se „đir“ kroz pet sela – Principi, Mavrići, Franići, Obadi i Brajani – a, kao i svake godine, po završetku pohoda, fešta je nastavljena uz muziku, hranu i pijaču.

– Se je počelo pred dvajset i više let kada je par zvončari odlučilo poć storit provu za Pusnu nedeju kada gredu Mučićevi zvončari. Leto po leto put njin je postajal daji, a zvončari je bilo se više. Danas to više ni lih prova nego prava užanca. Sako leto zvončari parte z jenega od sel Mjesnega odbora Principi i va isto se selo večer vrnu. Zvončari na taj dan malo manje bacelaju okol spravjanja. Obuču huje brageše, stomanju na kvadri, stave kožu, zvonci, a va ruku zamu baltu. Spreda zvončari gredu muzika i maj, a zada baren par maškar. Dobro je reć da je danas prava prilika da zvončar bude i neki ki to još ni nikada bil. Provat more ki god će, rekao nam je Miljenko Hegeduš.

Dojmove sa Zvončarske prove pul Princip pogledajte u video prilogu u nastavku teksta te u velikoj fotogaleriji na ovom linku, koju ćemo uskoro proširiti.

D. Ž. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!