ERSTE AD

[VIDEO/FOTO] Emilu Jeletiću i posthumno Andreju Barbieriju nagrade za životno djelo grada Opatije

Prigodne filmiće o laureatima pogledajte uu nastavku teksta…

Opatija – Emotivno je bilo sinoć u centru Gervais, a povod tome bila je svečana sjednica grada Opatije ususret danu Sv. Jakova. U večeri u kojoj su glavne zvijezde bili dvoje legendarnih Opatijaca, dobitnik nagrade za životno djelo Emil Jeletić i legendarna Betty Jurković. smijalo se, pljeskalo i veselilo. U najsvečanijem dijelu programa, laureatima su dodijeljene nagrade Grada Opatije, pri čemu se kratak presjek o svakome od nagrađenih mogao saznati iz zanimljivih filmića koji su prikazani.

Zahvalnica je uručena Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija i Gradskom društvu Crvenog križa Opatija za sudjelovanje u akciji pomoći žrtvama potresa na Baniji, koje je zapovjedniku JVP-a Opatija Gordanu Filiniću i članu K9 tima Zoranu Ravniću u pratnji kujice Ite koja je izvrstan potražni pas, kao i predsjedniku Gradskog društva Crvenog križa Opatija Robertu Žiguliću, uručio opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.

Nagradu Grada Opatije za područje gospodarstva dobio je Antun Toni Glasnović, a za područje društvenog života Crkveni zbor svetog Jakova te opatijski epidemiolog Mario Sušanj. Počasnim građaninom Opatije proglašen je arhitekt Zlatko Lenac koji je dio svog profesionalnog opusa realizirao upravo u Opatiji, veliki je zaljubljenik u ovaj grad i donator kamelija, a priznao je da mu je ovo ‘draže od dobitka na lotu’.

Nagradu za životno djelo dobio je Emil Jeletić iz Vasanske, ‘prvi opatijski deda Mraz i Mikula, a postumno i prerano preminuli kuhar Andrej Barbieri u čije je ime nagradu preuzeo prijatelj obitelji Mislav Klarić.

Prigodnim govorima okupljenima u dvorani obratili su se predsjednica opatijskog Gradskog vijeća Neva Slani te gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, kao i župan PGŽ-a Zlatko Komadina.

– Trenutak je da se osvrnemo na sve što se dogodilo u protekloj godini, pogotovo na ono dobro, na iznimna ostvarenja naših građana, ustanova, gospodarskih subjekata. Također je ovo trenutak da razmislimo idemo li dobrim putem, hrabrim ali odmjerenim koracima, trebamo li nešto mijenjati i najvažnije – jesmo li mi, koji donosimo odluke, donijeli najbolje moguće, opravdali povjerenje građana, odgovorili na zahtjeve njih i same Opatije. U ime Gradskog vijeća koje predstavljam reći ću da se takva pitanja moramo pitati svakodnevno, osluškujući naš grad, kraj, njegove građane. Nešto najvrednije što smo dobili jest upravo povjerenje koje moramo neprekidno njegovati. Naši sugrađani svih dobnih skupina postižu iznimne rezultate na regionalnom, lokalnom nivou, pa i šire. Velik broj volontera nesebično radi za pomoć drugima, za bolje danas i sutra našeg grada. Ono što ih sve krasi je ljubav koju su nesebično ugradili i ugrađuju u Opatiju. Imamo tu čast i zadovoljstvo da one koji su ocijenjeni najuspješnijima i za zajednicu najnesebičnijima jednom godišnje i nagradimo, naglasila je predsjednica Gradskog vijeća Neva Slani.

 

– Iza nas je godina obilježena brojnim izazovima od nastavka borbe protiv korona virusa i očuvanja gospodarstva do donošenja odluka koje su utjecale na poboljšanje standarda građana. Vjerujem da će i novi saziv Gradskog vijeća nastaviti u tom smjeru trudeći se da odluke koje će donositi budu što kvalitetniji odraz volje građana čiji su izabrani predstavnici. Očekuje nas suradnja na mnogim projektima koji će donijeti prosperitet i razvoj. Prvi korak biti će rebalans proračuna koji se u stvarnosti bitno razlikuje od onoga što smo imali prilike čuti u proteklim mjesecima. Naš cilj je da transparentnost rada gradske uprave bude jedna od najvećih vrlina rada uprave. U srcu smo turističke sezone sa solidnim rezultatima iako nam nad glavom visi prijetnja novog vala epidemije. Novi vlasnici LRH najavljuju da žele stvoriti destinaciju koja će biti uzor čitavoj Hrvatskoj i šire. Pred nama je veliki investicijski ciklus u svim segmentima: sportskom, društvenom, zdravstvenom, prometnom i gospodarskom, istaknuo je gradonačelnik Kirigin. Uz reviziju nekih postojećih, započinjemo i s realizacijom dugo očekivanih projekata. U suradnji s Vaterpolskim klubom krećemo u izgradnju gradskog bazena, a u dogovoru s NK Opatijom u rekonstrukciju stadiona. Pred nama je i izgradnja kvalitetnih stanova za građane i suvremeni Dom zdravlja, izgradnja garaža omogućit će uređenje prometa, a usmjereni smo i na jednak razvoj svih dijelova Opatije. Naš je zadatak zadržati standard predškolskog odgoja, osnovnog školstva, očuvati prostor i dodatno ulagati u komunalni standard. Ne zaboravljamo ni na poduzetnike kojima moramo pomoći u savladavanju izazova u ovim kompleksnim vremenima.  Puno je posla pred nama, no vjerujem u sposobnost svih nas da se potpuno predamo radu u javnoj službi, zaključio je gradonačelnik Kirigin.

U svome je prigodnom govoru župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina istaknuo kako u Opatiji djeluju vrlo uspješne županijske ustanove Thalassotherapija, srednja Ugostiteljska škola koja je postala centar izvrsnosti. Tu je i Lučka uprava Opatija – Lovran – Mošćenička Draga pred kojom su novi izazovi da se još bolje valorizira pomorsko dobro. Duboko se nadam da ćemo vrlo skoro naći zajednički jezik u ostvarenju projekta modernog Doma zdravlja u Opatiji te da se iduće godine vidimo s novim pomacima, kazao je župan Komadina.

Veliko finale upriličila je Betty Jurković koja je uz pratnju Davida Danijela na druženju u Gervaisu otpjevala ‘Barke faren’ i ‘Autobus Calypso’.

Emilu Jeletiću I Posthumno Andreju Barbieriju Nagrade Za životno Djelo Grada Opatije

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!