VIDEO, FOTO: Izložba povodom 50 godina Pusnega odbora Matulji

Pedesetak zaljubljenika u Pust, među kojima i brojni koji su sudjelovali u radu Pusnega odbora Matulji, prisustvovali su otvorenju izložbe povodom zlatnog jubileja ovog društva, postavljene u holu Općine Matulji.

Matulji – Pedeset godina sažetih u trideset fotografija – takav ambiciozan poduhvat pred sebe su postavili članovi Pusnega odbora Matulji pojačani Brankom Kukurinom, koji su odabrali postav izložbe predstavljene u ponedjeljak navečer u holu Općine Matulji, a koja prikazuje rad i razvoj Pusnog društva Matulji kroz prvih pola stoljeća njegovog djelovanja.

– Pred samo par mjeseci slavili smo jednu drugu zlatnu obljetnicu, onu KUD-a Učka, a tada smo kazali da je potrebno neizrecivo puno truda i želje kako bi se jednu udrugu održalo na životu pola stoljeća. Činjenica da smo opet ovdje sa sličnim povodom, znači da kad se naši ljudi nečega prihvate onda je to zaspraven, i to onda dura čuda let, kazala je zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj na otvorenju izložbe ”Pusni odbor Matulji kroz 50 zlatneh let”.

Uz nju je ”istovremeno” otvorena i izložba skulptura ”Zvončar” Petre Juračić, inspirirana zvončarskim skupinama matuljskog kraja. Početak rada Pusnog odbora veže se uz 1963. godinu i prvu motoriziranu maškaranu povorku, matuljsku tradiciju koja se zadržala do sredine osamdesetih godina, kada su povorke preuzele Opatija i Rijeka.

– Pusta je bilo i prej ’63., ali tega leta prvi puta se dogodilo organizirano okupljanje, u kući Lozjota
Viškanića. Ta se prva grupa zvala Pir, a tu je s nami i šjor Ivo Matulja ki je bil špoža, zaključio
je predsjednik Pusnog odbora Alfred Fredi Šaina.

Kompletna pusna galerija iz liburnijskog kraja može se vidjeti na ovom linku

Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi
Video: Zoran Ventin / Art-film

error: Content is protected !!