VIDEO, FOTO: Kastav Blues Festival otvoren uz nastup Tony Lee Kinga i The Earl Trija @ Matulji

kastav_blues_festival_2014_matulji

Novo izdanje Kastav Blues Festivala na svom je otvorenju predstavilo dvostruku atrakciju u vidu povratnika na domaću glazbenu scenu Tony Lee Kinga i vrlo zanimljivog britnaskog The Earl Trija za ovu priliku pojačanog starim gostom KBF-a Michaelom Messerom. Video isječak pogledajte u nastavku teksta, a veliku fotogaleriju na ovom linku

Matulji – Krov matuljske sportske dvorane pruža dojmljiv pogled na Kvarnerski zaljev, no ogromna masa ljudi koja je na tom krovu bila u petak navečer mogla je bez problema zamisliti da gleda deltu rijeke Mississippi, jer na novootkrivenoj atraktivnoj pozornici u centru Matulja prašio je tako dobar blues da bi ljubomornima mogao učiniti i američke prvoborce ovog glazbenog žanra.

kastav_blues_festival_2014_matulji_1

Novo izdanje Kastav Blues Festivala na svom je otvorenju predstavilo dvostruku atrakciju u vidu povratnika na domaću glazbenu scenu Tony Lee Kinga i vrlo zanimljivog britnaskog The Earl Trija za ovu priliku pojačanog starim gostom KBF-a Michaelom Messerom.

– Drago mi je što smo i u sedmom izdanju ostali najveći i najprestižniji blues festival u Hrvatskoj, a posebno mi je drago da u Matuljima konačno imamo ovako lijep i reprezentativan prostor za svirku, kazao je umjetnički voditelj festivala Damir Halilić Hal, podsjetivši kako je ovaj festival zapravo memorijalni jer se održava u sjećanje na velikana blues glazbe, Jerryja Ricksa koji je posljednje godine svog života proživio u Kastvu, gdje je preminuo 2007. godine.

Programska knjižica Kastav Blues Festivala glazbu koju stvara The Earl Trio prozvala je ‘‘vjernom slikom susreta J. J. Calea i Rya Coodera u omiljenom baru Erica Claptona’‘ i doista je teško pronaći adektvatniji opis onoga što se odvijalo na matuljskoj pozornici u petak navečer. Savršeno country-blues ‘‘vokalno otezanje’‘ pomiješano s jedva primjetnim britanskim akcentom Stuarta Earla, spojeno sa slide dionicama Messera i izvrsnom pratnjom ritam-gitariste Lyndona Webba izvrsno je ‘‘sjelo’‘ u ‘‘veselo-tužnu’‘ atmosferu blues glazbe koju su ovi glazbenici obogatili s primjesama countryja, soula i americane. Posebno su zanimljivi bili tekstovi pjesama čije rime naoko djeluju ‘‘prvoloptaški’‘, no često su tek u službi dubljeg značenja koje je posebno naglašeno izvrsnom svirkom, a takva ocjena vrijedi za sve stvari s novog i hvaljenog albuma ‘‘Peanuts and Monkeys’‘ koji je grupa i u Matuljima promovirala.

kastav_blues_festival_2014_matulji_2

Priliku da otvori 7. izdanje Kastav Blues Festivala dobio je Tony Lee King, vjerojatno najpoznatiji i najkvalitetniji domaći blues glazbenik koji je dobar dio svoje karijere ostvario u inozemstvu pa mu nije bio problem s publikom u Matuljima, koju su činili i turisti, ostvariti komunikaciju na engleskom, talijanskom i francuskom jeziku, ali i prevazići jezične razlike odličnom blues glazbom u kojoj je spojio etablirane klasike žanra s nešto novijim pjesmama, ubacujući povremeno i svoje skladbe kojima veliki kompliment može biti da se od ostatka repertoara prožetog velikim hitovoma nisu mnogo razlikovale svojom kvalitetom.

Video isječak pogledajte u nastavku teksta, a veliku fotogaleriju na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi
Video: Zoran Ventin / Art-film

error: Content is protected !!