[VIDEO/FOTO] Najavljena sezona kružnih utrka 2021.: Europske piste i izrazito velik broj vozača!

Konferencija je otvorena minutom šutnje za Dubravka Čikora…

Kastav – Nakon prošlogodišnje izrazito uspješne i pandemiji unatoč sportski bogate sezone, Prvenstvo Hrvatske na kružnim stazama u 2021. bit će još bolje i jače. Najavljuje to već prvi pogled u kalendar u kojem se nalaze imena najvećih i najpoznatijih europskih pista, istaknuto je već na početku danas održane konferencije u Kastvu, a na kojoj su predstavljene novosti jedne od atraktivnijih disciplina autosporta.

Ako pandemija dozvoli – slijedi nam spektakl! Hungaroring, Red Bull Ring, Slovakia Ring, Brno, Grobnik, TV prijenosi uživo, besplatan prijevoz trkaćih automobila Neva Logistike, preko 40 vozača po natjecanju…Veselim se uspjesima koje smo postigli te čestitam cijelom timu koji radi na tome. Najveća nagrada i dokaz da idemo u pravome smjeru je veliko povećanje broja vozača kao i kvalitete automobila koji će se ove godine natjecati!, izjavio je predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner.

Podsjetimo kako je krug u Hrvatskoj dugi niz godina bio na marginama autosporta. Prošle se godine vratio u punom sjaju. Niz je razloga.

-Hrvatskim natjecateljima dana je mogućnost nastupa na europskim pistama te je za njih dogovorena posebna, znatno niža cijena startnina. Nastavljamo s organizacijom besplatnog prijevoza natjecateljskih vozila do staza izvan Hrvatske, a zahvaljujući tvrtki Grafiti Becker ove će godine svi vozači besplatno dobiti sve obvezne oznake: naljepnice, zastavice, imena, te startne brojeve, sve u skladu s pravilnicima. Vozačima su osigurani posebni uvjeti i cijene trkaćih guma službenih distributera u parku vozača. U cilju omasovljavanja ove discipline, uveli smo nove klase (klasa 13 GT3, klasa 14 GT4, klasa 15 TCR), nove grupe (grupa 5 GT, grupa 6 TCR), te posebno bodovanje juniora, seniora i žena. Također, pravilnicima su propisane nove, „osvježene“ oznake i startni brojevi, rekao je Dean Grbac, direktor A01 – kružne autoutrke, predstavljajući sezonu 2021.  HAKS je ove godine prvi puta od vozača zatražio rezervaciju startnih brojeva. Do sada se za nastup na krugu prijavilo njih 70, što je ogroman „skok“ u odnosu na prijašnje godine. Među prijavljenima je i Lovro Badurina iz Karting kluba Rijeka, prošlogodišnji prvak grupe 2 – 1600 te 17-godišnja Stefani Mogorović iz Istra Racing Teama Pazin, najmlađa vozačica sezone 2021. Na kružne utrke Stefani prelazi nakon višegodišnjih nastupa u kartingu. U automobil sjeda prvi put. Inače, Stefani je 2019. predstavljala Hrvatsku na svojevrsnoj olimpijadi autosporta u Rimu “FIA Motorsport Games.”

-Kraj 2019. je označio vrhunac moje karting karijere, pa smo već početkom prošle godine počeli planirati nastup na krugu. I tako je krenula potraga za adekvatnim automobilom. Na kraju smo se odlučili za Renault Sport Clio 2.0 Cup III. klase E1, snage preko 2000 kubičnih centimetara. Konkurencija u mojoj klasi je jaka, očekujem velike borbe, ali fer i korektne. Naravno da postoji doza treme, ali to je ona pozitivna i na neki način oblik iščekivanja natjecanja – samo da sezona krene!, kazala je Stefani.

-Moći se natjecati na pistama izvan Hrvatske je jako dobro s obzirom na činjenicu da na domaćem terenu imamo samo Grobnik. Je skuplje, ali ima puno drugih disciplina u kojima se mogu naći vozači različitih financijskih mogućnosti. I sve su na dohvat ruke. Također, HAKS je dosta doskočio sa svojim naporima da pomaže vozačima. U odnosu na natjecatelje iz drugih dijelova Europe, omogućena nam je upola manja startnina. To je velika prednost. Stoga ću se potruditi, ako ne bude tehničkih poteškoća, voziti sve utrke sezone. Ciljat ću na titulu prvaka!, kazao je Lovro Badurina. Premijerno nastupa s novopripremljenim vozilom Peugeotom 106 max grupe 4, preko 2 litre.

Natjecateljima i HAKS-u zahvalu je uputio član Uprave Automotodroma Grobnik Robert Žiković, ujedno i član Upravnog odbora Saveza.

-Veseli značajnije uključenje Automotodroma Grobnik u autosport, jer smo do pred dvije godine bili više orijentirani na moto utrke. Dati ćemo maksimalan suport Savezu, organizatorima i natjecateljima putem besplatnih treninga kojima želimo privući što veći broj vozača. Drago mi je da se krenulo prema europskim zemljama, jer smo mi premala država za samo jednu pistu u kalendaru. I druge zemlje s većim savezima idu „prema van“. Ovo je dobar put za napredak, jer će vozači susretati nove kolege i s njima dijeliti nova iskustva, a to čini napredak, izjavio je Žiković.

Prisutne je pozdravio i Matej Mostarac, gradonačelnik Grada Kastva. Izrazio je zadovoljstvo što se konferencija održava upravo u Kastvu, mjestu s dugogodišnjom auto i moto tradicijom te što suradnja s HAKS-om dogovorena prije 20-ak dana sada poprima i vidljive oblike.

KALENDAR KRUGA SEZONE 2021.
17. – 18. 04. Hungaroring, Mađarska
22. – 23. 05. Red Bull Ring, Austrija
25. – 27. 06. Auto Show*, Grobnik
23. – 25. 07. Nagrada Hrvatske, Grobnik
20. – 22. 08. Slovakiaring, Slovačka
03. – 05. 09. Brno, Češka

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net