VIDEO, FOTO: Otvorena izložba Quarneroli @ Volosko

quarneroli-kontiki-1…na put ka Sjevernom polu 1872. godine otisnuli su se Jakov Sučić iz Voloskog, Frane Letiš iz Opatije i Vicko Palmić – a njima u čast otvorena je izložba pod nazivm Quarneroli…
…kako je proteklo otvorenje multimedijalne izložbe ”Quarneroli’, u organizaciji Liburnija.net magazina, pogledajte u nastavku teksta…

Volosko – U pomalo neobičnom izložbenom prostoru, koji trenutno više podsjeća na kabinu nekog jedrenjaka, nego na cafe bar, sinoć je svečano otvorena mulimedijalna izložba pod nazivom Quarneroli. Pred velikim brojem prijatelja, u ugodnom druženju uz ‘pomorske štorije od kunelić’, te žmuj vina odana je počast našim Quarnerolima.
quarneroli-kontiki-6
Jakov Sučić iz Voloskog, Frane Letiš iz Opatije i Vicko Palmić iz Lovrana trojica su mornara s prostora Liburnije koji su sudjelovali u slavnoj austrijskoj ekspediciji na brodu Tegetthoff, koji su prvi doplovili do 82,05 stupnjeva sjeverne geografske širine, što je tada bio najsjeverniji prodor čovjeka u povijesti, a upravo je ovim, pomalo zaboravljenim povijesnim ličnostima posvećena izložba koja je otvorena u vološčanskom Kontiki baru.

– O ovoj ekspediciji sve se zna. U Austriji i Mađarskoj obilježena je stogodišnjica otkrića Zemlje Franje Josipa, također, snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova, a čak se zna i boja konca s kojim su šivane gaće vođe ekspedicije. Ali, ono po čemu je ta priča zanimljiva nama, jest činjenica da su u njoj sudjelovala i tri mornara s naših područja – a upravo su oni ti ‘’detalji’’ koji su često zanemareni od strane povijesti, kazao je Jan Bernd Urban autor izložbe.

Quarnerolima je Carl Weyprecht, vođa polarne ekspedicije ″Tegetthoff″, nazivao svoje mornare. Talijanu Scarpi i našim Dalmatincima kao priznanje za njihov besprijekoran rad, a svima ostalima kojima je Kvarner zaista bio zavičaj više kao potvrda očekivanog – no pohvala. Uz pregršt fotografija, ilustracija, osobnih predmeta, podataka o brodu i posadi, raznim nautičkim instrumentima, na panoima se nalazi i nekoliko zanimljivih priča upravo o Quarnerolima.
quarneroli-kontiki-9
– Na brodovima Austro-Ugarske, kako trgovačkim, tako i onim ratnim, jezik komunikacije je po pravilu ovisio o jačini vjetra: U luci i pri bonaci prevladavao je njemački jezik, a na brodovima čija je matična luka bila Rijeka čula bi se i pokoja mađarska riječ. Bili su to ipak glavni jezici Monarhije! Isplovljivanje iz sigurne luke i redovna plovidba podrazumijevala je uporabu talijanskog jezika, kao jezika pomorske tradicije, no kad bi se nebo i horizont spojili u jedinstvenu neprozirnu crnu masu pod naletima bure, oluje ili orkana, na palubama bi se po prirodi stvari, postupno, ali sigurno zaboravljalo na službeni jezik i na pomorsku tradiciju. Tamo bi naime ostajali samo oni najčvršći, a kako reče jedan stari morski vuk : ”Ne moreš iskat pomoć od Trsata na njemačkom ili talijanskom“ !, stoji ispisano na jednom od panoa.

Jan Bernd Urban, stalni suradnik online magazina Liburnija.net, autor je izložbe, dok je redakcija Liburnija.net magazina bila inicijatorom cijele priče.

– Ovo nije mala izložba, ovo je velika izložba za naše Volosko. Obrisati prašinu sa starih knjiga i predočiti priču javnosti veliki je uspjeh. Uspjeh koji obvezuje da očuvamo našu povijest i prenesemo ju budućim generacijama, kazao je Josip Dedić, predsjednik MO Volosko.
quarneroli-kontiki-13
Slična izložba kao i ova u Voloskom bit će otvorena početkom listopada u Lovranu, a između toga, 24. rujna, uslijediti će otvorenje puno veće izložbe posvećene istoj tematici u hotelu “Miramar” – kako bi ova priča dobila i svoj zasluženi turistički smisao.

Uz samu izložbu, naši će ‘’Quarneroli’’ dobiti i još jednu posvetu u organizaciji Lions Cluba iz Lovrana i Opatije, koji će postaviti spomen-ploče na rodne kuće trojice mornara iz Voloskog, Opatije i Lovrana. Ploče u Opatiji i Voloskog Lions Opatija postavit će 24. rujna, na dan otvaranja izložbe u hotelu Miramar, a službeno se najavljuje i dolazak austrijskog veleposlanika u Hrvatskoj koji bi trebao otvoriti izložbu te otkriti ploče.

Izložba u vološćanskom Kon-tiki baru može se razgledati do 23. rujna.

 

Liburnija.net: Svečano otvorenje - Jan Bernd Urban @ Volosko

Liburnija.net: Svečano otvorenje – Jan Bernd Urban @ Volosko

Liburnija.net: Svečano otvorenje @ Volosko

Liburnija.net: Svečano otvorenje @ Volosko

Liburnija.net: Baul s raznim predmetima vezanim uz ekspediciju @ Volosko

Liburnija.net: Baul s raznim predmetima vezanim uz ekspediciju @ Volosko

Liburnija.net: Ilustracije po skicama Juliusa von Payera @ Volosko

Liburnija.net: Ilustracije po skicama Juliusa von Payera @ Volosko

Liburnija.net: Portreti Quarnerola i karta Zemlje Franje Josipa @ Volosko

Liburnija.net: Portreti Quarnerola i karta Zemlje Franje Josipa @ Volosko

Liburnija.net: Nezaobilazni pomorski instrumenti - sekstant i kronometar @ Volosko

Liburnija.net: Nezaobilazni pomorski instrumenti – sekstant i kronometar @ Volosko

Liburnija.net: Druženje nakon otvorenja @ Volosko

Liburnija.net: Druženje nakon otvorenja @ Volosko

Liburnija.net: Autor izložbe - Jan Bernd Urban @ Volosko

Liburnija.net: Autor izložbe – Jan Bernd Urban @ Volosko

Liburnija.net: Kon-tiki bar @ Volosko

Liburnija.net: Kon-tiki bar @ Volosko

Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: David Kurti
Video: Liburnija.net