VIDEO, FOTO: Otvoreni ‘Dani kvarnerskog škampa’

skampi_smOpatija – Patka nadjevena s kvarnerskim škampima i šparugama na umaku od prošeka, teleći medaljoni u umaku od kvarnerskih škampa i tartufa, lešo brancin u vakumu s pjenom od kvarnerskog škampa, rolica od lista nadjevena kvarnerskim škampima i divljim šparugama uz “mousse” od krumpira, file bijele ribe u umaku od kapara, ružmarina i malvazije s gratiniranim škampima, kvarnerski škampi kratko sotirani na maslinovu ulju i podliveni malvazijom…

Ovo su samo neke delicije spravljene od kvarnerskih škampi koje ćete od 5. do 23. svibnja pronaći u šest restorana okupljenih u udrugu ”Opatija Riviera Gastro”, i to na manifestaciji nazvanoj ”Dani kvarnerskog škampa”.

Udrugu čini šest vrhunskih liburnijskih restorana – “Johnson”, “Draga di Lovrana”, “Bevanda”, “Le Mandrać”, “Laurus” i “Kukuriku” koji će nuditi jedinstvene menije na bazi kvarnerskog škampa tijekom čitavog svibnja.

– Rivijera je udruga šest restorana koji teže savršenstvu u hrani, a cilj je prezentacija Opatije kao jedinstvene gastronomske destinacije. Želja nam jest predstaviti Opatiju kao destinaciju u kojoj se prije svega može doći kvalitetno pojesti, a onda usput i odmoriti, a ne obratno, kazao je Adriano Požarić na jučerašnjem otvorenju ove gastronomske manifestacije, održanom u Vili Angiolini.

Kvarnerski škamp poznata je delicija koja se usmenom predajom uzdigla na jedno od prvih mjesta u gastro ponudi autohtonih delicija turistima koji posjete kvarnerske otoke i Hrvatsko primorje. Njegovu slavu svijetom su u drugoj polovici 19. stoljeća širili Venecijanci, ribari iz Chioggie koji su ga lovili kod nas na Kvarneru, a preuzeli i do danas očuvali ribari sjevernog Jadrana. Oni tog raka love u plitkim vodama Kvarnerskog zaljeva između otoka Krka, Cresa, Lošinja i Raba te Riječkog zaljeva gdje na morskim dubinama od 60-80 metara sunčane zrake lako dopiru i pospješuju rast bogate flore i faune te time pružaju kvarnerskom škampu stanište u kojem on pronalazi izobilje kvalitetne hrane i minerala, što ga čini jednim od najboljih rakova škampa na svijetu (izvor: hgk.hr).

Liburnija.net TV – Dani kvarnerskog škampa

———————————————————————————————————————————————————————————————-

Uzvanici ispred Vile Angioline...

Uzvanici ispred Vile Angioline...

prepuna Vila Angiolina...

prepuna Vila Angiolina...

ekipa na okupu...

ekipa na okupu...

ekipa na okupu....

ekipa na okupu....

...radna atmosfera...

...radna atmosfera...

skampi

Nikola Cvjetović

Vezane vijesti:
Rivijera Opatija Gastro – destinacija vrhunske gastronomije
Kukuriku: Pioniri slow fooda
Draga di Lovrana: Savršenstvo ”od mora do zelenila”
Veliko gastro priznanje za Le Mandrać
Le Mandrać: Jedinstveno gastronomsko iskustvo
Johnson: Morske delicije dovedene do savršenstva
Laurus: Kreativna kuhinja uz savršen pogled
Bevanda: Gastronomski trenutak uz šum valova

error: Content is protected !!