[VIDEO/FOTO] Pic-nic Chic s gostima iz Nice

Suradnja opatijskih i francuskih srednjih škola i fakulteta za ugostiteljstvo i turizam

Opatija – Povodom obilježavanja 100 godina Francuskog instituta u RH Opatiju je posjetilo francusko izaslanstvo strukovne organizacije izvrsnosti u hotelijerstvu i turizmu Campus TIH iz regije Azurne obale, odnosno grada Nice. Tim povodom u Parku Drage Gervaisa, ispred Gimnazije Eugena Kumičića održan je Pic –nic Chic na kojem su učenici opatijske Ugostiteljske škole prezentirali svoja umijeća.

– Suradnja s francuskom Srednjom ugostiteljskom školom Paula Augieria iz Nice započela je pred nekoliko godina. Cilj je povezivanje naše dvije rivijere, gastronomije te primjena francuskih iskustava u budućem opatijskom Regionalnom centru kompetentnosti – Ugostiteljskoj školi Opatija. Dojmovi gostiju iz Nice su iznimni, oni smatraju da su naša gastronomska i turistička ponuda na visokoj razini. Naš je cilj učiti od najboljih i transformirati PGŽ u regiju boljeg standarda života, u pametnu i održivu destinaciju, što je moguće i podizanjem vještina i znanja zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, kazao je ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ-a Vedran Kružić, agencije koja je i pokrenula ovu međunarodnu suradnju.

– Azurna obala i Nica su sam vrh europskog turizma te sam jako zadovoljan što smo dio ovog projekta. Francuski su stručnjaci pohvalili gastronomske delicije koje su vješto pripremili učenici naše Ugostiteljske škole na koju smo ponosni i koja mlade ljude priprema za svijet rada u hrvatskim i svjetskim hotelima i restoranima. Dajemo punu podršku projektu Regionalnog centra kompetentnosti koji će biti referentni centar i primjer dobre prakse u ovom dijelu Europe, kazao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

– Zajedničkim snagama razvijat ćemo daljnja iskustva i surađivati. Ugostiteljska škola ima 360 učenika i 4 obrazovna programa, u tijeku su prijave za upis u novu školsku godinu te vjerujem u dobar odaziv učenika. Po pitanju prelaska Ugostiteljske škole u Centar kompetentnosti čeka nas jako puno posla, pripreme su odrađene, a u naredne dvije godine obavit će se potrebni radovi na rekonstrukciji i opremanju zgrade, kazala je županijska pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin.

– Započeli smo suradnju na razini naših obrazovnih ustanova inicijativom Francuskog veleposlanstva u RH. Uvidjeli smo da možemo ostvariti zajednički interes. Na učeničku će razmjenu u Opatiju doći 24-ero učenika iz Nice, a i opatijski će učenici u uzvratni posjet. Postoje brojne sličnosti između Opatije i Nice, vaša arhitektura nas oduševljava, slična je našoj, no u Opatiji je sve nekako mirnije, zelenije, uz obalu imate prekrasnu šetnicu, a kod nas promenadom uz more voze automobili, kazao je Denis Férault, ravnatelj Srednje hotelijerke škole „Paulo Augieri“ prilikom druženja na Pic-nic Chicu.

Gradonačelnik Fernando Kirigin i ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić u Gradu Opatiji organizirali su i primanje za francuske goste: direktora Srednje hotelijerke škole “Paulo Augieri” i predsjednika strukovne udruge Campus TIH za Južnu Francusku Denisa Féraulta, voditelja upravljanja javnim projektima i partnerstvima Campusa TIH Juliena Guitarda i Jasnu Bas, atešeicu za znanstvenu i sveučilišnu suradnju pri Francuskom veleposlanstvu u RH.

Gradonačelnik Kirigin je gostima predstavio Opatiju i njene turističke i gastronomske potencijale kao i manifestacije. Gosti su predložili povezivanje opatijskog i karnevala u Nici.

Imamo vjerojatno zajednički problem, iako nam je turizam razvijen, ne želimo se uljuljati već istraživati nove mogućnosti i pomicati granice ponude. U svemu je tome iznimno važno moderno školovanje i usvajanje novih kompetencija, pridobivanje mladih ljudi za školovanje u ugostiteljskoj i hotelijerskoj struci, digitalizacija i personalizirana komunikacija s klijentima, ekološki turizam i održivi razvoj, naglašeno je na primanju.

U hotelu Milenij sutra se održava ‘Večer francuske kuhinje’ na kojoj će gostovati i poznati francuski chef Jean-Marc Delacourt, kuhar s dvije Michelinove zvjezdice i nositelj prestižne nacionalne nagrade za najboljeg u struci. Chef Delacourt osmislio je poseban meni, a tijekom večere na terasi Milenija pripremljen je i glazbeni program uživo uz nastup akustičnog dua ‘Side Effect’.

U sklopu obilježavanja ove značajne obljetnice u Amadria Park hotelima održava se i kuharski masterclass na kojemu sudjeluje francuski tim predvođen chefom Delacourtom i predstavnicima Ugostiteljske škole u Nici te hrvatski tim predvođen glavnim chefom hotela Milenij Filipom Krmpotićem i predstavnicima ugostiteljske škole u Opatiji.

Pic-nic Chic S Gostima Iz Nice

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank