VIDEO, FOTO: Počel je Pust – Piranko je šal na pal, a Žejane su prve ušle u ‘peto godišnje doba’ @ Matulji

Kao „granična zona“, čini se da su Žejanci posebno osjetiljivi na „međudržavne konfrontacije“, pa su tako svoga Pusta ove godine nazvali – Piranko, u čast problemima u Piranskom zaljevu. Video prilog s podizanja Pusta pogledajte u nastavku teksta, a veliku fotogaleriju na ovom linku.

Žejane – Počel je Pust! Startni „pucanj“ ovogodišnjeg „šprinterskog“, kratkog karnevala dan je u Žejanama, gdje je prema staroj užance nakon noćna tri đira zvončara kroz selo u poslijepodnevnim satima na blagdan Sveta tri kralja podignut i Pust na pal kraj igrališta.

Kao „granična zona“, čini se da su Žejanci posebno osjetiljivi na „međudržavne konfrontacije“, pa su tako svoga Pusta ove godine nazvali – Piranko, u čast problemima u Piranskom zaljevu koji su posljednjih dana inspiracija mnogima.

Usprkos lošem vremenu, na Pirankovu inauguraciju stigao je jučer velik broj pusneh judi koji su početak „petog godišnjeg doba“ proslavili uz fažol i živu glazbu pod šatorom na igralištu.

Svoj su „nastup“ odradili i zvončari, s time da su ove godine „svjetla pozornice“ prepuštena veteranima. Naime, ove godine obilježena je 30. obljetnica otkako su Žejanski zvončari bili na karnevalu u Veroni, pa zvonca oprtili i zvončari koji su sudjelovali na tom gostovanju te napravili krug po selu.

Žejanski zvončari ove godine imaju i ključeve Općine, koji im je jučer predala Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika, što znači da će ugostiti Miću zvončarsku smotru koja bi se trebala održati 3. veljače.

Video prilog s podizanja Pusta pogledajte u nastavku teksta, a veliku fotogaleriju na ovom linku.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: Damirov Foto Kutak
Video: Zoran Ventin / Art-film

error: Content is protected !!