[VIDEO/FOTO] Projekcija filma L’inferno di Dante uz nastup saksofoniste Marca Castellija, večeras se otvara izložba Brune Paladina

Kako je protekal projekcija nijemog filma uz glazbenu pratnju pogledajte u priloženom video isječku…

Mošćenička Draga – Alighierijev Pakao bio je u fokusu prvog od dva najavljena kulturna događaja u Mošćeničkoj Dragi. Vrijedi draški organizatori tako su pripremili projekciju nijemog filma ‘L’inferno di Dante’ koji je glazbeno pratio saksofonist Marco Castelli.

Pakao ili izvorno Inferno, prvi je dio epskog spjeva Božanske komedije talijanskog pjesnika Dantea Alighierija. U Paklu započinje njegovo putovanje s Vergilijem, koji će ga voditi kroz sva tri duševna stanja sve do samoga Boga. Sastoji se od 33 pjevanja u kojima je pakao kroz svoje grijehe i otuđenost od Boga alegorijski prikaz zemaljskoga svijeta i njegove izopačenosti ljudskih strasti, opačina i poroka.

Pakao je prikazan kao lijevak s užim dijelom u sredini Zemlje u kojem su grješnici smješteni unutar lijevka po težini grijeha: najmanje grješni nalaze se na vrhu, a najveći grješnici na dnu. Svaka kazna u jednom od krugova pakla je dvojaka: grješnik je kažnjen duhovno i tjelesno. Pakao je ujedno bio i najzanimljiviji dio za brojne umjetnike (slikare, kipare i glazbenika) koji su većinu djela posvećenih Božanstvenoj komediji stvorili upravo na temu Pakla.

Drugi događaj na rasporedu je danas 31. srpnja u 19 sati u Galeriji „Cisterna“, kada će se u organizaciji Zajednice Talijana Mošćeničke Drage, održati otvorenje samostalne izložbe Bruna Paladina pod nazivom „Geoplan“

Kako ističe Ervin Dubrović, Bruno Paladin već gotovo pola stoljeća ustrajno eksperimentira i traži neiskorištene oblike vizualnosti i nove mogućnosti materijala u kojima stvara. Neprestano u svoje djelo uvodi nove materijale i tehnike, i uvijek se iskazuje inovativnim likovnim kreacijama i pomalo neočekivanim zaokretima.

Bruno Paladin rođen je u Rijeci 1951. godine. Javno-umjetnički djeluje od 1976. – kao slikar, kipar, grafičar, ilustrator, scenograf, dizajner i keramičar, a dobitnik je i mnogih nagrada i priznanja.

Projekcija Filma L’inferno Di Dante Uz Nastup Saksofoniste Marca Castellija, Večeras Se Otvara Izložba Brune Paladina

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net