VIDEO, FOTO: Prvi Matulji etno jazz festival oduševio publiku @ Matulji

crnjaric_spartaco_etno_jazz_festival_matulji_2013_trifonija (02)

Postavili smo dobre temelje da ova manifestacija postane tradicionalna, a vjerujem da će iduće godine rasti, proširiti se na dva dana i uključiti više glazbenih gostiju, ali uvijek se bazirajući na tri osnovne stavke: čakavskom izričaju, autohtonim instrumentima i glazbi te vrhunskim jazz interpretacijama – kaže Eni Šebalj.

Matulji – Izreka kaže da se ”prvi mačići u vodu bacaju”, no prvi Matulji etno jazz festival, koji je za svoj simbol uzeo ”črnoga mačića” zasigurno ne zaslužuje takvu sudbinu. Izvrsna večer pod zvijezdama ispred zgrade matuljske općine, gledalište ispunjeno zadovoljnom publikom, a scena kvalitetnim izvođačima koji su pronašli pravi omjer jazz glazbe, autorskih instrumentala i skladno pre-aranžiranih hitova čakavske glazbene baštine dokazali su da je ovaj festival već od prve pogodio ”u sridu”.

Spartaco 'profa' Črnjarić

Spartaco ‘profa’ Črnjarić

– Bilo je zaista puno publike, podržali su prvi Matulji etno jazz festival u velikom broju, te stvorili izvrsnu ležernu atmosferu nabijenu pozitivnom energijom. Postavili smo dobre temelje da ova manifestacija postane tradicionalna, a vjerujem da će iduće godine rasti, proširiti se na dva dana i uključiti više glazbenih gostiju, ali uvijek se bazirajući na tri osnovne stavke: čakavskom izričaju, autohtonim instrumentima i glazbi te vrhunskim jazz interpretacijama, kazala je zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj, koja je i bila idejna začetnica festivala uz ”doajena” matuljske glazbene scene, ”profe” Spartaca Črnjarića.

Glazbenik koji je svoju karijeru stvarao rasturajući jazz klasike uz najkvalitetnije hrvatske muzičare, a istovremeno stvarajući povijest ”čansone” kao dio grupe ”Bonaca” punih dvadeset godina, postavio je zanimljiv koncept festivala u kojem su se ”izmiješale” poznate skladbe kao što su ”Mačak z Voloskega” ili ”Frane Merikan” s instrumentalnim kompozicijama mladih matuljskih jazzera Franje Črnjarića, Zvjezdana Ružića i Vedrana Ružića te vokalnom izvedbom Albe Nacinovich.

– I Dule je bil tu, čul je izvedbu se četire njegove pjesme, i fanj mu se pjažalo. Mane je posebno drago da je publika dobro reagirala i na izvođenje autorskih skladbi, instrumentala, naših mladih glazbenika. Mislin da smo ovim prvim izdanjem Matulji etno jazz festivala ispunili očekivanja, te dosegnuli letvicu koju smo si prilično visoko postavili, zaključio je Spartaco.

1. Matulji etno jazz festival

[nggallery id=895]

Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi , Liburnija.net
Video: Zoran Ventin / Art film

error: Content is protected !!