[VIDEO/FOTO] Pusna meštrica Mića Maja preuzela ključ od općini, na pale visi pust ‘Ne rabe nan soldi – doma smo’

Što smo zabilježili u Viškovu provjerite u priloženom videu i fotogaleriji…

Viškovo – Njegovanje pusnih običaja neizostavan je dio tradicije, identitet Viškova, a tradicija i ove godine ide dalje unatoč svemu, ali u nešto skromnijem izdanju. Antonja je označila početak pusnih zbivanja u Viškovu, početak petog i najveselijeg godišnjeg doba u kojem se okupljaju maškare, pjevaju, plešu i slave svoju ‘vladavinu’. Na žalost, ove godine epidemiološke mjere ograničile su okupljanje maškara i posjetitelja, ali užanca je storena.

Tako je danas, na Brege, tradicija nastavljena te je simbolično obilježen početak Pusta 2022. Uz poštivanje propisanih mjera i preporuka općinska načelnica Sanja Udović predala je ‘općinski ključ’ Pusnoj meštrici Mićoj Maje, a uz zvuke antonjskog roga podignut je pust ‘Ne rabe nan soldi – doma smo’.

Poruka i više nego jasna, a za što je sve zgriješio u protekloj godini saznat ćemo na sam Pust, u utorak, 1. ožujka. No, do tad Halubajski zvončari nastavit će stoljećima neprekinutu tradiciju ritualnog trodnevnog ophoda koji će započeti na Pusnu nedeju, 27. veljače. Sela Kastavštine pohodit će u nedjelju, ponedjeljak i utorak, u skladu sa svim epidemiološkim preporukama i mjerama, no mještanima i posjetiteljima Kastavštine trodnevno obahajanje iznova će pružiti nezaboravan doživljaj kojeg je i UNESCO uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

– Ostaje vjerovati kako će nadolazeće razdoblje donijeti poboljšanje u svim segmentima naših života, kako bi sljedeće godine maškarana i ostala zabavna događanja osmislili i realizirali u najboljem mogućem izdanju, kazala je Marina Jurić direktorica TZ Viškova.4

Što smo zabilježili u Viškovu provjerite u priloženom videu i fotogaleriji…