VIDEO, FOTO: Sutra počinje 11. Liburnicon – Uz bogat program ovogodišnje izdanje obilježit će dva ugledna inozemna gosta @ Opatija

11_liburnicon_festival_fantastike_znanstvene_fantastike_opatija_5_01

Program koji se sastoji od preko 70 točaka, a uključuje brojna predavanja, prezentacije, projekcije, performanse, radionice, koncerte, izložbe te brojne društvene i stolne igre, a isti detaljno možete pronaći na ovom linku. Najavni trailer pogledajte u nastavku teksta, a veliku fotogaleriju s tiskovne pogledajte na ovom linku… …

Ivan Cerovac

Ivan Cerovac

Opatija – U posebno dekoriranom prostoru opatijske osnovne škole danas je održana tiskovna konferencija na kojoj su objavljeni posljednji detalji vezani uz ovogodišnje izdanje Festivala znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon”, koji je na rasporedu od 19. od 21. kolovoza 2016. Program će obuhvaćati sadržaje bogate predavanjima, prezentacijama, projekcijama, performansima, radionicama, koncertima, izložbama, te brojnim društvenim igrama, a sve u skladu sa glavnom temom ovogodišnjeg Liburnicona – postapokalipsom.

U ovih jedanaest godina koliko organiziramo festival Liburnicon, od skromnih početaka s pedesetak posjetitelja uspjeli smo stvoriti respektabilni festival koji privlači gotovo tisuću i pol posjetitelja, ne samo iz Hrvatske nego i iz susjednih zemalja. Ove godine pripremili smo zaista bogat i raznovrstan program, a po prvi put imamo i dva VIP gosta, kazao je Ivan Cerovac uz posebnu zahvalu svim članovima udruge Kulturni front i volonterima koji sudjeluju u kreiranju najznačajnijeg opatijskog kulturnog proizvoda.

Frane Babić

Frane Babić

– 11. Liburnicon ugostit će dva ugledna inozemna gosta. Prvi je Richard Watson, izvanredni pisac, govornik i strateg koji predviđa neizbježne scenarije u budućnosti, kao i osnivač internet stranice What’s Next koja dokumentira globalne trendove, te suosnivač konzultantske tvrtke za stručno savjetovanje i planiranje scenarija Futures House Europe. Njegovi klijenti bili su između ostalog i Cambridge University, Coca-Cola, General Electric, IBM, Ikea, Imperial College, London Business School, McDonald’s, McKinsey & Company, Ministry of Defence, RAND, Samsung i Shell, a redoviti je predavač na London Business School. Na Liburniconu će održati dva izlaganja; u petak će u sklopu predavanja ‘Science and Fiction’ govoriti o tome tko utječe na koga u svijetu književne i znanstvene inovativnosti, te preispitivati koji segmenti znanstvene fantastike mogu imati praktičnu primjenu za buduća otkrića i izume, dok će na izlaganju ‘Anti-social media’ koje nas očekuje u subotu zapitati jesu li nove tehnologije ovdje da služe nama, ili mi služimo njima? Naš drugi inozemni gost je renomirani ruski autor i novinar Dmitry Glukhovsky koji je 2002. objavio svoj prvi roman, ‘Metro 2033’, mračnu i zanimljivu priču smještenu u tunele podzemne željeznice postapokaliptične Moskve. Roman je dosegnuo izvanredan uspjeh, te je prema njemu nastala poznata istoimena video igra. Druga poznata djela su ‘Metro 2034’, ‘Metro 2035’, ‘It’s Getting Darker’ i ‘Stories of Motherland’. U svom izlaganju ‘Russian melancholia: the unique post-apocalyptic feel of life on ruins of an empire’ koje će se održati u subotu govoriti će o svom iskustvu i inspiraciji za pisanje budući da je rođen u ‘posljednjem velikom carstvu’, te je proživljavao njegov kolapsa tijekom tinejdžerskih godina. Govoriti će o iskustvu indoktrinacije od vrtića preko školovanja i svjedočenju uništenja sovjetskog mita, te o životu u urbanom okruženju koje je u raspadu, dodao je Frane Babić.

Robert Sertić

Robert Sertić

– Uz izlaganja glavnih gostiju, na Liburniconu će se održati još petnaestak zanimljivih znanstvenih i popularnih predavanja, među kojima svakako treba istaknuti predavanje ‘Sunce i svemirska klima’ našeg poznatog astronoma i popularizatora znanosti Korada Korlevića koje će se održati u subotu, te dva izlaganja poznatog domaćeg fizičara Davora Horvatića, koji će u petak govoriti o Zvjezdanim stazama i teorijskoj fizici, a u subotu o potrazi za tamnom materijom. U petak nas očekuje i talk-show poznatog voditelja Krešimira Miška u kojem će biti riječi o transhumanizmu, projektom genetskog i tehnološkog unapređenja ljudske vrste, o kojem će više reći gosti, stručnjak za polimere Igor Čatić i etičar Elvio Baccarini. Naravno, na Liburniconu nas očekuje i niz drugih predavanja čije teme sežu od Teslinog elektroautomobila do pregleda i objašnjenja katastrofalnih erupcija koje mogu okončati cijele civilizacije.

Volonteri u akciji

Volonteri u akciji

– Ovaj vikend nas očekuje preko dvadeset različitih igara i kvizova, od streličarstva, utrkivanja autićima na daljinsko upravljanje i ozloglašenih ‘Vodenih ratova’ do kvizova o Igri prijestolja, Terminatoru, Plemenu i Pokemonima. Mnogo je pažnje uloženo i u glazbeni program Liburnicona, tako da će nas u petak zabavljati kultni riječki bend PHC, dok ćemo u subotu uživati uz zvukove rock cover benda Cherrybombz iz Pule, istaknuo je Robert Sertić.

Otvorenje festivala zakazano je za sutra u 17 sati, cijena festivalske ulaznice iznosi za sva tri dana 60 kuna, za dva dana uživanja u Liburniconu morat ćete izdvojit 50 kuna, dok dnevna ulaznica košta 30 kuna. Ulaznica na nedjeljni program iznosi 10 kuna, dok je za mališane do 12 godina ulaz besplatan.

Kompletan raspored predavanja i satnicu možete pogledati na ovom linku

Najavni trailer pogledajte u nastavku teksta, a veliku fotogaleriju s tiskovne pogledajte na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!