VIDEO/FOTO Veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov dodijelio Olegu Mandiću orden za osobite zasluge

Kako je protekla ceremonija uručenja ordena te govori provjerite u video prilogu u nastavku teksta…

Opatija – Emotivno je bilo jučer u opatijskoj vili Angiolini prilikom uručenja odlikovanja Olegu Mandiću. Naime, posljednji dan ovogodišnjeg izdanja manifestacije Dani Antifašizma u Opatiji bili su mjesto na kojemu je veleposlanik Ruske Federacije u RH Nj.e. Anvar Azimov dodijelilo Olegu Mandiću orden Ruske Federacije za osobite zasluge. Mandić, koji je tom prilikom izjavio kako ima jednu četvrtinu ‘ruske krvi’ te je napokon dočekao da Rusija prepozna njegovu ostavštinu.

– Pomalo me iznenađujuće uhvatilo, ali ona četvrtina ruske krvi koja ide mojim žilama je možda dugo vremena čekala da bude prepoznata i od Rusa. Drago mi je da su to učinili, a posebno mi je drago da se to desilo danas. Naime, jučerašnjim danom pred 75 godina ja sam ušao u povijest. 5. marta 1945. godine ja sam kao dvanaestogodišnjak iz Auschwitza izašao kao posljednji živi uznik. Od tada imama pravo nositi ime, odnosno nadimak ‘posljednji dječak iz Auschwitza’ i zato koristim priliku da poklonim predstavniku Rusije, tovarišu Azimovu knjigu koja nosi to ime. Ali to nije sve, nakon izlaska iz logora nakon 20 dana našao sam se u Moskvi, a ovo je dokument koji mi je omogućio da dođem u Moskvu, istaknuo je Mandić te uz knjigu veleposlaniku Azimovu uručio je ‘dozvolu’ kojom im je to dopušteno. Uz Azimova na te predstavnika lokalne samouprave jučerašnje Dane Antifašizma uveličali su brojni gosti uključujući i bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. Također, Franjo Habulin povelje SAB-a za zasluge u unapređenju antifašizma dodijelio Tatjani Matetić, Olegu Mandiću i Nevenu Šantiću.

Kako je protekla ceremonija uručenja ordena te govori provjerite u video prilogu u nastavku teksta…

Uz već spomenutu prigodnu svečanost jučer je održana tribina „Cijena života“ u kojoj su sudjelovali voditeljica Documente – centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelić, utemeljitelji opatijskih Dana antifašizma Tanja Matetić i Oleg Mandić, uz moderatora Nevena Šantića dok je politolog i profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Tihomir Cipek zbog bolesti otkazao svoj dolazak.

Nakon što su važne poruke antifašizma prepunoj dvorani prenijeli odrasli, riječ su preuzeli najmlađi – učenici Gimnazije Eugena Kumičića iz Opatije koja je uz ovu manifestaciju od samih početaka, a ove se godine priključila uz multidisciplinarne radionice za srednjoškolce na temu »kolike su cijene naših života«. Kako im je bilo i što su sve naučili, posvjedočili su opatijski GEK-ovci Barbara Ilić, Angela Basan, Laura Orlović i Vanja Perić. Zahvalili su profesoricama Ivani Černehi i Sari Meszaros, ali i voditeljicama radionica Niki Kurti, Korini Beretić, Fani Uršičić, Petri Peloza i Sari Sušanj.

Na tribini je bila predstavljena i novoizdana knjiga „ Dani antifašizma u Opatiji – prvih deset godina“, svojevrsni zbornik sažetaka s dosadašnjih predavanja i okruglih stolova održanih u Opatiji. Autori tekstova u knjizi o prvih deset godina Dana antifašizma u Opatiji su Zoran Pusić, Milivoj Dretar, Marijan Gubina, Tvrtko Jakovina, Gordan Bosanac, Tihomir Cipek, Hrvoje Klasić, Oleg Mandić, Tatjana Matetić, Vjeran Pavlaković, Neven Šantić, Berto Šalaj, Vesna Teršelič i Nebojša Zelić.

Veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov Dodijelio Olegu Mandiću Orden Za Osobite Zasluge

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank