VIDEO/FOTO Velikim zborskim koncertom Ronjgovu u čast oživjela ostavština slavnog skladatelja

Koncert Draga nam je zemlja, nazvan je po prvim stihovima istarske narodne himne koju je Ronjgov skladao na temelju istarskog narodnog napjeva zapisanog u Medulinu. Okupio je jučer u Kastvu brojne zborske i klapske pjevače, sopce i recitatore.

Kastav – Najveći kastavski blagdan ove je godine obilježen posvetom najvećem istarskom i kvarnerskom skladatelju i „ocu istarske ljestvice“ Ivanu Matetiću Ronjgovu.

Dijelom je to zbog činjenice da su epidemiološke prilike onemogućile „pravu“ feštu u „gradu na brege“, pa se program sveo na tradicionalni Pozdrav Beloj nedeji i druženje u Starom gradu, a dijelom i zahvaljujući sjajnom koncertu Ronjgovu u čast koji je organizirala udruga Kanat u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja.

Veliki zborski koncert održan je povodom 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti Ronjgova, a nastup „Draga nam je zemlja“ na Fortici okupio je brojne izvođače, ali i zainteresiranu publiku.

Nastupili su zborovi i vokalni sastavi Kastavštine: Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav, Muška klapa Kastav, Ženska klapa Kastav i Ženski pjevački zbor KUD-a Učka – Matulji. Pridružili su im se članovi KUD-a Sveti Juraj iz Krasa, sopci Damjan Šamanić i Edi Salkanović, koji su sponjadom dočarali prastare instrumentalne zvuke sjevernojadranskih prostora, dok su Matetićevu materinju čakavštinu – domaću besedu – oživjeli recitatori Rajka Jurdana-Šepić i Sven Sušanj.

Koncert Draga nam je zemlja, nazvan je po prvim stihovima istarske narodne himne koju je Ronjgov skladao na temelju istarskog narodnog napjeva zapisanog u Medulinu. To je tek jedna od skladbi iz bogate ostavštine autora koji je najznačajniji po pitanju teoretskog definiranja istarske ljestvice, ali i njene praktične primjene.

Zahvaljujući upravo njegovom otkriću, fiksaciji šestotonskog sustava, bilo mu je moguće zabilježiti, harmonizirati i obraditi mnogobrojna narodna pjevanja sjevernojadranskih krajeva (Istra, Hrvatsko primorje, sjevernojadranski otoci), a potom i skladati u tom duhu.

Tako su iz pera Ivana Matetića Ronjgovega nastale skladbe koje se smatraju najznačajnijim djelima ne samo hrvatske, nego i svjetske zborske a cappella literature. Matetićev skladateljski opus svijetli je primjer i smjerokaz za umjetničko stvaralaštvo temeljenog na dragulju našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici – koje se nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Zbog zahtjevnosti i potrebe za velikim pjevačko-zborskim izvođačkim sastavom, brojna njegova djela rijetko se izvode. Stoga je upravo ovaj koncert zborske glazbe bio izvrsna prigoda za ponovni užitak u nekim od antologijskih stranica naše glazbene literature koje su ujedno posvećene glazbenoj baštini Istre i Hrvatskog primorja.

Fešta Je Izostala, Ali Najveći Kastavski Blagdan Je Obilježen Programom Pozdrav Beloj Nedeji

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

error: Content is protected !!