VIDEO/FOTO Yurija Landmana se isplatilo vidjeti i doživjeti @ Prasowski

Pokušao sam raditi pop glazbu, ali to je s ovim instrumentima nemoguće pa je ovo što sada radim nešto između eksperimentalne i pop glazbe. Kako Yuri zvuči i tko mu se od gostiju pridružio provjerite u priloženom video prilogu…  

Rijeka – Nizozemski glazbenik i glazbeni inovator Yuri Landman malo je koga ostavio ravnodušnim u svom nastupu u vrtu Beach Bara Prasowski na Kantridi, a u sklopu projekta Kantrida Europski kvart kulture 2020. Možda je pomalo na dojam utjecala i sjajna zelena kulisa, improvizirana pozornica smještena na vrtnoj kaskadi što je Landmanovoj glazbi i instrumentima dala jednu novu dimenziju, ali jedinstveni zaključak svih prisutnih na koncertu ovog nevjerojatnog umjentika bilo je: Ovo se isplatilo vidjeti i doživjeti!

–  Ja sam izrađujem svoje instrumente, uvijek pojačane s akustičnim instrumentima. Počeo sam s gitarama i modificiranim gitarama, nakon toga sam krenuo izrađivati stolne instrumente sa žicama, da bi se nakon desetak godina prebacio na razne udaraljke i mnoge druge stvari koje mogu proizvesti zvuk. Naprosto volim buku – u kratkim se crtama predstavio Yuri Landman, koji je u vrtu Beach Bara Prasowski namontirao uglavnom sav svoj intrumentalni „arsenal“. Naravno da su na stolu bili razni žićani instrumenti, razne udaraljke, boce s gaziranim napitcima, nezaobilazna beba, metronom, telefon… Svi posjetitelji mogli su zaista uživati u načinu na koji Landman stvara glazbu, budući da su čitav koncert pratili i na popratnom video zidu.

– Kada netko pogleda na moj stol čini se kao da je na njemu noćna mora, ali jednostavno pokušavam dokazati da od svega toga mogu napraviti glazbu – dodao je ovaj iznimni autor, koji je karijeru započeo kao crtač stripova i grafičkih novela, ali je ljubav prema glazbi na kraju ipak prevagnula. A kada se vidi s kojom posvečenošću pristupa pripemi koncerata i koju energiju utroši da bi gledateljima predočio svoju glazbu, jasno je i zbog čega.

– Mnogi ljudi misle da je moja glazba improvizacija i u tome griješe jer na koncertima izvodim svoje autorske kompozicije. Dobro, ponekad se desi da malo zabrljam i onda improviziram da bih se izvukao iz te situacije (ha ha ha). Pokušao sam raditi pop glazbu, ali to je s ovim instrumentima nemoguće pa je ovo što sada radim nešto između eksperimentalne i pop glazbe. Jednostavno, kada je glazba u pitanju zadam si problem i pokušavam ga riješiti – zaključit će Yuri Landman, koji je bio oduševljen mjestom koncerta, jer, kako sam kaže, oduvijek mu je bio san svirati na nekoj plaži i u neposrednoj blizini mora.

Koncert Yurija Landmana organizrirala je tvrtka Novi turizam d.o.o., nositelj projekta Kantrida FKK 2020. Organizator kao i svi sudionici ponašali su se odgovorno, u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a koje se tiču sprječavanja širenja zaraze bolešću COVID-19.

Yurija Landmana Se Isplatilo Vidjeti I Doživjeti @ Prasowski

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

error: Content is protected !!