[VIDEO/FOTO] Život mlekarica nikad nije dovoljno vrednovan: ‘One su hodile’ vratile sjećanje na težak život matuljskog kraja

Život mlekarica nikad nije bio dovoljno vrednovan, a trebao je i upravo iz toga razloga rodila se ideja o manifestaciji Mlekarski put…

Zvoneća – Puno se ljudi okupilo u malom mjestu Gašpari kod Zvoneće na manifestaciji One su hodile kako bi se prošetali do pet kilometara dalekog Rukavca i tako podsjetili i odali počast svim mlekaricama ovog kraja. Život mlekarica nije bio lak, da bi prodale svoje mlijeko, ili mlijeko svojih susjeda, morale su se spustiti u 10 kilometara daleku Opatiju.

No, nije to bio jednostavan put. Trebalo je krenuti zorom, kako bi gospoda već za doručak imala svježe mlijeko, hodalo se po svakakvim vremenskom prilikama, s punim i teškim korpama s mlijekom, ne bi li se utržio koji dinar više u siromašan kućni budžet.

Načelnik Matulja Vedran Kinkela kaže da je to bio težak način života i za današnje, a posebno ondašnje prilike.

Kako je rečeno, mlekarice su stotinjak puta godišnje nosile mlijeko u Opatiju i vraćala se u Gašpare, Zvoneću, Sušnji i druga mjesta. Godišnje bi mlekarica napravila oko 2.000 kilometara. Ako se uzme da su neke od njih tim poslovima bavile i 20 godina, dolazi se do 40.000 kilometara koje su mlekarice napravile, što je otprilike jednako putu oko Zemlje.

Život mlekarica nikad nije bio dovoljno vrednovan, a trebao je. Upravo iz toga razloga rodila se ideja o manifestaciji Mlekarski put koju je organizirala Turistička zajednica Matulja.

“Ovdje smo se okupili kako bismo odali počast svim mlekaricama koje su uz velika odricanja imale značajnu ulogu u promicanju međusobnog poštovanja i stvarle su prilike koje su omogućile stvaranju turizma na cijelom opatijskom području”, kazala je direktorica TZ Matulja Marijana Kalčić.

Duga povorka zaustavila se u Zdemeru, kao nekoć i mlekarice, gdje su članice udruge Domoljub 1909. upriličile kratku predstavu u kojoj su željele dočarati o kakvom se životu radilo i s kojim su sve mlekarice predrasudama susretale.
Ova manifestacija inače održana je uoči obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Značaj doprinos održavanju ove manifestacije dali su članovi dramske sekcije udruge Domoljub 1909. iz Rukavca, MPZ “Štorija”, klapa “Skalin”, umjetnik Vedran Ružić i OPG Ružić Jarbola.

Život Mlekarica Nikad Nije Dovoljno Vrednovan: ‘One Su Hodile’ Vratile Sjećanje Na Težak život Matuljskog Kraja

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!