VIDEO Frlanija i Kastav dočekali Tri kralja – Održan tradicionalni običaj koledvanja

Tijekom čitavog dana, trojica mudraca praćena muzikom obišla su brojne kuće  na Donjoj i Gornjoj Frlaniji, pjevajući tradicionalne pjesme te šireći dobro raspoloženje i lijepe želje. U Kastvu su to učinili članovi Klape Kastav koji su obišli kuće viđenijih građana.

Frlanija – Tri su kraji po sele hodili, kantali, zvonilii, soldi prosili. Jako su šesno obučeni bili, od harti kruni, bradi od vuni, brhani beli, šćapini veli, plašći zeleni, a pasi crjeni. Tako je najslavniji čakavski pisac Drago Gervais opisao narodni običaj koledvanja, a upravo takav doživljaj, kao iz Gervaisove pjesme, već dvadeset godina imaju stanovnici Frlanije koje obilaze Tri kralja iz udruge Frlanija pakal – Babulini.

Tijekom čitavog dana, trojica mudraca praćena muzikom obišla su brojne kuće  na Donjoj i Gornjoj Frlaniji, pjevajući tradicionalne pjesme te šireći dobro raspoloženje i lijepe želje. Prema užanci, u svakoj kući pročitali su proglas u kojem se traži da u tome domu bude „zdravlja, sreći i blagostanja“ te „da bog blagoslovi onega ki prihaja va ovaj dom i ki z njega zihaja“, a zauzvrat bi ih domaćini darovali nekom sitnicom ili novcem te ponudili vinom i kolačima.

Osim na Frlaniji, običaj koledvanja na Tri kralja prisutan je i na Kastvu, gdje ga prakticiraju članovi Klape Kastav, koji su i ove godine posjetili viđenije stanovnike grada te im poželjeli uspješnu novu godinu.

Za razliku od Gervaisove pjesme, kastavsko i frlansko koledvanje proteklo je bez incidenata, a kako je to izgledalo provjerite u video-prilogu…

error: Content is protected !!