VIDEO: Glasno protiv gospodarenja otpadom u njihovom susjedstvu – Šapjanci traže zaštitu od smeća @ Matulji

sapjane_prosvjed_ecooperativa_eco_casa_2016-2_01

Iako su mještani bili složni oko toga da obradu otpada u Šapjanama neće tolerirati, razlikovao se njihov pristup problemu – dok se dio zalagao za pokušaj dogovora s tvrtkom Eco Casa, drugi su zastupali radikalnija rješenja.

Franko Simčić – Pice

Franko Simčić – Pice

Šapjane – Pedesetak mještana Šapjana okupilo se sinoć na skupu u mjesnome domu, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo ponovnim pokretanjem djelatnosti gospodarenja otpadom na nekadašnjim pogonima Ecooperative koje je preuzela tvrtka Eco Casa.

Među odgovornima za vraćanje otpada u Šapjane prepoznali su i Općinu Matulji, kao i Primorsko-goransku županiju, a zamjerili su predstavnicima obje razine vlasti što nisu našli vremena da se obrate mještanima.

– Načelnik Mario Ćiković više puta je dobio poziv da bude tu večeras. Da mu je imalo stalo za mještane, došao bi. Dozvola za obradu otpada u Šapjanama izdana je dok je u Općini bio povjerenik, iskoristile su tu priliku nadležne županijske službe da bi dale dozvolu, kazao je vijećnik mjesnog odbora i Općinskog vijeća Alan Ujčić, inače član HDZ-a. Dodao je kako u Matuljima ima više od 20 radnih zona, mnoge su prazne, te kako su radne zone jedina mjesta označena u prostornom planu kao pogodna za djelatnost gospodarenja bezopasnim otpadom, dok gospodarenje opasnim otpadom nije dozvoljeno na području općine.

sapjane_prosvjed_ecooperativa_eco_casa_2016-4_01

Iako su mještani bili složni oko toga da obradu otpada u Šapjanama neće tolerirati, razlikovao se njihov pristup problemu – dok se dio zalagao za pokušaj dogovora s tvrtkom Eco Casa, drugi su zastupali radikalnija rješenja.

– Nema dogovora, nema pregovora, nema ništa. Dosta smo toga progutali i proživjeli tu u Šapjanama. Zamimo traktore, ja san prvi, i zrušimo sve doli. Tu san, najstareji od vas, kazao je Franko Simčić – Pice obraćajući se susjedima.

Većina mještana podržala je prijedlog da se ne pokušava dogovoriti s tvrtkom Eco Casa, već da se Općini upute zaključci sa jučerašnjeg skupa, te da se zatraži hitna reakcija kako bi se otpad preselio iz Šapjana. Od nadležnih tijela traže ukidanje dozvole za obradu otpada u Šapjanama te predlažu da se s tvrtkom Eco Casa dogovori zamjena terena na kojem trenutačno rade s jednako vrijednim terenom u nekoj radnoj zoni na kojem bi mogli nastaviti svoju djelatnosti.

Djelić atmosfere s jučerašnjeg skupa pogledajte u kratkom video-prilogu.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto, video: PodUčkun.net

error: Content is protected !!