VIDEO: Glazbena tribina ponovo u Opatiji @ hotel Imperial

note…najjača manifestacija klasične glazbe održat će se od 4. do 7. studenog u opatijskom hotelu Imperial…
…koncert ansambla Cantus na otvorenju tribine 4. studenoga može se pratiti u izravnome prijenosu na Trećem programu HR-a uz uvodnu emisiju od 19 sati…
…počeci Glazbene tribine u Opatiji sežu do 1963. godine, kad je u Opatiji održana prva Tribina jugoslavenskog muzičkog stvaralaštva…

Opatija – Nakon deset godina tradicionalna Glazbena tribina vraća se u Opatiju. Najjača manifestacija klasične glazbe, koju organizira Hrvatsko društvo skladatelja, u suradnji s Festivalom Opatija održat će se od 4. do 7. studenog u opatijskom hotelu Imperial.
Ovo je 47. izdanje manifestacije koja od 1963. godine promiče stvaralaštvo hrvatskih suvremenih skladatelja ozbiljne glazbe te je kao takva od osobitoga značenja za skladatelje, muzikologe, izvođače, studente i širu publiku. Program je obogaćen različitim popratnim događanjima kao što su sastanci glazbenih i plesnih pedagoga, promocije, okrugli stolovi i slušaonice. Iz Opatije se u Pulu preselila 1999. godine i ostala tamo deset godina, a evo što o povijesti manifestacije kažu njeni organizatori na svojim internetskim stranicama.
Počeci Glazbene tribine u Opatiji sežu do 1963. godine, kad je u Opatiji održana prva Tribina jugoslavenskog muzičkog stvaralaštva. Prvotna tribina, koja se u tom obliku održavala do 1990. godine, bila je iznimno važan glazbeni događaj bivše države, kada su skladatelji, muzikolozi i glazbeni teoretičari s jedne, a solisti, ansambli i orkestri s druge strane dolazili u Opatiju da jedni drugima prezentiraju recentna umjetnička postignuća svih republika i pokrajina bivše SFRJ, te da o njima zajednički diskutiraju i razgovaraju. Tribina je oduvijek bila više okrenuta samim sudionicima glazbenog života nego publici, no njen medijski odjek nikad nije izostao. Proteklih četiri i pol desetljeća bilježi se ogroman broj praizvedbi i legendarnih izvedbi, znamenitih diskusija i proglasa, polemičkih sukoba i pomirenja, ali i mnogo, mnogo dobre glazbe.
Početkom devedesetih godina za Tribinu se traži nova koncepcija, koja se nalazi u nizu regionalnih udruživanja: Podunavska nit, Mediteranska, Alpsko – Jadranska i još neke osnove po kojima su tijekom prošlog desetljeća uz hrvatske autore i njihova djela na Tribinu dovedeni skladatelji i ansambli iz Mađarske, Slovenije, Italije, BiH, Austrije, Portugala, Španjolske i nekih drugih zemalja.
1999. godine Tribina se iz Opatije seli u Pulu u potrazi za boljim uvjetima i novom publikom. Sa svojim lijepim koncertnim prostorima poput Istarskog narodnog kazališta, Doma hrvatskih branitelja, dvorane Zajednice Talijana Circolo ili crkve Sv. Franje, Pula i Puljani su prihvatili Tribinu kao svoju manifestaciju, tako da se uz stručnu publiku i same glazbenike koji na Tribinu putuju iz svih krajeva Hrvatske i iz inozemstva, na većini koncerata mogu susresti i lokalni ljudi zainteresirani za drugačiju glazbu.
Od 2005. godine Tribina gubi pridjev ‘međunarodna’, kojeg je nosila od početka devedesetih godina, tako da ponovo postaje smotra nacionalnog stvaralaštva, uz pokoje djelo stranog autora dvadesetog ili dvadeset prvog stoljeća na repertoaru velikom većinom domaćih sastava. Uz koncerte suvremene umjetničke glazbe, svake godine Tribina nudi i pokoji koncert suvremenog stvaralaštva drugih žanrova, pa se tako mogu čuti i koncerti harmonikaškog ili tamburaškog orkestra, jazz ansambala, šansonijera ili ansambala na razmeđi umjetničke i popularne glazbe.
U nastavku pročitajte program ovogodišnje tribine:
četvrtak, 4. studenog
17:00 Promocija izdanja CANTUS-a
19:30 Cantus ansambl – dirigent Berislav Šipuš
program:
Frano Parać, Željko Brkanović, Marko Ruždjak, Tomislav Oliver*, Tena Ivana Borić*, Daniel Legin*
22:00 Elvis Stanić band
petak, 5. studenog
11:00 – 12:00 osvrt na koncert Cantus ansambla
11:00 – 12:00 osvrt na koncert Elvisa Stanića
16:00 – 17:00 tribina
tema: (Ne)plaćanje narudžbi novih kompozicija
moderatori: Olja Jelaska, Mislav Rakuljić, Antun Tomislav Šaban
19:30 New Sax Quartet – Gordan Tudor, Nikola Fabijanić, Goran Jurković i Tomislav Žužak
program:
Dubravko Detoni, Mirela Ivičević, Srđan Dedić, Frano Đurović
21:00 Sam svoj majstor – koncert elektroničke glazbe
program: Josip Magdić, Zlatko Tanodi, Ana Horvat, Branko Škara, Ante Knešaurek/
Krešimir Seletković, Tomislav Babić, Dubravko Palanović
22:00 Slušaonica 1
tema: ”stare Opatije“ – snimke Ive Maleca, Milka Kelemena, Stanka Horvata, Rubena Radice
subota, 6. studenog
11:00 – 12:00 osvrt na koncert New Sax Quartet-a
12:00 – 13:00 osvrt na koncert Sam svoj majstor
16:00 – 17:00 radionica, Gordan Tudor, saksofoni
tema: vježbanje uz elektroniku
19:30 Gudački kvartet Tartini
program: skladatelji obljetničari
Petar Bergamo (80), Silvio Foretić (70), Branko Lazarin (70)
21:00 Gordan Tudor, saksofoni i elektronika
program:
Steve Reich, Matthias Kranebitter, Mirela Ivičević, Jacob ter Veldhuis, Gordan Tudor
22:00 Slušaonica 2
nedjelja, 7. studenog
11:00 – 12:00 osvrt na koncert Gudačkog kvarteta Tartini
12:00 – 13:00 osvrt na koncert Gordana Tudora
13:30 mladi nagrađeni instrumentalisti
(u programu barem dva djela studenata kompozicije MA)
Elvis Stanić Group – The Graceland

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net